Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mieluummin oppositio kuin perussuomalaiset

Rkp on uudessa tilanteessa, kun se jäi oppositioon. Puolue ei syytä siitä Carl Haglundia.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Carl Haglundista tuntuu hyvältä, ettei Rkp ole osa konservatiivihallitusta.
Carl Haglundista tuntuu hyvältä, ettei Rkp ole osa konservatiivihallitusta. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Rkp on uudessa tilanteessa. Se on oppositiossa. Viimeksi näin oli muutamia kuukausia vuonna 1978, kun silloinen puheenjohtaja Pär Stenbäck katsoi, ettei Rkp voi olla mukana heikentämässä valtiosäännössä olleita määrävähemmistösäädöksiä.

Rkp on mahtunut aina hallitukseen, oli väriyhdistelmä mitä vain. Perussuomalaiset kuitenkin muuttivat tilanteen. Ja oikeastaan hyvä niin, sanoo puolueen puheenjohtaja Carl Haglund.

"Jos olisimme päätyneet tähän konservatiivikolmikon hallitukseen, olisi voinut perustellusti väittää, että Rkp menee hallitukseen hinnalla millä hyvänsä."

Ovi hallitukseen oli raollaan – jos keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä olisi valinnut kokoomuksen sijaan aloituskokoonpanoon demarit, olisi Rkp:kin saanut kutsun Smolnaan. Haglundista Sipilä olisi saanut leikkauslinjaa tukevan kumppanin, jos ja kun perussuomalaisten Timo Soini ja Sdp:n Antti Rinne olisivat voineet löytää liiankin hyvin yhteisen sävelen.

Mutta kun Sipilä valitsi kokoomukseen, apupuoluetta ei tarvittu – perussuomalaisten iloksi. Haglund voinee iloita siitä, ettei hänen lopulta täytynyt myöntyä tai kieltäytyä.

Tosin missään vaiheessa Rkp:lle ei ollut paljoa tarjolla. Yksi salkku, sekin kevyt. Ja kaikkeen olisi pitänyt suostua.

Kovin pala olisi ollut maahanmuuttopolitiikka. Rkp haluaa aktiivisesti lisätä työvoiman maahanmuuttoa, perussuomalaiset aktiivisesti estää sitä. Sipilänkin aikeena on laskea maahanmuuton kustannuksia perussuomalaisten toiveiden mukaisesti.

Rkp:n olisi myös pitänyt suostua siihen, että Itä-Suomen kunnissa opiskellaan ruotsin sijaan venäjää. Samoin edessä olisi ollut se, että sote-uudistus pohjautuu maakuntamalliin.

Kokoomusta ja Stubbia Haglund oikeastaan vähän säälii.

"Kokoomus on nyt kolmas pyörä, enkä kadehdi Stubbin tilannetta."

Eniten Haglund sanoo kuitenkin olevansa huolissaan siitä, mitä konservatiivikolmikko tarkoittaa suvaitsevan ja kansainvälisen Suomen kannalta.

"Ja ikävä kyllä on hyvin todennäköistä, että tuo hallitus harjoittaa politiikkaa, jossa vähemmistökysymyksiä katsotaan kapeakatseisesti."

Yllätys Sipilän valinta ei silti Haglundille ollut.

"Sipilän puolustukseksi on todettava, että hänellä ei ollut hirveästi hyviä vaihtoehtoja."

Perussuomalaisille Sipilä on Haglundin mielestä antanut aivan liikaa tilaa.

"Tästä viikosta syntyi mielikuva, että tämän näytelmän pääosassa ovat perussuomalaiset. Stubb pääsee nyt sivurooliin, ja jos olisimme olleet mukana, roolimme olisi lähinnä ollut kuiskaajan."

Edes kuiskaajaa ei nyt kaivattu. Sipilälle näin on helpompaa, jos tarkoitus on myös vähentää ministerien määrää. Yksikin puolue lisää olisi hankaloittanut salkkujakoa.

Sipilä teki aktiivisen valinnan halutessaan muodostaa konservatiivihallituksen, Haglund sanoo.

"Minusta tuntuu ihan hyvältä, että en ole osa konservatiivihallitusta, koska en ole konservatiivi eikä puolueemme ole sitä. Vaikka vaikutusvaltaa on oppositiossa vähän vähemmän, tiedän, että voin aamulla hampaita harjatessani kylppärissä katsoa itseäni peiliin ihan ok-fiiliksellä."

Oppositiossa Haglund haluaa rakentavan liberaalin oppositiopolitiikan johtajaksi. Mikään räksyttäjä Rkp:stä ei tule, hän sanoo.

"Toivon, että hallitus onnistuu talouspolitiikassa."

Haglundin asema ei oppositiossa horju, entinen oppositiojohtaja Stenbäck arvioi.

"Ei tämä ole mikään katastrofi, eivätkä suomenruotsalaiset ole nyt poikkeustilassa. Tämä oli odotettavissa tällä vaalituloksella. Henkisesti tämä voi olla Rkp:lle hyväksi."

Haglund on suosionsa huipulla, sillä Rkp sai sekä eurovaaleissa että eduskuntavaaleissa erinomaiset tulokset. Rkp napsi cityliberaalien ja Naton kannattajien ääniä Stubbin nenän edestä, ja puolueväki on Haglundiin erittäin tyytyväinen.

Toisin olisi, jos Haglund olisi esittänyt hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa. Esimerkiksi kansanedustaja Eva Biaudet oli valmis äänestämään sitä vastaan. Vastaan panivat myös naisjärjestö ja nuorisoliitto.

"Haglundilta kysytään nyt lähinnä kärsivällisyyttä", Stenbäck sanoo. "Toki joku voi katsoa, että hän tavallaan epäonnistui. Vaikea häntä on siitä kuitenkaan syyttää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat