Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mediataidot opitaan itse tai kavereilta

Kyselyn mukaan lapset saavat vanhemmiltaan enemmän neuvoja kuin koulusta

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Helsingin Viikissä kahdeksatta luokkaa käyvät Elli Järvinen, 14 ja Netta Narho, 15, ärsyyntyvät joskus viestitulvasta. Järvinen sanoo oppineensa palveluita käyttäessään lisää englantia.
Helsingin Viikissä kahdeksatta luokkaa käyvät Elli Järvinen, 14 ja Netta Narho, 15, ärsyyntyvät joskus viestitulvasta. Järvinen sanoo oppineensa palveluita käyttäessään lisää englantia. Kuva: Sirpa Räihä HS

Lapset oppivat mediataitonsa ensisijaisesti itse tai kavereilta. Myös vanhempien rooli mediakasvattajina korostuu selvästi koulua enemmän.

Tulokset selviävät Sanoma Kids Median teettämästä tutkimuksesta, jossa tutkittiin 3–16-vuotiaiden suomalaislasten mediankäyttöä. Yli 80 prosenttia 14–16-vuotiaista ja yli 60 prosenttia 11–13-vuotiaista kertoi oppineensa laitteiden käytön, tiedon etsimisen ja jakamisen tai kommentoimisen ensisijaisesti omaehtoisesti.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 Tutkimukseen vastasi vuoden 2015 helmi–maaliskuussa 1 112 lasta ja nuorta, jotka olivat 3–16-vuotiaita.

 Vastaaminen tapahtui verkkolomakkeella. Kaikilla vastaajilla oli mahdollisuus käyttää vanhempia apuna vastaamisessa.

 Tutkimuksen toteutti Kids Median toimeksiannosta TNS Gallup Oy. Vastaajat rekrytoitiin tutkimukseen TNS Gallup Forum -vastaajakannasta.

 Tutkimus toteutettiin nyt kymmenennen kerran.

Sen sijaan valtaosa 7–10-vuotiaista kertoi oppineensa laitteiden käytön vanhemmiltaan, mutta tietojen etsimisen, jakamisen ja kommentoinnin lähinnä kavereilta ja sisaruksilta.

"Riippuu vähän, missä satun olemaan. Kotona kysyn joskus neuvoa vanhemmilta tai veljeltä. Koulussa taas yleensä kavereilta", kertoo Latokartanon peruskoulun viidesluokkalainen Aaro Lalli, 11.

Mediakasvatuksen kehittäjä, erityissuunnittelija Satu Valkonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta on sitä mieltä, että kouluissa laitteita on hyödynnetty vielä melko vähän.

"Mediaa käytetään paljon myös koulun ulkopuolella, joten on luonnollista, että myös niiden käyttöä opetellaan siellä", hän sanoo.

Sen sijaan Valkonen yllättyi siitä, että kavereita ei käytetty enemmän mediataitojen oppimiseen. "Lapset ja nuoret viestittelevät toisilleen, mutta he eivät ehkä ajattele sitä oppimisena", Valkonen arvioi.

Vanhempien rooli voisi Valkosen mukaan olla mediataitojen oppimisessa vahvempi.

"Moni vanhempi ehkä ajattelee, että lapsi osaa käyttää näppärästi laitteita, mutta käyttö voi olla hyvin yksipuolista. Vanhemmat voivat auttaa lapsia löytämään uusia sisältöjä ja käyttämään mediaa monipuolisemmin", Valkonen sanoo.

Valtaosa kyselyyn osallistuneista lapsista ja nuorista uskoo hallitsevansa perusmediataidot. Vastaajista 88 prosenttia kokee olevansa hyvä erilaisten laitteiden ja sovellusten käytössä.

Kahdeksan kymmenestä osaa mielestään suhtautua kriittisesti saamaansa tietoon, ja noin puolet pyrkii etsimään tietoa eri lähteistä. Reilu kolmannes kertoo haluavansa jakaa ja kommentoida itselleen tärkeitä tietoja.

"Tyttöjen ja poikien välillä oli kohtalaisen pieniä eroja. Tytöt halusivat hieman poikia useammin kommentoida ja jakaa tietoja", kertoo tutkimusjohtaja Marianne Lindholm.

Etenkin sosiaalinen media aiheuttaa kyselyn mukaan lapsille ja nuorille paineita. Noin puolet vastaajista kertoi, etteivät he jaksaisi vastata kaikkiin viesteihin. Yhtä monen mielestä tietoa tulee liikaa. Näin kokivat erityisesti 14–16-vuotiaat tytöt.

Joka kolmas kyselyyn vastanneista pelkäsi myös, ettei pysy kartalla asioista, ellei seuraa jatkuvasti sosiaalista mediaa. MLL:n Valkosen mukaan ilmiö on tuttu monille vanhemmille.

"Pikaviesteihin vastaamisesta on tullut eräänlainen pakko. Vanhemmilla voisi olla vahvempi rooli siinä, millaista kulttuuria ja käytäntöjä uusien välineiden kanssa luodaan ystävyyssuhteissa", Valkonen ehdottaa.

Joskus tiuhaan tulevat viestit ärsyttävät, sanovat Latokartanon kahdeksasluokkalaiset Elli Järvinen, 14 ja Netta Narho, 15.

"Itse voin hyvin olla vastaamatta johonkin viestiin. Jos toisaalta itse lähetän viestin ja näen, että toinen on sen lukenut muttei vastaa, niin ärsyttäähän se", myöntää Elli Järvinen. 

 

Helsingin Sanomat ja Sanoma Kids Media kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat