Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opintopolku-palvelun epäselvyydet hämmentävät korkeakouluun hakevia – tuhansia turhia liitteitä kouluille

Opintopolku-palvelun hämäämät hakijat lähettävät korkeakouluille tuhansia turhia dokumentteja

Kotimaa
 
Anni Koponen
Larisa Minerva lukee geologian pääsykokeisiin päästäkseen Helsingin yliopistoon. Minervalla ei kevään haussa ole ollut ongelmia, vaikka hän joutuikin toimittamaan turhaan tutkintotodistuksensa.
Larisa Minerva lukee geologian pääsykokeisiin päästäkseen Helsingin yliopistoon. Minervalla ei kevään haussa ole ollut ongelmia, vaikka hän joutuikin toimittamaan turhaan tutkintotodistuksensa. Kuva: Anni Koponen

Tämän kevään yliopistohaku ei juuri ole aiheuttanut päänvaivaa Larisa Minervalle. Hän lukee parhaillaan Helsingin yliopiston geologian pääsykokeisiin. Vaaditut tutkintotodistukset Minerva toimitti yliopistoon hyvissä ajoin.

Tosin ei olisi tarvinnut, selvisi Minervalle vasta eilen perjantaina.

Fakta

Opintopolku

 Korkeakoulujen yhteishaun hakemukset jätettiin tänä vuonna sähköisen opintopolku.fi-sivuston kautta.

 Opintopolku on ollut käytössä jo muutamissa aiemmissa koulutushauissa.

 Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kevään haut yhdistettiin ensimmäistä kertaa.

 Opintopolku-portaalia ylläpitää Opetushallitus.

"Opintopolusta tuli sähköpostia, että pitää lähettää todistus aiemmasta tutkinnostani, joten tein sen. Huomasin juuri, ettei se olekaan pakollinen."

Tänä keväänä uusi opintopolku.fi-palvelu, jonka kautta hakemukset korkeakouluihin lähetetään, on herättänyt hämmennystä hakijoissa. Erityisesti liitteiden lähettämisessä on epäselvyyksiä, mikä näkyy lisätyönä korkeakoulujen hakijaneuvonnassa.

Kevään korkeakouluhaku on ensimmäistä kertaa yhdistetty Opintopolku-verkkopalveluun.

Hakijat, jotka ovat listanneet Opintopolussa jonkun tutkinnon ylioppilastutkinnon lisäksi, ovat saaneet palvelusta viestin, jossa vaaditaan toimittamaan todistukset tutkinnoista. Tämä on kuitenkin monessa tapauksessa turha pyyntö.

Useimpien hakijoiden ei tarvitse korkeakouluihin hakiessaan toimittaa mitään liitteitä, jos he ovat suorittaneet ylioppilastutkinnon vuoden 1990 jälkeen.

Suurelle osalle hakijoista dokumenttien toimittaminen on turhaa työtä ja aiheuttaa epätietoisuutta.

Korkeakouluissa Opintopolun epäselvyydet on huomattu satoina puheluina, joissa tiedustellaan, mitä liitteitä omaan hakemukseen pitikään liittää. Epätietoisuus näkyy myös tuhansina turhina dokumentteina, joita opiskelijat lähettävät.

"Tänä vuonna niitä on tullut tolkuton määrä. Olemme saaneet noin 5 000 liitettä, joista puolet on turhia", sanoo Helsingin yliopiston palvelupäällikkö Rebekka Nylund. Lisäksi yliopiston hakupalveluihin soitetuista tuhannesta puhelusta yli kolmesataa on koskenut juuri liitteiden toimittamista.

Helsingin yliopiston verkkosivulle on kirjattu erityishuomautus siitä, ettei liitteitä tarvitse useimmiten toimittaa, "vaikka hakulomakkeella Opintopolussa pyydetään lähettämään todistuskopiot". Myös Tampereen yliopiston verkkosivuille on laitettu samansisältöinen huomautus Opintopolun takia.

Tilanne on sama monessa Suomen korkeakoulussa: Opintopolun epäselvät liitevaatimukset aiheuttavat tarpeetonta lisätyötä hakijapalveluissa.

"Meille on lähetetty turhia dokumentteja, ja ne on kaikki aakkostettu ja lajiteltu. Kaikkihan pitää aina käsitellä", kertoo Metropolia-ammattikorkeakoulun suunnittelija Sirkku Mäntyniemi.

Samoin Aalto-yliopistosta kerrotaan, että lisääntyneiden kyselyiden lisäksi turhaan lähetetyt liitetiedostot ovat työllistäneet hakijapalveluita.

Myös Jyväskylän yliopistoon on lähetetty paljon turhia liitteitä.

Opintopolussa on vielä paljon kehitettävää, sanoo Opetushallituksen erityisasiantuntija Merja Väistö.

"Käytännössä kaikista hakijan ilmoittamista tutkinnoista, joita ei saada automaattisesti todennettua, lähtee todistuspyyntö. Totta kai pitää arvioida, miten tätä voi kehittää."

Joidenkin hakijoiden pitää toimittaa liitteitä, joten varmuuden vuoksi ne pyydetään kaikilta, jotka ovat suorittaneet jonkun muun tutkinnon ylioppilastutkinnon lisäksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat