Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pisara-rata ja tukea työlle – HS kysyi vaikuttajilta toiveita tulevalle hallitukselle

Kotimaa
 
Laura Oja
Yli 120-vuotiasta perheyritystä Algolia johtava Alexander Bargum uskoo hallituskokoonpanon olevan perusvireeltään yritysmyönteinen.
Yli 120-vuotiasta perheyritystä Algolia johtava Alexander Bargum uskoo hallituskokoonpanon olevan perusvireeltään yritysmyönteinen. Kuva: Laura Oja

HS kysyi neljältä vaikuttajalta, mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä.

Anna-Maria Kantola

Helsingin työttömien toiminnanjohtaja Anna-Maria Kantola luettelee pitkän listan toiveita tulevalle hallitukselle.

Laura Oja
Kannustinloukut ovat Helsingin työttömien toiminnanjohtajan Anna-Maria Kantolan mukaan todellinen este työllistymiselle.
Kannustinloukut ovat Helsingin työttömien toiminnanjohtajan Anna-Maria Kantolan mukaan todellinen este työllistymiselle.

"Jokainen työtön pitäisi saada aktivointitoimien piiriin kolme kuukauden sisällä. Nyt vain joka kymmenes työtön saa tukea työllistymiseen", sanoo Kantola ja huomauttaa, että työttömien yhdistyksen toiminta on puoluepoliittisesti sitoutumatonta.

"TE-toimistojen työntekijöillä ei ole tarpeeksi aikaa tehdä työllistymissuunnitelmia. Suomi käyttää selvästi vähemmän rahaa työllistämistoimiin kuin muut Pohjoismaat."

Hänestä esimerkiksi Tanskassa on käytetty sekä keppiä että porkkanaa taitavasti ja saatu työmarkkinoille useita parannuksia.

Kannustinloukut ovat Kantolan mukaan todellinen este työllistymiselle. "Monelle jää vähemmän rahaa käteen, jos menee töihin. Työ on parasta sosiaaliturvaa, mutta palkalla pitäisi myös voida elää."

Velkaantuminen on monelle työttömälle viheliäinen loukku. "Jos menet töihin, palkka menee ulosottoon. Viivästyskorot ovat kohtuuttomia, kun korkotaso on muuten alhainen. Monella velallisella velkapääoma on pienempi kuin korkokulut, ja jossain vaiheessa pitäisi pystyä maksamaan pääomaakin pois."

Hän kannattaa esimerkiksi verohelpotuksia pienyrittäjille, jotka palkkaavat ensimmäisen työntekijän. "Työntekijän palkkaaminen on kova kynnys pienyrittäjälle. Tiedän sen, koska olen itsekin ollut yrittäjä."

Julkisissa hankinnoissa pitäisi jatkossa soveltaa myös sosiaalisia kriteerejä, mikä auttaisi esimerkiksi osatyökykyisten työllistymistä. Palkkatukea Kantola toivoisi parannettavan samoin kuin aloittavan yrittäjän starttirahaa. Oppisopimuskoulutuskin on hänestä liian kankea, jotta se edistäisi työllistymistä.

 

Alexander Bargum

Yrittäjä Alexander Bargum on varovaisen toiveikas.

"Suunniteltu hallituksen kokoonpano on sellainen, jossa ymmärretään yrittäjyyden ja kotimaisen omistajuuden merkitys", Bargum sanoo.

Hän on omistaja ja toimitusjohtaja yli 120-vuotiaassa perheyrityksessä Algolissa.

Ongelma on siinä, että yrittäjyyden puolesta puhui myös edellinen hallitus. Silti esimerkiksi perintö- ja lahjaverotusta kiristettiin selvästi.

"Tarvitaan toimia, joilla vahvistetaan sitä, että Suomessa kannattaa yrittää ja osallistua talouden nostamiseen. Kyse on myös psykologiasta, ilmapiiristä, eikä pelkästään matematiikasta."

Yksi hallitukseen kaavailtujen puolueiden periaatteellisista eroista koskee suhtautumista omistamiseen. Keskustasta ja kokoomuksesta poiketen perussuomalaiset haluaisivat palauttaa varallisuusveron.

Bargumin mielestä omistamisen verotuksen painopistettä voisi siirtää tuoton verottamiseen. Eli myyntivoittoja ja pääomatuloja verotettaisiin, mutta perintöveroa kevennettäisiin tai se poistettaisiin kokonaan. Eikä varallisuusveroa todellakaan pidä palauttaa.

Rkp:n kannattajana Bargum on kiinnostunut myös esimerkiksi kielikysymyksistä. Hän ei kuitenkaan usko, että ruotsinkielen asema on siitä kiinni, onko Rkp hallituksessa vai ei.

"Vähemmistökielen asema on vähintään yhtä paljon kiinnikielienemmistöstä. Jos 95 prosenttia suomalaisista haluaa pitää Suomen kaksikielisenä, se toteutuu."

 

Leena Piironen

Hyksin pääluottamusmies Leena Piironen toivoo hallitukselta ennen kaikkea pikaisia päätöksiä Sote-uudistuksesta.

"Työpaikalla hermostuttaa ja aiheuttaa epävarmuutta, kun ei tiedetä, miten terveydenhuollon rakenteet tulevat muuttumaan. Uudistus pitäisi tehdä niiden selvitysten pohjalta, mitä alan asiantuntijat ovat tehneet", Piironen sanoo.

Laura Oja
Hyksin pääluottamusmies Leena Piironen toivoo hallitukselta ennen kaikkea pikaisia päätöksiä sote-uudistuksesta.
Hyksin pääluottamusmies Leena Piironen toivoo hallitukselta ennen kaikkea pikaisia päätöksiä sote-uudistuksesta.

Piirosella ei ole itsellään vastausta, mikä malli sosiaali- ja terveysalan palvelujen järjestämisessä pitäisi toteuttaa. Tärkeintä olisi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyön parantaminen tavalla tai toisella.

"Sitä olen pohtinut, voiko ihan sama malli toimia pääkaupunkiseudun miljoonapiirissä ja muualla Suomessa", Piironen pohtii.

Piironen on ollut viisi vuotta päätoimisena luottamusmiehenä ja sitä ennen töissä kätilönä Jorvin sairaalassa. Kymmenen viime vuoden aikana julkisen sektorin palkat ja sairaanhoitajienkin ansiot ovat nousseet paljon. Piironen epäilee, että kaavaillun hallituksen tiukat säästölinjaukset tulevat heikentämään julkisen puolen työntekijöiden asemaa suhteessa yksityiseen sektoriin.

"Sairaanhoitajille on koko ajan siirretty tehtäviä lääkäreiltä. Aina oletetaan, että ne tehdään samalla palkalla."

Muutenkin tiukat säästölinjaukset aiheuttavat huolta sekä työpaikkojen että hyvinvointipalvelujen puolesta.

"Työvoimavaltaisella alalla niin kuin sairaanhoidossa työpaikkojen vähentäminen tarkoittaa väistämättä, että palvelut heikkenevät", Piironen sanoo.

 

Jussi Pajunen

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajusen mielestä hallituspohja ei vielä kerro, mitä hallitus aikoo tehdä. Hän odottaa uudelta hallitukselta erityisesti koko maan taloustilannetta parantavia toimia.

"Helsinki on samassa veneessä koko maan kanssa. Työttömyys kasvaa huolestuttavasti täälläkin", Pajunen sanoo.

Laura Oja
Kokoomustaustainen Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen odottaa erityisesti , että uusi hallitus tekisi töitä koko maan taloustilanteen parantamiseksi.
Kokoomustaustainen Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen odottaa erityisesti , että uusi hallitus tekisi töitä koko maan taloustilanteen parantamiseksi.

Toinen tärkeä asia on se, miten uusi hallitus uudistaa hyvinvointiyhteiskuntaa: Millainen sote-uudistus tehdään, tuleeko metropolihallintoa ja mitä tehdään kunnille.

Keskustan ajama tehtävien siirto maakunnille ei kokoomustaustaisen Pajusen mukaan olisi toimiva ratkaisu pääkaupunkiseudulla.

"Se voi toimia esimerkiksi Kainuussa, mutta täällä meillä on yksi keskuskaupunki ja kehämäisesti muita kaupunkeja ympärillä. Rakenteiden pitäisi olla yksinkertaisia ja läpinäkyviä. Uudet hallintoportaat vain lisäävät hierarkiaa."

Pajusen mielestä kuntien ja valtion välillä on selkeä ja toimiva työnjako. Maan hallituksen pitäisi myös luottaa siihen, että kunnat kykenevät hoitamaan asiansa.

"Kuntaliitoksista ollaan luopumassa liian helposti. Ne olisivat yksinkertainen ja järkevä tapa saada vahvempia kuntia", Pajunen sanoo.

Pajunen toivoo, että uusi hallitus ymmärtää Helsinkiin kaavaillun Pisara-radan merkityksen.

"Sen suurin hyöty on valtakunnallinen. Helsingin seudun 14 kuntaa ovat yksimielisesti sitoutuneet aiesopimukseen ja sen asuntotuotantotavoitteeseen."

Pajusen mielestä on myös kummallista, jos suomalaiset itse peruvat hankkeita, joihin olisi luvassa EU:n kautta rahoitusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat