Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarissa synnyttänyt oululaissäiti: "Jokaisen kannattaisi hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti"

Kotimaa
 
Antti J. Leinonen
Sini Sivonen käytti eurooppalaista sairaanhoitokorttia, kun hän synnytti pojan Unkarissa.
Sini Sivonen käytti eurooppalaista sairaanhoitokorttia, kun hän synnytti pojan Unkarissa. Kuva: Antti J. Leinonen

"Jokaisen kannattaisi hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti", sanoo oululainen Sini Sivonen, joka synnytti pojan Unkarissa Budapestin keskussairaalassa viisi vuotta sitten.

"Ilman korttia minun olisi pitänyt itse maksaa julkisen terveydenhuollon sairaalamaksu, joka olisi ollut noin 3 000 euroa. Olin sairaalassa useamman päivän", Sivonen kertoo.

Fakta

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

 ei korvaa matkavakuutusta. Se ei siis kata yksityisen terveydenhuollon palveluita tai esimerkiksi paluulentoa kotimaahan tai kadonnutta tai varastettua omaisuutta.

 ei korvaa terveydenhuoltokuluja, jos matkustat ulkomaille nimenomaisesti saamaan hoitoa.

 ei takaa ilmaisia palveluita. Jokaisen maan terveydenhoitojärjestelmä on erilainen. Hoitojärjestelmien erilaisuuden vuoksi palvelut, jotka matkailija saisi kotimaassaan ilmaiseksi, saattavat jossain toisessa maassa olla sen sijaan maksullisia.

Kustannuksista Sivonen olisi voinut hakea jälkikäteen sairaanhoitokorvausta Kelasta.

Eurooppalaista sairaanhoitokorttia (European Health Insurance Card, EHIC) näyttämällä saa lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa, kun oleskelee tilapäisesti missä tahansa EU-maassa tai Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä.

"Vanhempi poikani joutui käymään Unkarissa hammaslääkärissä. EHIC-kortti ei kuitenkaan käynyt kaikissa julkisissa hammashoitoloissa, mutta löysimme sellaisen, jossa kortti kävi", Sivonen kertoo.

Kortti on jo hieman yli miljoonalla suomalaisella.

"Se on ilmainen, mutta sitä pitää ensimmäisen kerran itse hakea. Sen jälkeen se tulee automaattisesti", kertoo Kelan rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteen päällikkö Noora Heinonen.

Hän kehottaa kaikkia lomamatkalle lähteviä hakemaan korttia Kelalta. Kortin voi tilata kätevästi pankkitunnuksilla netin kautta.

Oululainen Annamari Paulavirta aikoo hankkia EHIC-kortin, koska on lähdössä lomamatkalle Eurooppaan.

Vesa Ranta
Annamari Paulavirta
Annamari Paulavirta

"Harva on varannut lomakassaansa sairaalamaksuja", hän sanoo.

"En halua joutua Euroopassa samanlaisiin vaikeuksiin kuin taannoisella Intian matkalla, jossa en meinannut päästä pois sairaalasta. Onneksi sain lopulta vakuutusyhtiöltä maksuvahvistuksen yli 3 000 euron hoitomaksuun", Paulavirta kertoo.

Intiassa Paulavirta sairastui bakteeriperäiseen vatsatautiin ja joutui useaksi päiväksi sairaalaan nestehukan vuoksi.

"Sairaanhoitokortilla sinun pitäisi saada sairaanhoitoa Euroopassa samalla hinnalla ja samalla tavalla kuin matkakohteessasi asuvien henkilöiden. Hoidon hinta määräytyy oleskelumaasi kansallisen järjestelmän mukaisesti", Kelan Heinonen kertoo.

Hän kehottaa silti ostamaan matkavakuutuksen. Kaikkialla ei ole saatavilla julkisen terveydenhuollon palveluita.

Vuodesta 2006 lähtien jaettu EHIC-kortti täydentää matkavakuutusta.

Eläkeläiset, jotka asuvat vakituisesti toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä ja joiden sairaanhoitokustannuksista Suomi vastaa, saavat eurooppalaisen sairaanhoitokortin Suomesta.

Kortissa yhdistyvät eurooppalainen sairaanhoitokortti ja todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa.

Kortin sininen etupuoli on samanlainen kuin tavallisessa eurooppalaisessa sairaanhoitokortissa. Kortin kääntöpuoli on limenvihreä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat