Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luonto on nyt täynnä ravitsevaa ruokaa

Villikasvien keruu kannattaa aloittaa helposti tunnistettavista kasveista

Kotimaa
 
Liisa Takala
Jacob Tallberg on tottunut keräämään villikasveja isänsä Sami Tallbergin kanssa. Perheessä käytetään villiruokaa usein. "Mutta me emme asu puussa ja käymme myös kaupassa", Sami Tallberg nauraa.
Jacob Tallberg on tottunut keräämään villikasveja isänsä Sami Tallbergin kanssa. Perheessä käytetään villiruokaa usein. "Mutta me emme asu puussa ja käymme myös kaupassa", Sami Tallberg nauraa. Kuva: Liisa Takala

Pieni pihlajansilmu maistuu täydelliseltä, pehmeältä mantelilta. Pian hampaissa rouskuu maitohorsma. Olemme Helsingin keskuspuistossa, joka on täynnä ruokaa. Keittiömestari, villiyrttikouluttaja Sami Tallberg poimii lisää syötävää. Villiyrttien kasvukausi on hyvässä vauhdissa.

"Puiden osien, mahlan, jäkälän ja juurien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa", Tallberg sanoo. Muutoin kasveja voi kerätä jokamiehenoikeudella, kuten marjoja tai sieniä.

Tallberg perehtyi villikasvien käyttöön Lontoossa. Sieltä alkunsa saanut innostus oli helppo siirtää Suomeen.

"Se oli erittäin mullistava kokemus. Villikasvit on hienoin raaka-aineryhmä, jonka tiedän. Se sai myös tajuamaan suomalaisen ruokakulttuurin mahdollisuudet ja hienoudet."

Nokkosten ja voikukan kerääminen varhain keväällä on monelle tuttua, mutta villikasvien laajempi keruu on yleistymässä. On isomaksaruohoa, litulaukkaa ja lukemattomia muita kasveja, jotka sopivat sekä kylmiin että lämpimiin ruokiin.

"Villiyrttien suhteen on käynnissä samanlainen ilmiö kuin viinien suhteen 15 vuotta sitten", Tallberg kuvailee.

Villikasveja voi myös säilöä. Tallberg ei pidä kuivaamista parhaana tapana, mutta hän suosii esimerkiksi pakastamista.

"Villiyrttejä voi myös uuttaa alkoholiin tai etikkaan. Myös peston tekeminen on hyvä vaihtoehto, sillä kaikki villikasvit taipuvat siihen", Tallberg vinkkaa.

Keskuspuistossa tuuli tuudittelee puita, joiden alustat hehkuvat vaaleanvihreitä, hentoja, mutta herkullisia ketunleipiä. Luonnonruoka ei ole yksin terveellistä. Se on myös kaunista.

Jostain kuuluu liikenteen melua, ja ketunleipien ohi tepsuttaa koira. Kuinka paljon villiyrteissä on ympäristöstä tulleita epäpuhtauksia?

Epäpuhtauksista villiyrttiasiantuntija on sitä mieltä, että niitä on enemmän ruokakaupasta ostettavissa tehotuotetuissa kasviksissa kuin Suomen luonnonkasveissa.

Tallbergin mielestä villikasvien pesu on yleensä tarpeetonta, mutta niin voi tehdä.

"Yrtit voi huuhdella niin, että niitä pyörittää varovasti altaaseen lasketussa kylmässä vedessä. Yrtit kuivataan liinan päällä tai salaattilingossa."

Luonnossa kasvaa myös myrkyllisiä kasveja, joten kasvin tunnistaminen on tärkeää. Villikasvikerääjän kannalta vaarallisin kasviryhmä on sarjakukkaiskasvit, johon kuuluu sekä syötäviä että tappavan myrkyllisiä kasveja. Tutuista kasveista on helppo aloittaa.

"Suhtaudun nokkoseen samalla kunnioituksella kuin japanilaiset levään. Siinä on niin paljon ravintoaineita. Se on meille tarkoitettu", Tallberg hehkuttaa.

Liisa Takala
Pelto-orvokki
Pelto-orvokki
Liisa Takala
Isomaksaruoho
Isomaksaruoho
Liisa Takala
Litulaukka
Litulaukka
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat