Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukes puolustaa lastentarvikkeiden millintarkkoja varoituksia – ”Taustalla on tapaturmia”

Kotimaa
 
Yhdistelmärattaiden ohjeissa on kymmeniä varoituksia.
Yhdistelmärattaiden ohjeissa on kymmeniä varoituksia.

Lastenvaunujen ostaja saa mukaansa pitkän listan varoituksia. Esimerkiksi Emmaljungan suositun Edge Duo -yhdistelmärattaan varoituksissa on peräti 34 erilaista muistettavaa kohtaa.

Lastentarvikkeiden turvallisuusvaatimukset nousivat puheenaiheeksi, kun turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin uutisoitiin määränneen neljä syöttötuolia myyntikieltoon turvallisuuspuutteiden takia.

Tästä on kyse

 Tukes testasi kahdeksan syöttötuolia, joista neljässä havaittiin niin vakavia puutteita, että virasto vaati niiden poistamista myynnistä.

 Poistettavaksi vaadittiin Emma Easy, JS-yhtiön Väkisen syöttötuoli, Puuraita-yhtiön Jolle-syöttötuoli ja Britaxin Carena Sofus.

 Puutteita havaittiin tuolien epävakaudessa ja koloissa, joihin lapsi voi jäädä jumiin.

Emmaljungan listassa varoitetaan esimerkiksi käyttämästä vaunuja kovassa tuulessa tai ylittämästä junarataa, kun lapsi on vaunuissa.

Lisäksi itse vaunuihin on kiinnitetty toistakymmentä varoitusta ja ohjetta. Niitä on aisassa, vaunukopassa, istuinosassa ja tavarakorissa.

Syöttötuolin hankkija ei pääse yhtään helpommalla: parikymmentä kohtaa sisältävä varoituslista saa tuolin käytön vaikuttamaan vaativalta suoritukselta, jossa vaarat vaanivat jatkuvasti nurkan takana.

Ovatko vanhemmat uusavuttomia, vai pelkäävätkö valmistajat joutuvansa maksajiksi, jos jotain sattuu?

Emmaljungan Suomen-tuotevastaava Petri Konsin muistaa vain yhden tapauksen 1990-luvulta.

"Siinä lapsi tukehtui vaunuihin, jotka oli kasattu väärin. Muista Emmaljungan kohdalla tapahtuneista vahingoista en tiedä. Luulen, että korvausvaateiden pelko ylipäätään koskee lähinnä Yhdysvaltain markkinoita."

Konsin syyttää pitkistä varoituslistoista EU-standardeja, joita valmistajien on noudatettava välttyäkseen Tukesin huomautuksilta.

Vanhempia kohdellaan ikään kuin he olisivat avuttomia, Konsin myöntää.

Vesa Ranta
Esikoistaan odottavat Jenni Lammela ja Henri Pikkuhookana olivat vaunuostoksilla oululaisessa Lastentarvikkeessa. Perhe haluaa vaunuihinsa kunnon renkaat, jotka kulkevat hankalassakin kelissä.
Esikoistaan odottavat Jenni Lammela ja Henri Pikkuhookana olivat vaunuostoksilla oululaisessa Lastentarvikkeessa. Perhe haluaa vaunuihinsa kunnon renkaat, jotka kulkevat hankalassakin kelissä.

Oululaisessa Lastentarvikkeessa vaunuostoksia tehneet Jenni Lammela, 28, ja Henri Pikkuhookana, 30, tutkivat Emmaljungan varoituslistaa mietteliäinä. Esikoisen on määrä syntyä elokuussa.

"Tuskin kotona lukisin, mutta Jenni varmaan saattaisi lukeakin", Pikkuhookana toteaa.

Artikkeliin liittyvät

"Ei näistä haittaakaan ole. Vauvan kanssa on varmasti aluksi aika avuton olo", hän jatkaa.

"Älä pysäköi vaunuja avotulen läheisyyteen", Lammela lukee. "No ei tulisi mieleenkään!"

Tukesin ylitarkastaja Janne Niemelä pitää lastentarvikkeiden varoituksia perusteltuina.

"Yleensä taustalla on todellisia läheltä piti -tilanteita tai oikeita tapaturmia, joiden pohjalta varoitukset nousevat. Kova tuuli on siepannut mukaansa jopa trampoliinin, joten miksei se voisi kaataa lastenvaunujakin."

Iso osa Emmaljungan varoituksista on EU-standardien vaatimia varoitustekstejä, kuten "älä jätä lasta valvomatta" ja "käytä valjaita, kun lapsi oppii istumaan".

"Standardeja noudattamalla voidaan helpoiten saavuttaa lainsäädännön edellyttämä turvallisuustaso. Loput varoituksista vaikuttavat valmistajan itse muotoilemilta. Esimerkiksi varoitus junaradan ylittämisestä kuulostaa tällaiselta."

Niemelä muistuttaa, että standardit ovat valmistajille myös työkaluja, jotka helpottavat tuotesuunnittelua.

Kun varoituksia on kymmeniä, ne kärsivät Konsinin mielestä inflaation eikä kukaan lue niitä.

Niemelä toivoo, että valmistajat rajoittaisivat varoitustekstien määrää kielialueen mukaan.

Emmaljungakin toistaa jokaisen varoituksen 14 eri kielellä.

Niemelä pitää kuitenkin tärkeänä, että vaaroista varoitetaan.

"Välttämättä asiat eivät tule selkärangasta, jos lastenhoito ei ole tuttua. Moni alkaa varmasti ajatella asiaa varoituksen luettuaan."

Lastentarvikkeen oululainen yrittäjä Esa Autere kertoo turvallisuuden olevan tärkeä kriteeri hankintoja tehtäessä.

"Turvallisuus kiinnostaa – tulevathan tuotteet omalle lapselle. Jokainen vastuuntuntoinen vanhempi terveellä tavalla vähän jännittää", Autere toteaa.

Pian isäksi tuleva Pikkuhookana luottaa tulevaisuuteen vaaroista huolimatta. "Kyllä kaikki omalla painollaan hoituu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat