Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveysjätit hakevat kasvua ostamalla hoivakoteja

Kotimaa
 
Sarjassa selvitetään yli 100 000 asukkaan kaupunkien rahankäyttöä ja ostoja yksityisiltä toimijoilta.
Katarina Sällylä HS
Heidi Laakkonen toipuu vakavasta aivoverenvuodosta Joenrannan palvelukodissa Sipoossa.
Heidi Laakkonen toipuu vakavasta aivoverenvuodosta Joenrannan palvelukodissa Sipoossa.

Keskellä Sipoon historiallista maalaismaisemaa lepää ruotsalaisen terveysjätin Attendon tuorein ostos: 65-paikkainen Joenrannan palvelukoti.

Kaupat tehtiin maaliskuussa. Silloin Mervi Natri oli palvelukodin osastovastaava. Vapun jälkeen hän on ollut kodin uusi johtaja.

"Ihan ensin googlasin Attendon arvot. Elleivät ne olisi kohdanneet, en olisi voinut ryhtyä tähän", Natri sanoo.

Ruotsalaisjätin tulo omistajaksi ei herättänyt väessä epäilyä, hän sanoo. Osa omaisista kyseli asiasta infoillassa. Heille kerrottiin, että toiminta jatkuu ennallaan.

"Saimme leveämmät hartiat. Olen varma, että tämä turvaa asukkaiden ja henkilökunnan tulevaisuutta", Natri uskoo.

Esimerkiksi Helsingin kaupunki ostaa palveluja Joenrannan palvelukodista.

Terveys- ja hoivayritysten liikevaihdot kasvavat edelleen voimakkaasti. Yritykset ovat löytäneet kasvualustaa viime vuosina hoivapalveluista. Ne rakentavat uusia laitoksia ja ostavat vanhoja, kuten Sipoossa. Tämä tarkoittaa, että omistus keskittyy.

Ruotsalaisomisteisten jättien Attendon, Terveystalon ja Mehiläisen vanavedessä myös monesta hoivayrityksestä, kuten Mainiosta Vireestä, Esperistä ja Mikevasta, on tullut iso valtakunnallinen toimija.

Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtajan Tarja Myllärisen mukaan kehitys vetää kahteen suuntaan. Isot hyötyvät suuruudestaan ja selviävät byrokratiasta tehokkaasti, mutta omistuksen keskittyminen huolestuttaa. "Pienet hoivayritykset ovat kärsineet tiukasta byrokratiasta. Se on madaltanut kynnystä myydä oma yritys isoille toimijoille", Myllärinen sanoo.

Myyntihaluja on lisännyt myös sote-uudistuksen venyminen.

Yritykset ovat vielä vähemmistössä palveluiden tuottajana. Myllärinen arvioi, että kunnat ostavat yksityisiltä lähes kolmanneksen sosiaalipalveluistaan ja noin neljänneksen terveyspalveluistaan.

Yritykset myöntävät hakevansa kasvua sieltä, mistä sitä saa. Hoiva-ala on saman keskittymiskehityksen kohteena kuin työterveyspalvelut jo vuosia sitten.

Artikkeliin liittyvät

"Isot yritykset ovat ostaneet todella paljon pieniä. Toisaalta yritysten määrä on edelleen iso. Voimakasta keskittymistä isoille pelureille ei ole tapahtunut", sanoo Mikevan toimitusjohtaja Petri Pitkäranta.

Taustalla on usein ulkomaista omistusta. Palveluasumiseen keskittyvän Mainion Vireen omistaa brittisijoitusyhtiö HgCapital.

Mielenterveyskuntoutuja- ja kehitysvammapalveluita tarjoavan Mikevan taustalla on eurooppalaissijoittaja G Square.

Joenrannan palvelukodin arjesta omistuskysymykset ovat kaukana. Kodissa asuu väkeä, jolta vammautuminen on vienyt normaalin elämän.

Ilmoitustaululla on lätkäkisojen aikataulu. Käytävälle kuuluu Edelweissin melodia. Sähköpianon takaa huoneestaan löytyy Heidi Laakkonen. Laakkonen teki toimittajan töitä ja luki sosiologiaa Leedsissä Britanniassa, kunnes laaja-alainen aivoverenvuoto yllätti. Se romautti pyörätuoliin ja vei perustaidot.

Kahdessa vuodessa Laakkonen on jälleen oppinut syömään haarukalla ja veitsellä, ja sormet löytävät jo pianon koskettimet.

"Sairastuminen oli vain jokin luonnonoikku. Haaveenani on, että joku päivä vielä kävelisin."

Omistajuuden lopullinen merkitys mitataan tässä, palvelukotien arkipäivässä.

Natri kehuu Laakkosen edistymistä, puhuu sitten hoivatyön tekemisestä sydämellä ja liikuttuu. Yrityksiä säädellään ja valvotaan tarkasti, hän muistuttaa. Sovitusta ei voi lipsua.

"Nyt hoitajilla on hyvä mahdollisuus kehittää osaamistaan, ja itse saan tukea johtamiseen. Olen ylpeä tästä paikasta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat