Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokamyrkytysten yleisimmät aiheuttajat

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Norovirus

Norovirus leviää helposti ihmiseltä toiselle esimerkiksi valokatkaisimista ja ovenkahvoista. Norovirus voi levitä myös saastuneen juomaveden tai elintarvikkeen, usein ulkomaisten pakastemarjojen, välityksellä. Ripuli on yleensä lyhytkestoinen ja lievä. Pahoinvoinnin lisäksi oireena on usein myös kuume.

Itämisaika on 12–48 tuntia.

Pese kädet huolellisesti, erityisesti vessassa käynnin jälkeen ja ennen ruokailua. Pese vihannekset ja hedelmät hyvin. Keitä ulkomaisia pakastemarjoja vähintään kaksi minuuttia tai lämmitä niitä vähintään viisi minuuttia 90 asteessa.

Salmonella

Salmonella tarttuu ihmiseen eläinten tai ihmisen ulosteilla saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä.

Oireet vaihtelevat pahoinvoinnista vatsakramppeihin, ripuliin, kuumeeseen ja päänsärkyyn. Jos infektio on voimakas, kuume voi olla korkea ja sahaava. Lisäksi ripulissa voi olla verta.

Itämisaika on kuudesta tunnista kolmeen vuorokauteen.

Elintarvikkeet pitäisi kypsentää yli 70 asteeseen, siipikarja 75 asteeseen. Kuumennetut elintarvikkeet pitää jäähdyttää nopeasti alle kuuteen asteeseen. Raa'at ja kypsät elintarvikkeet on pidettävä erillään toisistaan. Keittiövälineet tulee pestä huolellisesti.

Bacillus cereus

Itiölliset bakteerit esiintyvät yleisesti ihmisen ja eläinten suolistossa. Niitä esiintyy myös elintarvikkeissa, kuten viljassa, riisissä ja lihassa. Bacillus cereus aiheuttaa kahta ruokamyrkytystyyppiä. Jos bakteeri on muodostanut myrkkyä jo elintarvikkeessa, oireena on oksennustauti, joka kestää 6–24 tuntia. Jos bakteeri muodostaa myrkkyä vasta ihmisen suolistossa, oireena on ripuli, joka kestää joskus useita päiviä.

Itämisaika on oksennusmuodossa 0,5–5 tuntia, ripulimuodossa 8–16 tuntia.

Kampylobakteeri

Kampylobakteeri on eläinten ja lintujen suolistossa elävä bakteeri. Sitä esiintyy myös luonnonvesissä. Ihmiseen se tarttuu huonosti kypsennetyistä elintarvikkeista, kuten raa'asta linnunlihasta ja pastöroimattomasta maidosta. Kampylobakterioosin oireet ovat verinen tai limainen ripuli, korkea kuume, päänsärky, pahoinvointi ja kovat vatsakivut. Oireet kestävät kolme päivää.

Itämisaika on 1–7 vuorokautta. 

  

Lähteet: THL ja Evira

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat