Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylipaino on suomalaisten iso terveysongelma

Tutkimus: Tupakointi on sen sijaan vähentynyt

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Ylipainoa on kuudella kymmenestä miehestä ja neljällä kymmenestä naisesta.
Ylipainoa on kuudella kymmenestä miehestä ja neljällä kymmenestä naisesta. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Merkittävä terveysongelma suomalaisilla on edelleen ylipaino. Miehistä 60 prosenttia ja naisista 43 prosenttia on ylipainoisia, kertoo THL:n vuosittainen kyselytutkimus.

Sen sijaan suomalaiset tupakoivat entistä vähemmän. Miehistä 17 prosenttia ja naisista 14 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2014. Sekä miesten että naisten päivittäinen tupakointi on vähentynyt pitkällä aikavälillä.

Vapaa-ajan liikuntaa harrastetaan aiempaa enemmän.

"Vaikka vapaa-ajan liikunta on lisääntynyt, valitettavaa on, että työmatkaliikunnassa ei näy samanlaista kehitystä", sanoo tutkija Anni Helldán Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Työmatkaliikunta olisi Helldánin mielestä tärkeää, sillä se on terveyden kannalta hyödyllistä säännöllistä liikkumista. Naiset pyöräilevät tai kävelevät työmatkansa useammin kuin miehet.

Suomalaisten ruokavalio on tutkimuksen mukaan muuttunut terveellisemmäksi. Suomalaiset syövät entistä enemmän tuoreita kasviksia ja käyttävät rasvatonta maitoa sekä kasvirasvoja.

Leivän syönti on kuitenkin vähentynyt. Helldánin mukaan leivän syönnin vähenemisellä voi olla sekä kielteisiä että myönteisiä vaikutuksia terveyteen leipälaadusta riippuen.

"Jos täysjyväleivän syöminen vähenee, ei sitä voi pitää hyvänä kehityksenä. Näyttää siltä, että myös terveellisen ruisleivän syöminen on vähentynyt", Helldán sanoo.

Ylipainon yleisyys vaihtelee jonkin verran alueittain.

"Suurin alueellinen ero on se, että Uudellamaalla naiset ovat hoikempia kuin muualla. Miehillä vastaavaa merkittävää alueellista eroa ei ole", Helldán sanoo.

Tupakoinnissakin on jonkin verran alueellisia eroja.

"Miehet tupakoivat Kaakkois-Suomessa enemmän kuin Uudellamaalla", Helldán kertoo.

Uusimaa ei erotu edukseen kuitenkaan kaikilla mittareilla.

"Uudellamaalla alkoholia käytetään enemmän kuin muualla maassa", Helldán sanoo.

Suomalaiset haluavat parantaa tutkimuksen mukaan elintapojaan. Yli puolet tupakoitsijoista haluaisi lopettaa tupakoinnin. Miehistä neljännes ja naisista joka kolmas on yrittänyt laihduttaa edellisen vuoden aikana.

Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys -tutkimus kartoittaa vuosittain 15–64-vuotiaan väestön elintavoissa tapahtuneita muutoksia. Työikäisten terveyttä ja elintapoja on seurattu  vuodesta 1978 lähtien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat