Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU luo Suomen pakolaispolitiikkaan kovia paineita

Kotimaa
 

Puolustuspolitiikasta hallituksen ei tarvitse riidellä, vaikka edessä on isoja hankintoja.

Vaikka neuvotteluista ei vielä ole väliaikatietoja, hallituspuolueet löytävät aiempien kannanottojensa perusteella helposti yhteisiä kantoja.

Kaikki kolme puoluetta ovat sitä mieltä, että Suomen on kaikissa oloissa jatkettava puolustuskyvystään huolehtimista.

Kaikki myös kannattavat tasavallan presidentti Sauli Niinistön johtamaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Odotettavissa onkin jatkuvuutta – ja samaan aikaan varautumista kriiseihin.

Ukrainan sota ja kireä suhde Venäjään raamittavat ulko- ja puolustuspolitiikkaa, ja siksi hallituksen strategiassa korostunee puhe Suomen kokonaisturvallisuuden vahvistamisesta.

Uusi hallitus haluaa tiivistää EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Monet EU-kysymykset nivoutuvat nyt tiukasti sekä Suomen ulkopolitiikkaan että Suomen sisäiseen turvallisuuteen.

Ulkopolitiikan näkökulmasta akuutein kysymys on EU:n pakolaispolitiikka ja se, millaisen esityksen EU:n komissio tekee jäsenmaille muun muassa Syyrian pakolaisten auttamisen jakamisesta. Suomen kanta ei muutu siitä, että pakolaisten vastaanoton on pohjauduttava jäsenmaiden vapaaehtoisuuteen.

Puolustusmäärärahoja aiotaan korottaa Ilkka Kanervan (kok) vetämän parlamentaarisen työryhmän esittämällä tavalla. Myös Puolustusvoimien rahat ovat silti tiukassa, sillä hallituksella ovat edessä Ilmavoimien ja Merivoimien suurhankinnat.

Uuden hallituksen pitäisi ostaa ja maksaa Merivoimien uudet alukset. Hallituksen on myös tehtävä päätös Hornetien korvaamisesta, vaikka varsinaisen tilauksen tekee seuraava hallitus.

Jos hävittäjähankinnan suhteuttaa siihen, mitä Hornetit maksoivat, on hintalappu 8,5 miljardia euroa. Nyt on tehtävä maksusuunnitelma.

Uuteen hallitusohjelmaan ei kirjata, että Suomi ei hae Nato-jäsenyyttä. Tämän ovat kaikki puolueet todenneet. Sen sijaan jonkinlainen Nato-selvitys tehtäneen, vähintään osana kokonaisturvallisuusselvitystä.

Kaikki kolme puoluetta suhtautuvat suopeasti Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventämiseen, ja nyt yhteistyö viedään toiminnalliselle tasolle.

Hallitus sitoutunee myös siihen, että Suomi ajaa aktiivisesti EU:n yhteisen puolustuspolitiikan kehittämistä ja EU-maiden varautumista hybridiuhkiin.

Uusi hallitus sitoutuu siihen, että sotilaat ja poliisi saavat uudet tiedustelulait. Keskustelu massavalvonnan kaltaisesta tietoverkkotiedustelusta voi olla tiedustelulakeja vaikeampi.

Hallituksella on paine lisätä poliisin ja Rajavartiolaitoksen rahoja. Rahaa otetaan kehitysyhteistyöstä.

Yksi hallitusneuvottelijoiden hankalimmista ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksistä onkin kehityspolitiikan asema.

Leikkaukset kehitysyhteistyörahoihin voivat olla dramaattisia, mutta vähintään 200 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat