Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta haluaa värisuoran maatalous­politiikkaan

Ministerinsalkkujen jako voi vielä muuttaa valiokuntien johtopaikkoja

Kotimaa
 

Eduskuntapuolueet ovat jakaneet valiokuntien puheenjohtajien paikat nelivuotiskaudeksi sillä vakaalla tarkoituksella, että niihin ei enää kosketa.

Koska hallitusneuvottelut ovat kesken ja ministerinsalkut jakamatta, valiokuntien puheenjohtajajakoon voi kuitenkin tulla muutoksia.

Seppo Tiitinen
Seppo Tiitinen

Suomessa on syntynyt käytäntö, että ministeri ja saman toimialan valiokunnan puheenjohtaja eivät ole samasta puolueesta. Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen sanoo, että kyse on ennemminkin sattumasta kuin säännöstä.

Vuodesta 2007 lähtien on noudatettu käytäntöä, jonka mukaan eduskuntapuolueet valitsevat suuruusjärjestyksessä valiokuntien puheenjohtajuudet. Kun puolueita on paljon, valiokunnan puheenjohtajuus ja ministerin tehtävä harvoin napsahtavat samalle puolueelle.

Parlamentarismin kannalta pidetään yleisesti hyvänä, että niin sanottua värisuoraa ei synny ministeriön ja eduskunnan välillä. Kun ministeri ja valiokunnan puheenjohtaja ovat eri puolueista, asiat eivät pyöri vain yhden puolueen sisällä ja tiedonkulku paranee.

"Parlamentarismin toiminnan kannalta parempi olisi, että valiokunta olisi erimerkkisessä komennossa kuin ministeriö", Tiitinen sanoo.

Periaate on toteutunut varsin hyvin, tahattomasti tai tahallisesti.

Nyt on käymässä niin, että keskusta on saamassa värisuoran maa- ja metsätalousasioihin. Valiokunnan puheenjohtajuuden se on jo ilmoittanut haluavansa, ja maa- ja metsätalousministerin salkku kiinnostaa puoluetta aina. Sen painoarvo voi vielä kasvaa, jos maa- ja metsätalousministeriö yhdistetään ympäristöministeriön kanssa luonnonvaraministeriöksi.

Pekka Perttula
Pekka Perttula

Keskustan taustavaikuttaja, valtiotieteen tohtori Pekka Perttula sanoo, että on hyvä periaate yrittää torjua värisuoraa, mutta maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajuus ei yleensä kiinnosta muita puolueita kuin keskustaa.

Hän sanoo, että keskustalaisia kansanedustajia on jonossa odottamassa maa- ja metsätalousministerin salkkua.

"Valiokunnan puheenjohtajuus on korvike, jos salkkua ei tule."

Perttula sanoo, että hyvää periaatetta ei ole aina pystytty noudattamaan, ja on hyvin mahdollista, että niin käy nytkin.

Eduskuntaryhmistä kerrotaan, että sovitusta valiokuntajaosta pyritään pitämään kiinni, mutta muutoksiinkin voidaan varautua, kun hallitusratkaisu on tehty ja salkut jaettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat