Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset oppivat keittämään pakastemarjat – noroviruksesta runsaat 200 epidemiaa 2000-luvulla

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Kerttulin vanhainkodissa Turussa ulkomaiset marjat kuumennetaan ennen käyttöä. Tiina Pihlanen valmisti maanantaina herukkakiisseliä.
Kerttulin vanhainkodissa Turussa ulkomaiset marjat kuumennetaan ennen käyttöä. Tiina Pihlanen valmisti maanantaina herukkakiisseliä. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Joka toisen ruokamyrkytysepidemian syy jää selvittämättä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kirjasi viime vuonna 42 ruoka-aineiden tai juomaveden aiheuttamaa ruokamyrkytysepidemiaa.

Noin puolessa tapauksista viranomaiset eivät saaneet selville myrkytyksen aiheuttajaa eli bakteeria, virusta tai muuta taudinaiheuttajaa. Kahdessa kolmasosassa tapauksista jäi selvittämättä myös ruokamyrkytyksen välittäjäaine eli ruoka-aine, jonka avulla bakteeri tai virus levisi ihmisiin.

Eviran mukaan osa epidemioista jää mysteeriksi jo sen takia, ettei sairastuneilta saada potilasnäytteitä. Selvitystyötä vaikeuttaa myös se, ettei ruokamyrkytyksen aiheuttajaksi epäiltyä ruokaa ole enää jäljellä.

Vielä viime vuosituhannen puolella yleisin ruokamyrkytyksen aiheuttaja oli hitaasti jäähdytetyn tai lämpimässä säilytetyn ruoan välityksellä levinnyt Clostridium perfringens -bakteeri. Nykyään yleisin aiheuttaja on norovirus, joka leviää herkästi muutenkin kuin ruoan välityksellä. Sen alkuperä voi olla vaikea jäljittää.

"Osassa epäillyistä epidemioista ei saada näyttöä siitä, oliko välittäjänä ruoka tai levisikö virus muilla keinoin. Epidemia merkitään ruokamyrkytysrekisteriin, jos riittävä määrä faktoja viittaa taudin leviämiseen elintarvikkeen välityksellä", kertoo ylitarkastaja Elina Leinonen Evirasta.

Norovirus on aiheuttanut tällä vuosituhannella yli 200 ruokamyrkytysepidemiaa eli enemmän kuin muut aiheuttajat yhteensä. Norovirus leviää myös ulkomaisten pakastemarjojen välityksellä.

Vuonna 2009 Suomessa raportoitiin 22 pakastevadelmien aiheuttamaa norovirusepidemiaa.

Sen jälkeen Evira on suositellut ensin vadelmien ja myöhemmin muidenkin ulkomaisten marjojen kuumentamista tai keittämistä. Suurin osa virusta levittäneistä vadelmista on tuotu Suomeen Itä-Euroopasta, kuten Puolasta ja Serbiasta.

Viime vuosina pakastemarjoista aiheutuneita epidemioita on ollut vain kourallinen. Viime vuonna niitä tilastoitiin kaksi.

"Ulkomaisiin pakastemarjoihin liittyy kuitenkin edelleen riski, jonka vuoksi niiden kuumentamissuositus pysyy voimassa", Leinonen sanoo.

Hän muistuttaa, että noroviruksen lisäksi ulkomaalaiset pakastemarjat voivat levittää myös hepatiitti A -virusta. Pari vuotta sitten pohjoisafrikkalaiset mansikat aiheuttivat muun muassa Suomessa ja Tanskassa hepatiitti A -epidemian.

Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat virukset ja bakteerit ovat vaarallisia eritoten vanhuksille, joilla on heikentynyt vastustuskyky. Riskin takia marjojen kuumennussuositus otetaan suomalaisissa suurtalouskeittiöissä hyvinkin vakavasti.

"Meillä ulkomaalaiset marjat kuumennettiin jo ennen kuin Evira antoi suosituksensa", kertoo Palmian kehityspäällikkö Eeva Saarinen.

Turussa toimitaan samoin.

"Tieto Ruotsin tapauksesta hämmensi, sillä pakastevadelmien riskit on tiedetty jo vuosia", sanoo Turun seudun kiinteistöpalvelun palvelujohtaja Paula Juvonen.

Turussa Varissuon koululla sairastui jopa 50 koululaista ja opettajaa norovirukseen viime viikolla. Kouluruoan osuutta asiaan selvitetään.

"Ihmettelen, jos on lähtenyt keittiöstä, sillä samasta keittiöstä toimitetaan ruokaa myös muihin kouluihin ja päiväkoteihin. Keittiössä otetaan kuitenkin päivittäin näytteet ruoasta, joten ruoan osuus tapahtumassa on helppo varmistaa", Juvonen sanoo.

Kaikissa ruokapaikoissa pakastemarjoja ei kuumenneta suosituksen mukaan. Kuumentamattomia pakastemarjoja sisältäviä smoothiejuomia myydään ainakin Hesburgerissa, Picnicissä ja Arnoldsilla.

"Jokainen saapuva erä tutkitaan sekä valmistajan että käyttämämme ulkoistetun akkreditoidun laboratorion toimesta. Marjojen mikrobiologinen laatu on ollut aina moitteeton", kertoo varatoimitusjohtaja Jari Vuoti Hesburgerilta.

Yhdessäkään smoothieita myyvistä yrityksissä ei ole sattunut marjojen aiheuttamia ruokamyrkytyksiä.

Tilastojen mukaan kuumentamatta syödyt pakastemarjat eivät ole aiheuttaneet kuolemia Suomessa. Edellinen ruokamyrkytykseen liittyvä kuolemantapaus sattui vuonna 2012, kun kolme ihmistä kuoli lihavalmisteesta saamaansa listerioosiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat