Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laittomia maahantulijoita eniten Irakista ja Somaliasta

Suomessa tavattiin viime vuonna noin kolmetuhatta laitonta maahantulijaa

Kotimaa
 

Suomessa saatiin vuonna 2014 kiinni lähes 3 000 laittomasti maassa oleskellutta ulkomaalaista ja noin 400 maahantulokiellossa olevaa EU-maan kansalaista. Laittomien maahantulijoiden määrä väheni yli 400:lla edelliseen vuoteen verrattuna, mutta maahantulokiellon rikkomusten määrä sen sijaan lisääntyi.

Laittomia maahantulijoita tuli eniten Irakista, Somaliasta, Venäjältä, Afganistanista ja Iranista. Schengen-alueella erityisesti irakilaiset ja somalialaiset tulevat Suomeen Ruotsin kautta.

Tiedot ilmenevät Poliisihallituksen julkaisemasta laittoman maahantulon torjunnan arviointiraportista.

Yli 90 prosenttia laittomasti maahan tulleista jäi kiinni sisämaassa.

Raportin mukaan laittomien maahantulojen tekotavat ovat muuttuneet. Maahantulijoilla ei ole enää saattajia, vaan he tulevat saamiensa ohjeiden turvin. Heidän käyttämänsä asiakirjat ovat yleensä aitoja mutta kadonneiksi tai varastetuiksi ilmoitettuja.

Viime vuonna maahantulokieltojen määrä lisääntyi sadalla. Kieltoa rikkoneet olivat pääosin virolaisia, joilla on maahantulokielto heidän Suomessa tekemiensä rikosten vuoksi.

Arviointiraportissa huomautetaan, että maahantulokiellon estävän vaikutuksen on havaittu olevan vähäinen. Kyseessä on ulkomaalaisrikkomus, josta voi saada vain sakkoa.

Raportin mukaan Suomen rangaistustaso onkin muita Pohjoismaita alhaisempi.

Esimerkiksi Ruotsissa enimmäisrangaistus on vuosi vankeutta, Norjassa kaksi vuotta vankeutta ja Tanskassa kolme vuotta vankeutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat