Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katso HSTV:n suuri innovaatiopoliittinen keskustelu – "Urbanisaatiota ei saa estää"

Kotimaa
 
Suomen innovaatiopolitiikka tikunnokassa
Suomen innovaatiopolitiikka tikunnokassa
HSTV:n innovaatiopoliittiseen keskusteluun osallistuivat Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimusjohtaja, taloustieteen professori Mika Maliranta sekä Aalto-yliopiston tutkimuksesta ja innovaatioista vastaava vararehtori, avaruustieteen professori Tuija Pulkkinen.

HSTV:n suorassa lähetyksessä ruodittiin keskiviikkona Suomen tiede- ja innovaatiopolitiikan onnistumista ja tulevaisuutta.

Studiossa olivat Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimusjohtaja,

Mika Maliranta
Mika Maliranta

taloustieteen professori Mika Maliranta sekä Aalto-yliopiston tutkimuksesta ja innovaatioista vastaava vararehtori, avaruustieteen professori Tuija Pulkkinen.

Monipuolisessa keskustelussa puhuttiin yli kahden tunnin ajan muun muassa perustutkimuksen tärkeydestä ja julkisen rahoituksen riittävyydestä.

Tuija Pulkkinen
Tuija Pulkkinen

Suomessa tutkimustyön julkista rahoitusta on leikattu vuodesta 2011 asti yli sata miljoonaa euroa. Tieteen tilaa mittaavassa viittausindeksissä Suomi on kaukana pohjoismaisesta tasosta. Patenttihakemusten määrä on laskenut noin vuosikymmenessä neljäkymmentä prosenttia.

Onko lyhytjänteinen taloudellisen hyödyn tavoittelu syrjäyttänyt pitkäkestoisen tutkimustyön ja onko täällä enää edellytyksiä tehdä kansainvälistä huippututkimusta ja maailmalla menestyviä tuotteita, keskustelussa kysyttiin.

Keskustelun lopuksi Malirantaa ja Pulkkista pyydettiin lähettämään terveisiä valtioneuvoston juhlahuoneistoon Smolnaan, missä hallitusneuvottelut ovat paraikaa käynnissä.

Uuden hallituksen tärkein tehtävä on nimittäin saada Suomen talous kasvamaan. Se taas vaatii parempaa kilpailukykyä, jossa taas on loppujen lopuksi kyse tuottavuudesta. Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk) haluaakin Suomeen tuottavuusloikan.

Se ei kuitenkaan tapahdu tyhjiössä. Kaiken takana on laadukas perustutkimus, jonka soveltamisesta syntyvät innovaatiot. Tuija Pulkkinen muistutti, että Suomen nousuun ei ole mitään muuta keinoa kuin "oppiminen, osaaminen, koulutus ja tutkimus".

"Se voi olla vähän hitaampi tie, mutta muuta tietä ei ole. En usko, että meillä on paluuta siihen, että tehtäisiin jotain halvemmalla kuin kiinalaiset. Täytyy tehdä paremmin", Pulkkinen sanoi.

Mika Maliranta puolestaan sanoi, että hän on huomannut "not-to-do"-listat paremmiksi kuin "to-do"-listat.

"Kaikenlaiset esteet urbanisaation tiellä ovat huonoa politiikkaa ja huonoa talouspolitiikkaa – varsinkin pitkällä aikavälillä, mutta eivät ne lyhyelläkään aikavälillä mitään tuloksia tuota."

Malirantaa ja Pulkkista haastattelivat HS:n poliitikan toimituksen esimies Marko Junkkari ja taloustoimittaja Paavo Teittinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat