Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukkohäät sopii suuria juhlia karttaville pareille

Kun kirkollisten vihkimisten määrä vähenee, häätempaukset madaltavat kynnystä

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Tampereen Finlaysonin kirkossa vihitään Hääyö-tapahtumassa kahdeksantoista paria.
Tampereen Finlaysonin kirkossa vihitään Hääyö-tapahtumassa kahdeksantoista paria. Kuva: Reijo Hietanen

"Tahdon", kaikuu tänään keskiviikkona Tampereen Finlaysonin kirkossa 36 kertaa Tampereen evankelisluterilaisten seurakuntien Hääyö-tapahtumassa. Illan ja alkuyön aikana vihitään avioliittoon 18 paria.

Hääyön tapaiset useiden parien vihkitapahtumat ovat vakiintuneet viime vuosina osaksi seurakuntien toimintaa. Helsingin ja Rauman seurakunnat järjestivät vihkitapahtuman ystävänpäivänä. Toukokuussa useat seurakunnat järjestävät vastaavia tapahtumia.

Fakta

Toukokuisia vihkitapahtumia

 Hämeenlinnan Vanajan kirkossa järjestetään Vihille 150515 -vihkitapahtuma perjantaina 15. toukokuuta.

 Kirkkonummella järjestetään perjantaina 15. toukokuuta Mennään naimisiin! -hääilta, jossa vihitään useita pareja.

 Lahden evankelisluterilaiset seurakunnat järjestävät matalan kynnyksen vihkitapahtuman 16. toukokuuta Lahden sataman Pro Paviljongissa.

"Kirkkosali laitetaan kauniiksi, vihkimisen jälkeen on juhlakahvit täytekakkuineen ja elävää musiikkia. Kaikki on tehty mahdollisimman helpoksi. Tämä palvelee monia pariskuntia", kertoo seurakuntapastori Merja Halivaara Tampereelta.

"Tätä on edelleen kysytty, ja niin kauan kuin tällaiselle palvelulle on kysyntää, totta kai me sitä järjestämme."

Piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulaisen mukaan seurakunnat ovat kehittäneet uudenlaisen toimintamallin, joka sopii ravintolapäivien ja pop up -kirpputorien aikakauteen.

"Toimintamalli vastaa tämän päivän tarpeita. Jotta seurakunnat olisivat merkityksellisiä ihmisten elämässä, niiden pitää sopeuttaa toimintatapojaan siihen maailmaan, missä elämme", Komulainen sanoo.

Tutkimusten mukaan kirkolliset toimitukset ovat suomalaisten kirkkoon kuulumisen tärkeimpiä syitä. Komulaisen mukaan seurakunnat ovat olleet pakotettujakin kehittämään uutta, sillä kirkollisten vihkimisten määrä vähenee nopeammin kuin kirkkoon kuuluvien määrä.

Kirkkohäät saatetaan yhä mieltää suurtapahtumaksi, johon kutsutaan paljon ihmisiä ja jotka maksavat paljon. Kaikki eivät halua sitä.

Komulainen huomauttaa, että moni solmii avioliiton toista tai kolmatta kertaa, joten häistä ei haluta spektaakkelia.

Vihkipaikaksi valikoituu tällöin herkästi maistraatti.

Lahden seurakuntayhtymän nuorten aikuisten pappi Sonja Turunen on viikonloppuna vihkimässä pareja Lahden satamapaviljongissa.

"Keskusteluissa ovat tulleet esiin taloudelliset asiat. Jos järjestää häät, pitää olla kalliit puvut, isot tilat ja tarjoilua", hän sanoo.

"Ajatuksena on, että vähällä vaivalla voi päästä vihille ja saada pienimuotoiset häät kauniisti ja kodikkaasti. Kirkko voi tuntua isolta ja kolkolta, joten sen sijaan vihkiminen järjestetään Vesijärven rannassa."

Matalan kynnyksen vihkitapahtumaan pitää ilmoittautua etukäteen. Edellytyksenä on, että sulhanen ja morsian kuuluvat kirkkoon ja ovat käyneet rippikoulun. Etukäteen pitää toimittaa myös normaali avioliiton esteiden tutkinta.

Lahdessa vihitään 14 paria puolen tunnin välein. Pappi tapaa vihkiparin puolta tuntia ennen vihkimistä. Seurakunta tarjoaa kakkukahvit.

"Osalle on tulossa vain lähimmät ihmiset todistajiksi, osalla on tulossa parikymmentä vierasta", Turunen kertoo.

Seurakunnat järjestävät myös kastetapahtumia samanlaisella matalan kynnyksen periaatteella kuin vihkitilaisuuksia. Seurakunnat haluavat madaltaa kastekynnystä, koska kirkkoon kuuluvien vanhempien lapsia jää kastamatta. Syynä voi olla kastejuhlan järjestämisen vaivalloisuus tai se, että kasteen ajatellaan sitovan lapsen valinnanvapautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat