Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkän linjan talousvaikuttaja: Poliitikkojen koottava nopeasti pelastusohjelma – "Aikaa on tärvelty kaksi vaalikautta"

Jukka Pekkarinen ei toteuttaisi kuuden miljardin säästöjä kokonaan tällä vaalikaudella

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Pitkän linjan talousvaikuttaja Jukka Pekkarinen toivoo, että oppositio ei lyttäisi hallitusneuvotteluissa valmisteltavaa pelastusohjelmaa.
Pitkän linjan talousvaikuttaja Jukka Pekkarinen toivoo, että oppositio ei lyttäisi hallitusneuvotteluissa valmisteltavaa pelastusohjelmaa. Kuva: Rio Gandara HS

Valtiovarainministeriön (VM) talouspolitiikan koordinaattorin Jukka Pekkarisen, 67, piti viettää lomapäiviä ennen elokuista eläkkeelle siirtymistään, mutta toisin kävi.

Viime viikolla hän toimi VM:n asiantuntijana, kun Juha Sipilä (kesk) yritti saada aikaan yhteiskuntasopimusta työmarkkinajärjestöjen kanssa. Hän aloitti keväällä myös professorina Jyväskylän yliopistossa.

Kuka?

Jukka Pekkarinen

 Syntynyt 25. elokuuta 1947 Kinnulassa.

 Koulutukseltaan valtiotieteen tohtori. Hän väitteli kansantaloustieteessä 1979 Helsingin yliopistossa.

 Huhtikuun alusta lähtien osa-aikainen taloustieteen professori Jyväskylän yliopistossa.

 Toiminut valtiovarainministeriössä ylijohtajana, kansantalousosaston osastopäällikkönä ja talouspolitiikan koordinaattorina.

 Talousneuvoston pääsihteerinä toimiva alivaltiosihteeri valtioneuvoston kansliassa 2010–2011.

 Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajana 1991–2006.

 Presidentti Martti Ahtisaaren työllisyystyöryhmässä 1994. Pääministeri Paavo Lipposen (sd) kanssa yhteistyössä 1990-luvulla.

 Neuvotteli valtion puolesta suuren eläkepaketin eläkeiän nostoineen 2013.

Pekkarisen mielestä yhteiskuntasopimus oli tärkeä yritys mutta liian kunnianhimoinen hanke. "Se jäi ensipöyhäisyksi."

Pekkarinen toivoo, että keskusteluissa avattiin kilpailukyvyn parantamisen ohella mahdollisuuksia edetä työpaikoilla lisääntyvään sopimiseen.

Hänen mielestään palkansaajien asemaa työpaikoilla pitäisi vahvistaa ja luoda työpaikoille "järjestäytyneen keskustelun ja sopimisen muodot" palkankorotuksista ja myös työajoista.

"Tietysti se edellyttää valmiutta joustoihin, mutta se edellyttää myös työnantajan puolelta vastaantuloa."

Tällä viikolla Pekkarinen on ottanut jo rennommin, sillä hän ei ole mukana hallitusneuvotteluissa. Pekkarinen on kuitenkin yksi niistä VM:n asiantuntijoista, joka laati maaliskuussa askelmerkit talouskeskustelulle.

VM:n mukaan julkista taloutta pitää sopeuttaa tällä vaalikaudella noin kuuden miljardin euron edestä, josta neljä miljardia koskee valtiota ja kaksi kuntia.

Tältä pohjalta keskustan puheenjohtaja Sipilä, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb joukkoineen neuvottelevat.

"Ensitöikseen tulevan hallituksen on rakennettava pelastusohjelma, joka on konkreettinen, toteuttamiskelpoinen ja uskottava pitkän aikavälin rakenneuudistussuunnitelma. Sillä turvattaisiin julkisen talouden ja hyvinvointivaltion rahoitus eli ratkaistaisiin julkisen talouden kestävyysongelma", Pekkarinen tähdentää.

Tässä on kysymys siitä, että vanhusväestön osuuden myötä lisääntyviä hoito-, hoiva- ja eläkemenoja ei voida rahoittaa kestävästi nykyisellä veroasteella, vaan julkinen talous joutuisi ennen pitkää täysin hallitsemattomaan velkakierteeseen.

"Siellä meillä mollottaa VM:n viimeisen arvion mukaan 10 miljardin euron aukko. Uuden hallituksen pitäisi pystyä päättämään toimista tämän aukon poistamiseksi", Pekkarinen sanoo.

Kuusi miljardia on VM:n virkamiesesitys urakan tällä vaalikaudella toteutettavaksi osaksi.

Pelivara kuuden miljardin säästöjen toteuttamisessa riippuu Pekkarisen mukaan siitä, kuinka uskottava koko 10 miljardin "umpeuttamispaketti" on.

"En toteuttaisi välttämättä ihan kuutta miljardia tällä vaalikaudella. Vaikka päätökset tehdään nyt, niiden voimaantulossa voi olla takapainotteisuutta."

Kymmenen miljardin kestävyysvaje on ollut tiedossa pitkään.

"Sitä luokkaa se on ollut koko ajan, vaikka on säästetty ja tehty eläkeuudistuskin."

Pekkarinen itse teki VM:ssä vuonna 2007 raportin, jossa kestävyysvaje oli vain pari miljardia pienempi. Silloin poliitikot eivät ottaneet sitä tosissaan.

"Aikaa on tärvelty kaksi vaalikautta. Nyt on koottava nopeasti pelastusohjelma ja kaikki tarvittava tieto sen valmisteluun."

Pekkarinen toivoo, että oppositio ei lyttäisi pelastusohjelmaa. Hän jopa arvelee, että neljän suuren puolueen hallitus olisi ollut tässä tilanteessa tarpeen.

"Onhan sama lopputulos mahdollista saada aikaan kolmen puolueen yhteisymmärrykselläkin, mutta rakentavaa vuoropuhelua opposition kanssa tarvitaan. Jokaisen päättäjän täytyy olla valmis toimimaan myös omiaan vastaan, jos hakee kokonaisuuden kannalta parasta ratkaisua."

Ykköskohde kestävyysvajeen poistamisessa poistamisessa on työllisyys.

"Mitä pidempiä ovat työurat, mitä vähemmän työurassa on katkoksia ja mitä alhaisempi on työttömyys, sitä parempi on huoltosuhde eli sitä enemmän on työssäkäyviä veronmaksajia suhteessa hoivan ja hoidon tarpeessa oleviin."

Toinen mittaluokaltaan yhtä tärkeä on julkisen palvelujärjestelmän tuottavuus.

"Vaikuttavuus saadaan aikaan sillä, että hyvä hoito saadaan aikaan pienemmällä työpanoksella. Käytetään ICT-teknologiaa, ja sote-uudistus tehdään niin, että potilasta hoidetaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa."

Sote-uudistuksessa pitäisi Pekkarisen mielestä edetä olemassa olevilla piirustuksilla ja ymmärryksellä, ettei uudistuksen tarvitse olla lopullinen.

"Nopeimmin voitaisiin edetä kuntayhtymämallin pohjalta, kuten kaavailtiinkin."

Hän ei kannata keskustan ajamaa kolmiportaista hallintoa, joka lisäisi maakuntien valtaa.

"On liian iso ja pitkäkestoinen urakka lähteä rakentamaan koko julkista hallintoa koskevaa väliportaanhallintoa, koska sitten pitää miettiä kuntataso ja valtion aluehallinto kokonaan uusiksi, verotus uusiksi, opetustoimen ohjaus uusiksi ja valtionosuusjärjestelmä uusiksi."

Poliittisen johdon tärkein tehtävä Pekkarisen mielestä on vakuuttaa kansalaiset siitä, että se mitä hyvinvointivaltion rahoituksen turvaamiseksi tehdään, "on välttämätöntä, sosiaalisesti oikeudenmukaista ja johtaa tavoiteltuun lopputulokseen".

Se on vaikea tehtävä.

"Siinä vaiheessa erottuvat valtiomiehet. Mutta eihän uudistuksesta mitään tule, jos kansalaiset eivät ole siinä mukana."

Moni poliitikkopolvi on opetellut kansantalouden aakkoset oppikirjasta, jonka yksi kirjoittaja Pekkarinen oli. Suomen kíeltä hän on pyrkinyt käyttämään mahdollisimman selkeästi, mutta hän myöntää, että jotkut termit ovat epäonnistuneita.

"Kestävyysvaje on luotaantyöntävä sana, mutta selkäpiitä karmiva on julkisen talouden suunnitelmakin."

Sopeutus pitää ymmärtää niin, että se valtion ja kuntien alijäämän pienentämistä. Alijäämä tarkoittaa sitä, että menot ovat suuremmat kuin tulot.

"Sanoilla kierretään ikävää totuutta", Pekkarinen hymähtää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat