Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Närpiö muuttuu kaksikieliseksi

Manner-Suomessa ei ole enää yhtään pelkästään ruotsinkielistä kuntaa

Kotimaa
 

Närpiö muuttuu kaksikieliseksi vuoden 2016 alusta. Muutoksen jälkeen Manner-Suomessa ei ole enää yhtään yksikielistä ruotsinkielistä kuntaa. Vuoden 2015 alussa kaksikielisiksi muuttuivat Luoto ja Korsnäs, jotka aikaisemmin olivat myös ruotsinkielisiä kuntia.

Muutoksen taustalla on vuodenvaihteessa voimaan tullut kuntien valtionosuusuudistus. Kunnat eivät enää saa yksikielisinä kielilisää. Muutos ei koske Ahvenanmaan ruotsinkielisiä kuntia.

Fakta

Kaksikielisiä kuntia on ensi vuonna 33

 Vuoden 2016 alusta lukien kaksikielisiä kuntia on Suomessa 33.

 Valtioneuvosto säätää asetuksella kuntien kielellisen aseman kymmeneksi vuodeksi kerrallaan.

 Kunnasta tulee kaksikielinen, jos sen asukkaista suomen- tai ruotsinkieliseen kielivähemmistöön kuuluu vähintään 3 000 henkilöä tai kahdeksan prosenttia asukkaista.

 Kunta voi olla myös vapaaehtoisesti kaksikielinen.

 

Lähde: Kieliasiainneuvos Corinna Tammenmaa, oikeusministeriö

Närpiön kaupunginjohtaja Hans-Erik Lindqvist arvioi, että Närpiö olisi saanut tänä vuonna 2,16 miljoonaa euroa enemmän valtionosuuksia, jos se olisi siirtynyt kaksikieliseksi viime vuodenvaihteessa kuten Korsnäs ja Luoto.

Tulojen lisäksi kaksikieliseksi siirtyminen tuo Närpiölle myös kuluja.

"Katukyltit muutetaan kaksikielisiksi ja käännöskulut kasvavat, kun valtuuston pöytäkirjat pitää tehdä kahdella kielellä", Lindqvist kertoo.

Myös opetustoimeen tulee muutoksia, kun suomenkieliselle opetukselle perustetaan kaupunginjohtajan arvion mukaan todennäköisesti oma lautakunta. Lindqvist muistuttaa, että kaksikielisyyttä kannatti valtuustossa viime syksynä selvä enemmistö valtuutetuista. Pohjanmaalla sijaitsevan Närpiön hieman yli 9 000 asukkaasta alle kuusi prosenttia on suomenkielisiä.

Lindqvistin mukaan Närpiölle on tullut jo aikaisemmin kuluja suomenkielisten palvelujen järjestämisestä, mutta sitä ei ole huomioitu uudessa valtionapujärjestelmässä.

"Kaksikielisyys on myös imagokysymys. Liike-elämäkin on kaksikielinen. Närpiöläisiä kurkkuja ja tomaatteja myydään kaikkialle Suomeen", Lindqvist sanoo.

Siirtymistä kaksikieliseksi kunnaksi hidasti valitus valtuuston tekemästä kaksikielisyyspäätöksestä. Valituksen tekijöinä oli närpiöläisiä asukkaita.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Närpiön valtuuston kaksikielisyyspäätöksestä tehdyn valituksen ja valtioneuvosto teki keskiviikkona asetusmuutoksen, joka tekee Närpiöstä kaksikielisen vuoden 2016 alusta.

Kaksikieliseksi kunnaksi siirtymistä on helpotettu kielilain muutoksella, joka tuli voimaan viime vuonna.

"Aikaisemmin kuntien kielellistä asemaa on tarkistettu kymmenen vuoden välein. Nykyään kunta voi myös kesken kymmenvuotiskauden ryhtyä kaksikieliseksi", kertoo kieliasiainneuvos Corinna Tammenmaa oikeusministeriöstä.

Tammenmaan mukaan tavallinen kuntalainen huomaa kaksikielisyyteen siirtymisen selvimmin kaksikielisistä tienviitoista ja esimerkiksi siitä, että kunta tiedottaa asioistaan kuntalaisille kahdella kielellä. Kuntalaisella on kaksikielisessä kunnassa myös oikeus valita, haluaako hän esimerkiksi terveydenhuollossa palvelua suomen vai ruotsin kielellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat