Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leikkauksista on tulossa rajuja – 1990-luvun tasolle ei silti mennä

1990-luvun lama-ajan hallitukset tekivät rajumpia leikkauksia

Kotimaa
 
Sipilä: EU talousnuhteisiin vastataan kesällä
Sipilä: EU talousnuhteisiin vastataan kesällä

Tiedossa on kovia leikkauspäätöksiä, kun hallitukseen pyrkivät puolueet saavat talousohjelman työstämisurakkansa valmiiksi. Työ alkoi keskiviikkona.

Hallitusneuvotteluja johtava keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on etukäteen varmistanut, että mukana olevat puolueet sitoutuvat valtiovarainministeriön (VM) arvioon julkisen talouden säästötarpeesta. VM esitti maaliskuussa, että valtiontalouteen tarvitaan neljän miljardin ja kuntatalouteen kahden miljardin euron säästöt.

Leikkauskeskustelussa miljardit sinkoilevat niin, että kyydissä on vaikea pysyä.

Sipilä mainitsi jälleen keskiviikon tiedotustilaisuudessa "kymmenen miljardin euron haasteen". Sillä hän tarkoittaa kestävyysvajetta eli sitä aukkoa, joka ammottaa julkistaloudessa tulevaisuudessa, kun työtätekevä kansanosa pienenee ikääntymisen seurauksena.

Tilanne on kiinnostava siksi, että ennen vaaleja kaikkien puolueiden leikkausarviot olivat pienempiä kuin VM:n kuuden miljardin euron esitys. Keskusta puhui runsaan kahden miljardin säästötavoitteesta.

Asiantuntijoiden mukaan neljän miljardin leikkaus valtiontalouteen olisi rankka toimi. Mitenkään ainutlaatuinen se ei kuitenkaan olisi.

Lamavuosina 1990-luvulla toimineet Esko Ahon (kesk) ja Paavo Lipposen (sd) hallitukset toteuttivat peräjälkeen massiiviset leikkausohjelmat. Pelkästään Lipposen hallitus leikkasi 20 miljardia markkaa, mikä oli neljä prosenttia suhteessa silloiseen bruttokansantuotteeseen.

MARTTI KAINULAINEN / LK
Pääministeri Paavo Lipposen (kesk.) hallitus leikkasi 1990-luvulla 20 miljardia markkaa. Suhteessa bruttokansantuotteeseen se oli enemmän kuin nyt ehdotetut leikkaukset. Kuvassa Lipposen I hallitus ryhmäkuvassa 1995.
Pääministeri Paavo Lipposen (kesk.) hallitus leikkasi 1990-luvulla 20 miljardia markkaa. Suhteessa bruttokansantuotteeseen se oli enemmän kuin nyt ehdotetut leikkaukset. Kuvassa Lipposen I hallitus ryhmäkuvassa 1995.

Nykyinen työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen oli tuolloin laatimassa leikkauslistoja.

Poiminta

Suomi vastaa EU-nuhteisiin kesäkuussa

Suomi sai EU-komissiolta keskiviikkona odotetun varoituksen taloudenpidosta. EU:n mukaan Suomi rikkoo jo tänä vuonna sekä alijäämä- että velkasääntöjä. Komissio ei usko, että talouskurista lipsuminen olisi väliaikaista ja odottaa, että Suomi ryhtyy toimiin vajeen ja julkisen velan tervehdyttämisessä.

Hallituksen muodostajan Juha Sipilän (kesk) mukaan Suomi vastaa EU:lle kesäkuussa. Sipilä uskoo, että uuden hallituksen talousohjelma on vakuuttava vastaus talouskurssin oikomisesta. Toimitusministeristön pääministeri Alexander Stubb (kok) sanoi, että komission evästykset Suomelle ovat jo työn alla hallitusohjelman valmistelussa.

"Siellä puhutaan eläke-, kunta- ja soteuudistuksista, tuottavuuden lisäämisestä, työlinjasta ja kilpailukyvyn lisäyksestä. Niitä nyt ryhdymme vääntämään."

Komission ennusteen mukaan Suomen julkisen talouden vaje kasvaa tänä vuonna 3,3 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen. Vaje ylittää siis jo toista vuotta peräkkäin sallitun kolmen prosentin rajan.

Myös julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen on kasvamassa yli 60 prosentin.

Toimitusministeristön valtiovarainministerinä toimivan Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan EU-nuhteet eivät silti edellytä välittömiä toimia.

"Ei EU:n raportissa ole mitään odottamatonta tai järkyttävää. Arvioimme näin käyvän jo helmikuussa", Rinne sanoi.

"Miksei se nyt olisi mahdollista, kun oli silloinkin?" Virtanen sanoo.

Myös useat muut euromaat ovat viime vuosina joutuneet matokuurille. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtajan Vesa Vihriälän mukaan kriisimaissa leikkaukset ovat olleet useita prosenttiyksikköjä bruttokansantuotteesta. Rajuja säästöjä ovat tehneet Kreikan lisäksi esimerkiksi Portugali ja Espanja.

Niihin verrattuna suomalaiset jättileikkaukset näyttävät jopa vaatimattomilta.

"Jos Suomessa nyt leikattaisiin neljä miljardia neljässä vuodessa, se vastaisi noin puolta prosenttia bruttokansantuotteesta", sanoo Vihriälä.

Myös Vihriälä suhteuttaa nykytilannetta Lipposen ensimmäisen hallituksen toimiin. Tuolloin toteutettu säästöohjelma tarkoittaisi nyt jopa kahdeksan miljardin leikkauksia.

1990-luvun leikkauksia on jälkikäteen arvosteltu kohtuuttomiksi ja väärin ajoitetuiksi. Niitä on pidetty osasyynä massiivisen työttömyyden syntyyn.

Nyt käynnissä olevista hallitusneuvotteluista ei juuri ole tihkunut tietoa leikkausten kohteista.

Jos tavoitteena on neljän miljardin menoleikkaukset, säästöt kohdistuvat väistämättä lähes kaikkiin valtion menoihin.

"Eniten leikataan todennäköisesti suurimmista menoista", Vihriälä sanoo. Niihin kuuluu muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonala. Valtiovarainministeriön verotuet tutkitaan epäilemättä tarkoin. Laskennallisesti valtio ja kunnat "menettävät" niiden vuoksi vuosittain jopa 20 miljardia euroa.

Hankenin professorin Anne Brunilan mukaan pelkkä "leikkaamalla leikkaaminen" olisi järjetöntä. Hänen mielestään tärkeää olisi nyt toteuttaa paljon puhuttuja rakenneuudistuksia.

"Ilman rakenteellisia uudistuksia talouden ongelmat vain pahenevat", Brunila sanoo.

Säästölistojen kokoamisen aloitti hallitusneuvotteluissa "Kestävä julkinen talous" -niminen työryhmä, jota johtaa keskustan Kimmo Tiilikainen. Keskustalaisista mukana ovat myös muun muassa Olli Rehn ja Mauri Pekkarinen.

Kokoomusta edustavat muun muassa Elina Lepomäki, Kimmo Sasi ja Ben Zyskowicz sekä perussuomalaisia muun muassa Sampo Terho ja Jari Lindström.

Verotusta pohtii erikseen alatyöryhmä, jota vetää kokoomuksen Petteri Orpo.

Puoluejohtajat: Nato-optio pysyy esillä
Puoluejohtajat: Nato-optio pysyy esillä
Nato-ovea ei suljeta ja hallitus laatii ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon. Näin linjasivat hallitusneuvotteluja käyvät puoluejohtajat Juha Sipilä, Timo Soini ja Alexander Stubb keskiviikkona. HSTV kokosi kunkin puoluejohtajan keskeiset näkemykset Nato-kysymyksestä. Editointi: Esa Juntunen HS, kuvaus: Petri Krook.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat