Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato-jäsenyyttä voidaan hakea hallituskaudella

Lähtökohtana on, että Itämeren alueen turvallisuustilanne on heikentynyt

Kotimaa
 

"Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka toteuttaa käytännönläheistä kumppanuutta Naton kanssa ja ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä."

Näin kuuluu hallitusneuvotteluissa sovittu linjaus siitä, voiko Suomi hakea puolustusliitto Naton jäsenyyttä hallituskauden aikana.

"Ollaan palattu vuoden 2007 kirjaukseen", arvioi hallitusneuvottelujen johtaja Juha Sipilä virkettä keskiviikon tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa.

Sipilän mukaan sanamuoto on linjassa presidentti Sauli Niinistön kanssa 19. joulukuuta tehdyn linjauksen kanssa. Siihen kaikki puolueet ovat sitoutuneet.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb pitää linjausta poliittisena viestinä siitä, että Nato-jäsenyyttä voidaan hakea.

Hallitus laatii ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon, jonka yhteydessä arvioidaan mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutukset Suomelle. Sen lisäksi laaditaan puolustusselonteko.

Hallitus lähtee linjauksessaan siitä, että "erityisesti Ukrainan kriisin seurauksena Euroopan ja Itämeren alueen turvallisuustilanne on heikentynyt".

Tämän takia Suomi harjoittaa aktiivista ulkopolitiikkaa, vahvistaa puolustuskykyä ja tiivistää kansainvälistä yhteistyötä. Puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa syvennetään, linjauksessa todetaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini painotti pitävänsä tärkeänä kohtaa, jonka mukaan Suomi ylläpitää laaja-alaisesti sotilaallisiin suorituskykyihin liittyvää kansallista teknologista osaamista, huoltovarmuutta ja puolustusteollisuutta.

Toisin sanoen kotimaisen sotateollisuuden tulevaisuudesta huolehditaan.

Linjaus antoi myös tuen lakien valmistelulle siitä, että Suomi voi hankkia tietoja ulkomailta kohdemaan lakien vastaisesti ja että viranomaiset voivat seurata rajat ylittävää tietoliikennettä.

Puolustusmäärärahoja korotetaan parlamentaarisen selvitysryhmän raportin mukaisesti. Kehitysmaiden rahoituksessa tehdään säästöjä hallituskaudella mutta sitoudutaan 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta pidemmällä aikavälillä.

Kansainväliseen kriisinhallintaan osallistutaan aktiivisesti ja omien edustustojen verkkoa pidetään ulkoasiainhallinnossa tärkeänä, hallituskumppanit linjasivat.

Puoluejohtajat: Nato-optio pysyy esillä
Puoluejohtajat: Nato-optio pysyy esillä
Nato-ovea ei suljeta ja hallitus laatii ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon. Näin linjasivat hallitusneuvotteluja käyvät puoluejohtajat Juha Sipilä, Timo Soini ja Alexander Stubb keskiviikkona. HSTV kokosi kunkin puoluejohtajan keskeiset näkemykset Nato-kysymyksestä. Editointi: Esa Juntunen HS, kuvaus: Petri Krook.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat