Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset yritykset vievät kiisteltyä jätetekniikkaa Tansaniaan

Professorin mukaan biodieselin tekeminen jätteestä vaikuttaa mahdottomalta

Kotimaa
 
Harri Nurminen
Jätelaitoshanketta vetävät yritykset ilmoittavat haluavansa helpottaa miljoonien tansanialaisten jätekaaosta. Samaa teknologiaa hyödyntänyt Ekoport ajautui konkurssiin keväällä.
Jätelaitoshanketta vetävät yritykset ilmoittavat haluavansa helpottaa miljoonien tansanialaisten jätekaaosta. Samaa teknologiaa hyödyntänyt Ekoport ajautui konkurssiin keväällä. Kuva: Harri Nurminen

Suomalaisyritykset aikovat perustaa Tansanian Dar es Salaamiin biodieseljalostamon, jonka toiminta perustuu kiisteltyyn saksalaismenetelmään.

Hyötypaperi Oy:n ja konsulttiyritys Ecoinnovation Groupin sekä tansanialaisten yhteistyökumppanien päämääränä on rakentaa Dar es Salaamiin kolme jätteenkäsittelylaitosta, joiden hinta on yhteensä 180 miljoona euroa.

Artikkeliin liittyvät

Jätteenkäsittelymenetelmä on sama, jota turkulainen jätteenkäsittely-yritys Ekoport yritti vuosien ajan saada toimimaan. Yritys ajautui tänä kevään konkurssiin kun se oli hukannut 5,5 miljoonaa euroa toimimattomaan jätteenkäsittelylaitokseen.

Ecoinnovation Groupin edustaja Ilkka Stauffer kertoo Tansaniassa käyttöön otettavan menetelmän poikkeavan Ekoportin käyttämästä. Tansaniassa aiotaan käyttää testattua kehitysversiota, joka on myös kansainvälisesti kaupallistettu.

Jätteenkäsittelymenetelmä perustuu saksalaisen Christian Kochin patentoimaan KDV-teknologiaan. Sen avulla jätteestä luvataan tehdä autoihin sopivaa biodieseliä tai lentokoneisiin sopivaa biokerosiinia. Raaka-aineeksi kelpaavat kaikki hiiltä sisältävät materiaalit kuten kotitalousjätteet.

Koch on luvannut, että menetelmä tekee kolmessa minuutissa sen, mikä kestää luonnossa 300 miljoonaa vuotta.

Harva biodieselasiantuntija on kuullut KDV-teknologiasta. Aalto-yliopiston polttomoottoritekniikan professori Martti Larmi lupasi HS:n pyynnöstä tutustua menetelmään.

"En löytynyt mitään teknistä enkä tieteellistä todistusaineistoa, mikä kertoisi tekniikan toimivuudesta", Larmi kertoo.

Hän suhtautuu KDV:n toimivuuteen hyvin varauksellisesti. Tekniikan kyseenalaisin piirre on väite polttoaineen valmistamisesta pelkän katalyyttiaineen avulla. Jäte muuttuu öljyksi katalyytin, kuuman öljyn ja korkeanopeusturbiinien avulla. Itse katalyytin sisältö on patenttisalaisuus.

"Öljyt kehittyvät vuosituhansien aikana kovassa lämpötilassa ja suuren paineessa. Jos tällä tekniikalla olisi jotain mahdollisuuksia, sitä tutkittaisiin tiedeyhteisössä. Tämähän olisi mullistava juttu", Larmi sanoo.

Ilkka Staufferin mukaan tekniikka on käytössä jo useissa laitoksissa eri maissa. Esimerkiksi Puolassa on jalostamo, joka valmistaa oljista tuhat litraa biodieseliä tunnissa.

Hänen mukaansa saksalaisyritys on joutunut olemaan varovainen tiedottamisen kanssa eikä ole juuri antanut lausuntoja julkisuuteen. Teknologiasta on yli 90 eri patenttia.

"Kyseinen teknologia on niin erikoinen ja edistyksellinen, että sitä on yritetty kopioida ja varastaa monessa maassa. Kuka tahansa voi kuitenkin osallistua Alphakatin maksulliseen koulutusseminaariin", Stauffer sanoo.

Tansania-hankkeen suunnitteluvaiheen suurin rahoittaja on energia- ja ympäristökumppanuusohjelma EEP. Pilottilaitoksen on tarkoitus valmistua vuonna 2019.

"Ihmisillä on taipumus uskoa tällaisia positiivisia asioita, kun luvataan kymmenen hyvää ja ties mitä", Larmi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat