Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten avustustyö Venäjällä on lopahtanut lähes kokonaan

Virosta on tullut entistä tärkeämpi avustuskohde suomalaisjärjestöille

Kotimaa
 
Vieno Viitakare, 76, toimittaa äitiyspaketteja Viipurin synnytyssairaalaan
Vieno Viitakare, 76, toimittaa äitiyspaketteja Viipurin synnytyssairaalaan

Humanitaarisen avun vieminen Venäjälle on vähentynyt dramaattisesti viime vuosina. Sen sijaan Viro on noussut merkittäväksi avustuskohteeksi. EU-maana se on Venäjää helpommin saavutettavissa, ja etenkin Koillis-Viro kärsii työttömyydestä ja köyhyydestä.

Neuvostoliiton romahdettua Suomen lähialueilla nähtiin jopa nälkää. Lukemattomat eri järjestöt veivät Venäjälle tavara- ja ruoka-apua 1990-luvulla ja vielä 2000-luvun alussakin, mutta tilanne on muuttunut.

"Meillä ei ole ollut laajamittaista humanitaarista toimintaa vuosiin. Osastoilla on vielä pientä ihmisten mukana kulkevan tavaran vientiä lähinnä Karjalan lastenkoteihin", sanoo Suomi–Venäjä-seuran pääsihteeri Merja Hannus.

Olot Venäjällä ovat parantuneet, ja myös maan omat kansalaisjärjestöt tekevät entistä suuremman osan sosiaali- ja terveysalan avustustyöstä.

Avun viemistä Venäjälle hillitsee myös byrokratia, sillä isoille avustuserille pitää hankkia vientilupa Moskovasta.

Joensuulainen sitoutumaton Karjalan apu -yhdistys on havainnut, että vientilupien saaminen Moskovasta kestää tavallista kauemmin.

"Ilmassa on pientä kylmän sodan poikasta", luonnehtii toiminnanjohtaja Veijo Saarelainen.

Karjalan avun varastossa odottavat Petroskoin päihdesairaalan pyytämät käytetyt sairaalasängyt, mutta niiden matka tyssäsi byrokratiaan: yhdistys ei ole pystynyt selvittämään minä vuonna sängyt on valmistettu, joten vientilupaa ei tullut.

Juha Metso
Ljuda Golovin neljäs lapsi, pieni tyttö, syntyi 6. toukokuuta Viipurin synnytyssairaalassa. Hän sai äitienpäiväruusun avustustyötä tekevältä Vieno Viitakareelta.
Ljuda Golovin neljäs lapsi, pieni tyttö, syntyi 6. toukokuuta Viipurin synnytyssairaalassa. Hän sai äitienpäiväruusun avustustyötä tekevältä Vieno Viitakareelta.

Olojen paranemisesta huolimatta avulle on tarvetta. Venäjän syrjäseuduilla on työttömyyttä, alkoholismia ja näköalattomuutta. Sairaaloilla, lastenkodeilla ja muilla laitoksilla on pulaa perusasioistakin, sillä yhteiskunnan myöntämä budjettirahoitus on vähentynyt.

"Meiltä pyydettiin tänä keväänä lasten tuberkuloosisairaalaan Petroskoihin saippuaa ja kopiopaperia. Syrjäkylillä elämä ei ole juuri muuttunut", kertoo Sirpa Kallasaari kristillisestä nurmeslaisesta Kristalli-yhdistyksestä.

"Meillä elettiin 1950–1960-luvuilla kuten Karjalan tasavallassa nyt", arvioi Veijo Saarelainen.

Esimerkiksi lastenkodeissa lapset kasvattavat itse vihanneksia. Kyse ei ole vain ajanvietteestä tai käytännön taitojen opettamisesta, vaan myös ruoan hankkimisesta.

"Ruoka ei tule lastenkotiin keskuskeittiöstä", sanoo Vauvakassiyhdistys Vaaka ry:n puheenjohtaja Sanna-Mari Raudasoja.

Yhdistys vie pari kertaa vuodessa Karjalan tasavaltaan vauvatarvikepakkauksia sekä koululaisille erilaisilla tarvikkeilla varustettuja koulureppuja. Järjestöt ostavat nykyisin avustustavaraa myös suoraan paikan päältä.

"Tarjosimme päiväkodille mahdollisuutta ostaa tarvikkeita paikan päältä, ja he ostivat esimerkiksi tiskiharjoja ja vessanpesuaineita", Raudasoja sanoo.

Viime aikoina Viro on noussut Venäjän rinnalle avustustyön kohteena.

Esimerkiksi Kristalli-yhdistys on siirtänyt avun painopisteen Venäjältä Viroon, ja Vaaka-yhdistys aloitti viime vuonna avun lähettämisen Venäjän ohella Itä-Viroon.

Kristillinen Humanitäärinen idäntyö -yhdistys Teuvalta on 23 vuoden aikana vienyt tähän mennessä liki 2 000 tavarakuormaa Viroon.

Toiminnanjohtaja Jussi Latvala sanoo nähneensä Virossa järkyttävää köyhyyttä ja nälkää etenkin satojentuhansien venäjänkielisten joukossa.

"Sitä on vaikea uskoa, jos ei ole itse nähnyt. Itä-Virossa tilanne on jopa pahempi kuin Venäjällä."

Outi Salovaara HS
Viipuri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat