Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuleva hallitus vastustaa EU:n komission ehdottamia siirtolaiskiintiöitä

EU-komissio haluaa jakaa Välimeren ylittävät siirtolaiset jäsenmaiden kesken

Kotimaa
 
Jukka Grondahl HS
Timo Soini (vas.), Juha Sipilä ja Alexander Stubb esittelivät hallitusneuvottelujen tuloksia keskiviikkona.
Timo Soini (vas.), Juha Sipilä ja Alexander Stubb esittelivät hallitusneuvottelujen tuloksia keskiviikkona. Kuva: Jukka Grondahl HS

Suomen uusi hallitus ei halua turvapaikanhakijoiden EU:n sisäisiä siirtoja pakollisiksi unionin jäsenmaille. EU-komissio ilmoitti keskiviikkona, että se aikoo antaa tällaisesta järjestelystä esityksen toukokuun lopussa.

"Sen täytyy perustua jäsenvaltioiden vapaaehtoisuuteen", sanoi hallitusneuvotteluihin osallistunut kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb.

Komission ehdotuksen tarkoituksena on tasata varsinkin Etelä-Eurooppaan virtaavien turvapaikanhakijoiden aiheuttamaa painetta EU-maiden kesken. Esityksen mukaan jäsenmaat voisivat päättää määräenemmistöllä hätätilanteessa turvapaikanhakijoiden siirroista EU:n sisällä. Kyse olisi turvapaikanhakijoista, jotka selvästi ovat kansainvälisen suojelun tarpeessa.

Suomi ylipäätään suhtautuu varauksella turvapaikanhakijoiden siirtoihin EU-maasta toiseen. Stubbin mukaan uusi hallitus lähtee siitä, ettei EU-maiden enemmistön päätös voi pakottaa päätöstä vastustavia jäsenmaita vastaanottamaan turvapaikanhakijoita muista jäsenmaista.

"On vaikea kuvitella, että taakanjaon kaltaisia päätöksiä tehtäisiin EU:ssa ihan tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä."

Isoista EU-maista Britannia vastustaa esitystä. Britannian ja Suomen välillä on se ero, että britit voivat kieltäytyä siirtolaisten vastaanotosta poikkeuksellisten jäsenyysehtojensa takia. Sama mahdollisuus on myös Irlannilla ja Tanskalla.

Komission ehdotuksen vastustajat ovat epäilleet sitä, löytyykö pakollisille siirroille riittävää oikeusperustaa.

EU-maiden johtajien on tarkoitus käsitellä esitystä kesäkuun lopussa järjestettävässä huippukokouksessa.

Komission ehdotus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ensin Italiaan Välimeren yli saapuneita turvapaikanhakijoita voitaisiin lennättää Suomeen, joka vastaisi sen selvittämisestä, tarvitseeko turvapaikanhakija suojelua vai ei. Erityisen suojelun tarpeen täyttäisivät esimerkiksi Syyriasta ja Eritreasta tulevat turvapaikanhakijat.

EU:n komission esityksen mukaan Suomen osuus olisi 1,72 prosenttia siitä määrästä turvapaikanhakijoita, joita EU-maat päättäisivät sijoittaa ensisijaisesta turvapaikanhakijan tulomaasta muihin EU-maihin.

Kunkin maan osuuteen vaikuttaa komission kiintiölaskelmissa neljä seikkaa: jäsenmaan asukasluku, bruttokansantuote, entuudestaan maassa olevien turvapaikanhakijoiden määrä ja jäsenmaan työttömyysprosentti.

Suurimman osuuden uudelleen sijoitettavista turvapaikanhakijoista saisi Saksa, 18,42 prosenttia.

Turvapaikanhakijoiden siirrot ovat osa laajempaa, komission keskiviikkona julkaisemaa muuttoliikestrategiaa. Sen tavoitteena on vastata Välimeren tuhansia ihmishenkiä vaatineeseen siirtolaiskriisiin.

"Muuttoliike on kaikkien jäsenmaiden yhteisvastuulla", sanoi EU:n korkea ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini Brysselissä.

EU:n sisäisten siirtojen lisäksi EU-komissio esittää, että unionin jäsenmaat ottaisivat 20 000 kiintiöpakolaista kolmansista maista eli lähinnä Pohjois-Afrikasta helpottaakseen muun muassa Syyrian sodan aiheuttamaa pakolaistilannetta. Suomen osuus tästä on 293 pakolaista.

"Kiintiöpakolaisten kohdalla asia on kunnossa, siinä ei ole ongelmaa", Stubb sanoi.

Käytännössä Suomelle osoitettu EU:n kiintiöpakolaisten määrä on niin pieni, ettei sillä ole vaikutusta Suomen uuden hallituksen linjaukseen Suomen kansallisesta pakolaiskiintiöstä. Hallitusneuvotteluissa on päätetty, että Suomi pitää oman kiintiöpakolaistensa määrän viime vuosien tasolla.

Tämän tarkoituksena on osoittaa, että Suomi kantaa vastuunsa kansainvälisestä vastuunjaosta, sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

EU-maista vain 14 ottaa nykyisin kiintiöpakolaisia. Yhteensä maat ottavat vuosittain noin 5 500 pakolaista. Suomen osuus on melko suuri, sillä Suomi on kasvattanut Syyrian kriisin vuoksi pakolaiskiintiönsä 750:stä 1 050:een.

"Suomi on väestömäärään suhteutettuna kärkikastia kiintiöpakolaisten vastaanottamisessa", Stubb sanoi.

Suomen näkökanta on, että Suomi voisi halutessaan sisällyttää EU:n uuden 293 kiintiöpakolaisen osuuden nykyiseen omaan kansalliseen pakolaiskiintiöönsä.

Komissio haluaisi myös avata laillisen muuttoliikkeen kanavia unionin alueelle. Sen edistämiseksi komissio haluaa panna remonttiin niin kutsutun sinisen kortin eli erityisosaajille myönnettävät työ- ja oleskeluluvat.

Tätä nykyä lähinnä vain Saksa hyödyntää tätä EU:n laajuista järjestelmää kunnolla. Muut maat pitävät sinistä korttia liian byrokraattisena ja suosivat vastaavia kansallisia ohjelmiaan. Suomi myönsi vuonna 2013 vain viisi sinistä korttia.

EU aikoo myös tehostaa toimia ihmisten salakuljettajia ja heidän rikollisverkostojaan vastaan, jotta Välimeren siirtolaisvirtaa saataisiin hillittyä. EU aikoo myös lähettää apujoukkoja pahimmassa paineessa oleviin jäsenmaihin.

Anna-Liina Kauhanen HS
Virve Kähkönen HS
Helsinki/Bryssel

Soini EU-linjauksista: "Emme potki enää palloa omaan maaliin"
Soini EU-linjauksista: "Emme potki enää palloa omaan maaliin"
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin mukaan hallitusneuvotteluissa on linjattu, että Suomi ottaa rakentavan kriittisen otteen EU-asioissa. "Se tarkoittaa, että mikään instituutio ei ole kritiikin ja arvostelun ulkopuolella." Leikkaus: Esa Juntunen HS, kuvaus: Petri Krook.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat