Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Perussuomalaisten lupaus vailla pohjaa"

Puheenjohtaja Päivi Räsänen olisi mielellään vienyt Kd:n mukaan hallitusneuvotteluihin

Kotimaa
 
Studio Kulmapöytä: Päivi Räsänen moittii Soinia takinkäännöstä maahanmuutossa
Studio Kulmapöytä: Päivi Räsänen moittii Soinia takinkäännöstä maahanmuutossa
Kristillisten puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi perjantaina HSTV:n Studio Kulmapöytä -lähetyksessä, että perussuomalaisten vaalikamppailussa lupaamat suuret säästöt maahanmuuton kustannuksissa "osoittautuivat kuplaksi".

Perussuomalaisten keskeinen vaalilupaus oli jo alun perin tyhjän päällä, sanoo kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen. Hän puhuu perussuomalaisten linjauksesta, jonka mukaan maahanmuuton kuluista on säästettävissä 200–300 miljoonaa euroa.

"Tunnen luvut, ne ovat vailla pohjaa."

Artikkeliin liittyvät

Räsänen on toiminut viimeiset neljä vuotta sisäministerinä, joten maahanmuutto on kuulunut hänen tontilleen.

Hallitusneuvottelijat paljastivat keskiviikkona rakenteilla olevan hallitusohjelman maahanmuuttopoliittiset linjaukset. Niiden perusteella perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin joukkojen vaatimat säästöt eivät ole toteutumassa.

Räsänen sanoo, että hän yritti tuoda asiaa julki jo vaalikeskustelun aikana, mutta Soini oli "liukas kuin saippua".

Ainoa asia, mistä maahanmuuton kustannuksia ylipäätään olisi mahdollista leikata, on Räsäsen mukaan kiintiöpakolaisten määrä. Siitä leikkaaminen olisi hänestä kuitenkin tolkutonta, sillä kiintiöpakolaisjärjestelmä on "hallituin ja humaanein" tapa auttaa kaikkein suurimmassa hädässä olevia ihmisiä.

Kiintiöpakolaiset tulevat suoraan pakolaisleireiltä, joilla on kaikkiaan 38 miljoonaa ihmistä maailmassa. Pakolaisten määrän on sanottu olevan nyt suurempi kuin kertaakaan sitten toisen maailmansodan.

Suomi on viime vuosina vastaanottanut 1 050 kiintiöpakolaista vuodessa. Aiemmin vakiintunut kiintiö oli 740. Sen lisäksi, että toimivasta järjestelmästä leikkaaminen olisi Räsäsen mielestä epäviisasta, kiintiön kutistamisesta saatavat säästöt eivät edes olisi suuren suuria. Yksinkertaistetun laskentakaavan mukaan pakolaiskiintiön kasvattaminen sadalla lisää kustannuksia noin miljoona euroa vuodessa neljän vuoden ajan. "Kun huomioidaan EU:n antama tuki."

Koko EU on Räsäsen mielestä epäonnistunut pakolaispolitiikassaan.

"Maat ottavat hyvin niukasti hallittua pakolaisvirtaa, mutta samaan aikaan tänne tulvii erilaisia reittejä pitkin turvapaikanhakijoita", hän sanoo ja viittaa Välimeren eteläpuolelta tuleviin ihmisiin.

Yhdysvallat otti viime vuonna 66 000 kiintiöpakolaista, kun Euroopassa vastaava luku oli 5 500.

Räsänen myöntää auliisti, että hän mielellään olisi itsekin osallistunut Smolnassa parhaillaan käytäviin hallitusneuvotteluihin.

Arvojensa perusteella kristillisdemokraatit olisikin sopinut keskustan ja kokoomuksen muodostamaan hallitukseen. Myös vaalitenteissä Räsänen oli hämmentävän monesta asiasta samaa mieltä keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän kanssa.

"Meillä olisi ollut osaamista ja annettavaa."

Räsänen kehuu hallitusohjelman toistaiseksi tiedossa olevia linjauksia.

"Hyvin on mennyt meidän linja läpi", Räsänen naurahtaa.

Hallitusohjelmaan on hänen mukaansa otettu osioita, jotka muistuttavat kristillisdemokraattien linjauksia.

Räsänen ei kuitenkaan myönnä, että oppositioon jääminen ottaisi päähän. "Elämänasenteeni on, että pyrin ottamaan vastaantulevat asiat sellaisina kuin ne ovat."

Oppositiossa puolueen tehtävä on puhkoa hallituksen politiikan "kuplia" ja nostaa kannatustaan. Siihen on tosiaan varaa, sillä takana on kirvelevä vaalitappio. Kristillisdemokraatit menetti vaaleissa yhden kansanedustajan ja 13 000 ääntä.

"Puheenjohtaja on tietenkin vastuussa kaikesta", Räsänen heittää, kun häneltä kysyy puoluejohdon vastuusta.

Räsänen korostaa nopeasti, että Kristillisdemokraatit ei ole ainoa vaalien häviäjä. Kokoomus, sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto hävisivät kaikki.

Räsänen arvelee, että hallitusvastuu söi osaltaan puolueen kannatusta. Hallituksessa tehtiin päätöksiä, joita ei olisi tehty, jos kristillisdemokraatit olisi ollut päättämässä asioista yksin.

"Lapsilisistä ei olisi leikattu."

Mieluummin Räsänen olisi leikannut vaikka ansiosidonnaisesta työttömyyspäivärahasta.

Sipilän hallituksen kokoonpano on saanut monet pelkäämään, että Suomi sulkee ovensa ja käpertyy itseensä. Varsinkin sosiaalisessa mediassa erivärisiin kupliin kuuluvat ihmiset ovat tuulettaneet kantojaan.

Räsästä moinen ei huoleta, tietenkään. Hänen mielestään on vain hienoa, jos uusi hallitus puolustaa kotia, uskontoa ja isänmaata. "Tällä kokoonpanolla luotan siihen, että meille tärkeä kotihoidontuki säilyy."

Kristillisdemokraatit kaatoi hallituskaudella hallituksen niin sanotun perhepaketin, joka olisi leikannut kodinhoitotukea.

Sirpa Räihä HS
Päivi Räsänen (kd) kehuu tulevan hallitusohjelman linjauksia. "Hyvin on mennyt meidän linja läpi."
Päivi Räsänen (kd) kehuu tulevan hallitusohjelman linjauksia. "Hyvin on mennyt meidän linja läpi."
Räsänen: Perussuomalaisten vaaliohjelma oli kupla
Räsänen: Perussuomalaisten vaaliohjelma oli kupla
Päivi Räsänen sanoi HSTV:n Studio Kulmapyödässä, että työn alla olevassa hallitusohjelmassa ei toteuteta perussuomalaisten vaalilupauksia. Hänen mukaansa maahanmuuttopoliittiset linjaukset olivat "pelkkä kupla".
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat