Yötön yö valkeni pohjoisimpaan Suomeen – päivän piteneminen vähentää unentarvetta

Nuorgamista katkeamaton päivä etenee aina Kemin tasalle asti

Kotimaa
 
Pete Aarre-Ahtio
Yötön yö valaisi Ounasjokea Rovaniemen pohjoispuolella vuonna 2009.
Yötön yö valaisi Ounasjokea Rovaniemen pohjoispuolella vuonna 2009. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Suomineidon päälakea lämmittää nyt keskiyön aurinko.

Suomen pohjoisimmassa kylässä, Nuorgamissa, oli lauantain vastaisena yönä vielä 36 minuutin ajan hämärää auringonlaskun ja -nousun välillä, mutta kello 1.32 noussut aurinko viipyy nyt taivaanrannan yläpuolella heinäkuun lopulle.

Fakta

Keskiyön aurinko rajautuu napapiiriin

 Yötön yö eli keskiyön aurinko, jolloin aurinko ei laske horisontin alle.

 Auringonnousu ja -lasku määritellään auringon yläreunan mukaan.

 Ilmakehä taittaa auringonvaloa niin, että aurinko näyttää aina olevan korkeammalla kuin onkaan. Heitto on puoli astetta eli suurin piirtein auringon näkyvän läpimitan verran. Tästä syystä aurinko, joka näyttää juuri nousseen onkin todellisuudessa vielä horisontin alla.

 Näistä syistä yötön yö yltää etelänpään kuin kaamos, jonka raja kulkee Sodankylän eteläpuolitse. Teoriassa molemmat rajautuvat napapiiriin.

 Vuoden pisin päivä eli kesäpäivänseisaus on sunnuntaina 21. kesäkuuta. Tällöin aurinko paistaa keskipäivällä Kravun kääntöpiirillä.

 Kesäpäivänseisauksen aikaan päivän pituus on Helsingissä lähes 19 tuntia.

Pian yöt väistyvät myös Utsjoella (17. 5.) Ivalossa (23. 5.), Muoniossa (27. 5.), Sodankylässä (30. 5.) ja Rovaniemellä (6. 6.).

Päivä pitenee myös Etelä-Suomessa, mikä vaikuttaa ihmisiin lähinnä myönteisesti.

"Kevään mittaan unentarve vähenee ja yöunien pituus lyhenee muutamia minuutteja. Sosiaalinen aktiivisuus ja toimintatarmo lisääntyvät, ruokahalu saattaa pienentyä ja paino laskea. Mieliala kohenee", luettelee tutkimusprofessori Timo Partanen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

"Ihmisen sisäinen kello pyrkii jätättämään joka vuorokausi. Varhaisempi aamu tahdistaa elimistön paremmin 24 tunnin rytmiin."

Yötön yö valaisee koko napapiirin pohjoispuolen kesäpäivänseisaukseen 21. kesäkuuta mennessä, jolloin aurinko on pohjoisimmillaan. Mutta myös Kemissä, napapiirin eteläpuolella, aurinko pilkistää taivaanrannan takaa: ilmakehä taittaa valoa sen verran, että jo laskenut aurinko näkyy kaupungissa juhannusaatosta eteenpäin.

"Oikeastaan raja kulkee hieman Keminkin eteläpuolella, mutta siellä [ilmiön] havaitseminen on enemmän uskon asia. Pitäisi olla näkyvyyttä pohjoiseen horisonttiin ja havaita, kun auringon yläreuna hipaisee horisontin reunaa", kertoo erikoissuunnittelija Asko Palviainen Helsingin yliopiston almanakkatoimistosta.

Helsingissäkään kesäpäivänseisaus ei ole yöllä täysin pimeä, sillä aurinko laskee pääkaupungista katsottuna vain 6,4 astetta taivaanrannan taa. Tällöin vallitsee niin kutsuttu nauttinen hämärä, ja horisontti näkyy merellä vielä selvästi.

Samalla myös kirkkaimmat tähdet voivat selkeällä säällä näkyä, mistä oli apua sekstantin avulla suunnistaneille entisaikojen merenkulkijoille.

"Mutta nauttinen hämärä alkoi Helsingissä jo huhtikuussa", sanoo meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitokselta.

"Itse vietän kesää Tampereen seudulla ja huomaan, että siellä on selvästi valoisampaa yöllä kuin mitä täällä."

Jo Hyvinkään tasolla on Helsinkiä selkeästi valoisampaa.

Heti kesäpäivänseisauksen jälkeen yötön yö alkaa vetäytyä takaisin kohti pohjoista. Päivät lyhenevät.

Nuorgamissa aurinko näyttäytyy viimeisen kerran 25. marraskuuta, ja kaamos alkaa.