Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cameronin haamu hallitusneuvotteluissa

Kotimaa
 

Britannian pääministeri David Cameron nousi yllättävään voittoon Britannian parlamenttivaaleissa runsas viikko sitten. Cameronin menestys kaikuu myös Suomen käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa. Cameronin hätkähdyttävä EU-linja ja talouspolitiikka ovat jo inspiroineet hallitusneuvottelijoita.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini innostui Cameronin voitosta, koska Cameron veti vaalien alla tiukkaa EU-linjaa. Soinin mukaan Britannia antoi vaaleissa "maistiaisen" siitä, että EU:ta voi uhmata. Cameron lupasi, että Britanniassa järjestetään kansanäänestys Euroopan unionin jäsenyydestä.

Ihan Cameronin tasolle Soini ei yltänyt tai edes halunnut, sillä Suomen eurolinja neuvoteltiin jo eikä se tiukentunut radikaalisti.

Suomen hallitusneuvottelujen talouspäätöksiin Cameronin vaalivoitto toi vähemmän ilmeisen mutta vielä tärkeämmän säväyksen.

Puolueet ovat yhtä mieltä siitä, että Suomen julkisia menoja on karsittava. Iso kysymys on, toteutetaanko kipeät talouspäätökset etupainotteisesti vai takapainotteisesti. Etupainotteisessa vaihtoehdossa iso osa leikkauksista tehdään heti. Takapainotteisessa tavassa päätökset tehdään nyt, mutta merkittävä osa leikkausten toteuttamisesta siirretään kauas tuleviin vuosiin.

Talouskriisin jälkimainingeissa Cameronin hallitus valitsi räväkän tien. Se leikkasi kovaa ja nopeasti.

The Economist -lehden mukaan julkisten menojen suhde kansantuotteeseen laski Cameronin kaudella 46 prosentista 41 prosenttiin. Julkiselta sektorilta vähennettiin miljoona työpaikkaa. Tiukka säästöohjelma veti opiskelijat ja ammattiyhdistysväen kaduille laajoihin mielenosoituksiin. Monet kärsivät leikkauksista, mutta taivas ei pudonnut.

Raju alku antoi Cameronille mahdollisuuden höllätä leikkaustahtia myöhemmin. Vuodesta 2013 alkaen Britannian talous kasvoi tasaista tahtia, euroaluetta paremmin. Cameron voitti vaalit ja aikoo jatkaa tiukkaa talouslinjaa myös tulevalla hallituskaudella.

Suomen hallitusneuvottelijat pistivät ehkä Cameronin vaalivoitosta merkille, että huonojen uutisten kertarysäys voi antaa seuraaviin vaaleihin paremmat mahdollisuudet kuin koko vaalikauden jatkuva höylääminen.

Tuomas Niskakangas HS
tuomas.niskakangas@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat