Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juustohöylä ei kelpaa hallitusneuvotteluihin

Tulevat hallituspuolueet kertovat leikkausten ja rakenneuudistusten aikataulusta ensi viikolla

Kotimaa
 
"Hyviä ahaa-elämyksiä on syntynyt" - Sipilän tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan
"Hyviä ahaa-elämyksiä on syntynyt" - Sipilän tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan
Hallitusneuvotteluja vetävä keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi illan suussa, että talouden keskeisistä linjauksista on tarkoitus kertoa ensi viikon puolivälissä. ”Siellä on joitakin hyviä ahaa-elämyksiä syntynyt tällä rintamalla. Eli uudistetaan rohkeasti ja reippaasti rakenteita, että palvelut pysyisivät hyvinä, vaikka rahaa olisi käytettävissä vähän vähemmänkin”, hän sanoi. Kuvaus Terhi Liimu HS.

Ei säästämistä juustohöylällä vaan rohkeita uudistuksia, tiivisti keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä viestinsä hallitusneuvottelijoille perjantaina.

Neuvotteluja johtava Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessa, että neuvottelijat ovat saaneet tältä pohjalta "ihan hyviä ahaa-elämyksiä". Hän ei halunnut kertoa, mitä nämä ahaa-elämykset ovat olleet.

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen neuvotteluissa keskitytään nyt hankaliin talousaiheisiin ja siihen, miten Suomen julkisen talouden kymmenen miljardin euron kestävyysvaje saataisiin kurottua umpeen.

Kestävyysvaje tarkoittaa aukkoa, jonka erityisesti väestön ikääntyminen synnyttää julkiseen talouteen.

Neuvottelujen talouskeskusteluissa puidaan sitä, millä aikataululla leikkauksia ja rakenneuudistuksia tehdään.

Tulevat hallituspuolueet yrittävät löytää valtiontaloudesta karsittavaa neljän miljardin ja kuntien taloudesta kahden miljardin euron edestä. Summa on sovittu, mutta toteutuksen aikataulu on auki.

Sipilän mukaan puolueet aikovat kertoa ensi viikon puolessavälissä, kuinka iso osa päätöksistä toteutetaan nopeasti ja kuinka iso osa vasta myöhemmin.

"Se on selvää, että kaikki asiat eivät vaikuta vielä tämän vaalikauden aikana", Sipilä sanoi.

Myös edellinen hallitus yritti paikata kestävyysvajetta, mutta esimerkiksi kuntien tehtävien karsiminen miljardilla eurolla jäi aikomukseksi. Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin mukaan hallitusneuvottelujen aikana on tarkoitus sopia uudistuksista yksityiskohtaisemmin kuin ennen.

Stubb kertoo, että neuvotteluissa pyritään "sellaiseen selkeyteen, jota aiemmin ei ole nähty".

Tiedotustilaisuudessa Sipilä sivusi ministeriöiden yhdistämisiä. Hänen mukaansa ne ovat mahdollisia. Sipilä on aiemmin esittänyt maa- ja metsätalousministeriön sekä ympäristöministeriön yhdistämistä luonnonvaraministeriöksi.

Sipilän ja työmarkkinaosapuolten neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta loppuivat ennen hallitusneuvotteluja, mutta sopimus nousi esille jälleen torstaina. Sopimuksen tarkoitus oli parantaa Suomen kilpailukykyä, tuottavuutta ja työllisyyttä.

Sipilä vahvisti perjantaina, että puheet yhteiskuntasopimuksesta eivät vaikuta hallitusneuvotteluihin.

"Mitään neuvotteluita ei ole menossa, mutta en ole hyljännyt ajatusta, että se voisi syntyä myöhemmin", hän sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei ollut perjantaina paikalla neuvotteluissa perhesyiden vuoksi. Puolueen puhemies Matti Putkonen sanoi, että poissaoloon ei sisältynyt mitään dramaattista.

"Soini hoitaa yksityisasioitaan. Kyse ei ole mistään sairastapauksesta. Päinvastoin hän voi erittäin hyvin ja on hyvällä mielellä", Putkonen sanoi.

Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Hallitusneuvottelujen vetäjä Juha Sipilä vastasi kysymyksiin Smolnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa perjantaina.
Hallitusneuvottelujen vetäjä Juha Sipilä vastasi kysymyksiin Smolnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa perjantaina.
Sipilä ei ottanut kantaa asuntolainan verovähennyksen kohtaloon
Sipilä ei ottanut kantaa asuntolainan verovähennyksen kohtaloon
Hallitusneuvotteluissa käydään läpi myös verovähennysten kohtaloa. Hallitusneuvotteluja vetävä Juha Sipilä (kesk) ei halunnut perjantaina ottaa kantaa yksityiskohtiin, kuten asuntolainan verovähennyksen kohtaloon. Toimittaja Martta Nieminen HS, kuvaus Terhi Liimu HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat