Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistojen rehtorit toivovat ulkomaalaisille opiskelijoille lukukausi­maksuja

Rehtorit ovat tyytyväisiä ehdotukseen ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksuista

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Aalto-yliopistoon viisi vuotta sitten maisteriopintoihin tullut kiinalaispariskunta Jiaqi Guo (vas.) ja Wenwen Fang suorittaa jo tohtoriopintojaan. "Opetus on ollut todella hyvää. Jos töitä löytyisi englanniksi, voisimme jäädä Suomeen." He uskovat, että maksut voisivat vähentää ulkomaisten opiskelijoiden määrää, mutta se olisi maksun korkeudesta kiinni.
Aalto-yliopistoon viisi vuotta sitten maisteriopintoihin tullut kiinalaispariskunta Jiaqi Guo (vas.) ja Wenwen Fang suorittaa jo tohtoriopintojaan. "Opetus on ollut todella hyvää. Jos töitä löytyisi englanniksi, voisimme jäädä Suomeen." He uskovat, että maksut voisivat vähentää ulkomaisten opiskelijoiden määrää, mutta se olisi maksun korkeudesta kiinni.

Yliopistoissa on jo kauan kaivattu lainmuutosta, joka mahdollistaisi lukukausimaksujen perinnän ulkomaisilta opiskelijoilta.

Hallitusneuvottelijat kertoivat lukukausimaksuista keskiviikkona. Ehdotuksessa ei täsmällisesti määritelty maksujen piiriin tulevia oppilaitoksia, mutta käytännössä se koskee yliopistoja ja ammattikorkeakouluja.

Rehtorit ovatkin tyytyväisiä, että se vihdoin näyttää toteutuvan. Autonomiaansa vedoten yliopistot haluaisivat kuitenkin päättää itse, mistä ohjelmista maksuja peritään ja paljonko.

"Kannatamme maksuja sillä idealla, että kyseessä on mahdollisuus tai oikeus periä niitä. Esimerkiksi Ruotsissa tehtiin se virhe, että hinnat määriteltiin etukäteen, mikä ei ole hyvä yliopiston autonomian kannalta", sanoo Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola.

"Tarkoitus on, että se koskee kaikkia", viestittää hallitusneuvotteluista kansanedustaja Juho Eerola, joka veti maahanmuuttopolitiikan työryhmää. Se päätyi keskiviikkona esittämään, että EU- ja Eta-alueiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille otetaan käyttöön lukukausimaksut. Maksun suuruutta tai muitakaan yksityiskohtia ei Eerolan mukaan ole vielä pohdittu.

Vastaavaa hanketta on ehditty valmistella koulutusviennin edistämisen nimissä jo monen hallituksen aikana, mutta aina se on kaatunut etenkin vasemmistoliiton ja vihreitten vastustukseen.

Viimeksi myös Rkp asettui vastahankaan, eikä valtiovarainministeri Antti Rinnekään (sd) lopulta oikein lämmennyt opetusministeri Krista Kiurun (sd) valmistelemaan esitykseen. Se olisi tuonut vähintään 4 000 euron vuosimaksut EU:n ja Eta-alueen ulkopuolisille tutkinto-opiskelijoille jo ensi vuonna.

Kun uuden hallituksen pohjaksi paljastuivat keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus, oli maksuesitys odotettavissa. Yllättävää oli, että se tuli jo osana maahanmuuttopolitiikkaa.

"Kyseessä ei ole maahanmuuttopolitiikka vaan korkeakoulupolitiikka. Mehän haluamme lisää kansainvälisiä opiskelijoita", huomauttaa Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen.

Tästä on kyse

 Maahanmuuttopolitiikan linjauksia hallitusohjelmaan valmistellut työryhmä linjasi keskiviikkona, että EU- ja Eta-alueiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille asetetaan lukukausimaksut.

 Valmistuneita kannustetaan jäämään Suomeen töihin verovähennysoikeudella.

 Opiskelijoiden työllistymistä edistetään ja suomen kielen osaamiseen panostetaan.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijajärjestöt SYL ja Samok ehättivät tyrmäämään lukukausimaksut oitis.

Järjestöjen mielestä Cimon (Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus) ja Vattin (Valtion taloudellinen tutkimuskeskus) esiselvityksen mukaan "kansainväliset opiskelijat tuovat maahan selkeää kansantaloudellista hyötyä".

Opiskelijajärjestöjen mukaan "kokemukset muista Pohjoismaista osoittavat, että lukukausimaksut romahduttavat kansainvälisten opiskelijoiden määrän".

Vattin tutkimusjohtaja Antti Moisio pitää johtopäätöstä "aika vahvana väitteenä", koska esiselvityksessä yritettiin laskea vain opiskeluajan tuloja ja menoja.

Moision mukaan valtaosa taloustieteilijöistä pitää maksuja mahdollisina, kun tarjolla on arvokasta opetusta, jota voidaan pitää yksityisenä hyödykkeenä.

"Silloin täytyisi huolehtia erilaisin avustusjärjestelmin, ettei varallisuustausta estä opintoja."

Opiskelijajärjestöt ovat oikeassa siinä, että Tanskan ja Ruotsin otettua käyttöön vuosina 2006 ja 2011 noin 6 000–16 000 euron lukukausimaksut Eta-alueen ulkopuolisille, ulkomaisten opiskelijoiden kiinnostus romahti. Sittemmin se on taas kasvanut mutta ei ole palannut entiselleen.

"Haluttuja tuloja ei maksuista ole saatu, koska kasvu on tapahtunut pääosin lisäämällä apurahojen määrää. Tilalle on tullut opiskelijoita EU:n sisältä, ja he palaavat herkemmin kotimaahansa", sanoo Samokin varapuheenjohtaja Katri Manninen.

"On ihan selvä, että maksujen myötä alkuun se tulijoiden määrä kyykkää", sanoo Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen, jonka mukaan maksullisuus vaatii myös lisää markkinointiponnistuksia.

Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola yhtyy opiskelijoitten huoleen kapenevasta kansainvälisyydestä: "Suomeen alkaisi tulla enemmän opiskelijoita Kreikasta, Italiasta ja Espanjasta, kun taas Kiinasta, Intiasta ja Venäjältä voisi jäädä lahjakkaita opiskelijoita tulematta."

Ylä-Kotola korostaa apurahajärjestelmän tärkeyttä. Helsingin yliopiston Kolan mukaan yliopisto voisi myös yksinkertaisesti päättää olla perimättä joiltakin lukukausimaksuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat