Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaiset opiskelijat uskovat, että maksut vähentäisivät tulijoita

Kotimaa
 
Kirsti Karttunen
Rio Gandara HS
Thaimaalainen Nikorn Laocharoen aloitti opintonsa Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulussa viime syksynä. Hän tietää jo nyt, ettei aio jäädä Suomeen, sillä työpaikka Thaimaassa odottaa. Laocharoen arvioi, että lukukausimaksut voisivat vähentää kansanvälisten opiskelijoiden määrää.
Thaimaalainen Nikorn Laocharoen aloitti opintonsa Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulussa viime syksynä. Hän tietää jo nyt, ettei aio jäädä Suomeen, sillä työpaikka Thaimaassa odottaa. Laocharoen arvioi, että lukukausimaksut voisivat vähentää kansanvälisten opiskelijoiden määrää. Kuva: Rio Gandara HS

Hallitusneuvottelujen kaavailut ottaa käyttöön lukukausimaksut EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tuleville vähentäisivät todennäköisesti jonkin verran heidän kiinnostustaan Suomen kohtaan. Näin arvioivat Suomessa opiskelevat ulkomaalaiset, joita HS haastatteli.

Nyt Suomen korkeakouluissa on noin 20 000 ulkomaista tutkinto-opiskelijaa. Suosittuja lähtömaita ovat Kiina, Venäjä, Nepal ja Nigeria.

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen käymissä hallitusneuvotteluissa maahanmuuttopolitiikkaa valmistellut työryhmä ehdotti keskiviikkona, että EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevilel opsieklijoilel otetaan käyttöön lukukausimaksut, ja valmistuneita kannustetaan jäämään Suomeen töihin esimerkiksi verovähennysoikeudella.

Thaimaalainen Nikorn Laocharoen aloitti opintonsa Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulussa viime syksynä. Hän tietää jo nyt, ettei aio jäädä Suomeen, sillä työpaikka Thaimaassa odottaa. Monet Laocharoenin ystävät aikovat kuitenkin jäädä Suomeen, jos vain löytävät työpaikan.

"Useampi ystäväni on sanonut, että he jäisivät mieluiten pysyvästi tänne. Täällä on hyviä työmahdollisuuksia."

Biotuotetekniikkaa opiskeleva Laocharoen on opetuksen tasoon erittäin tyytyväinen.

"Opetus Suomessa on huippuluokkaa, mielestäni parasta Pohjoismaissa tällä alalla ja maailmantasolla kärkikolmikossa."

Laocharoen arvioi, että lukukausimaksut voisivat vähentää kansanvälisten opiskelijoiden määrää.

"Ja jos katsotaan suurta kuvaa, niin tietovaihdon taso voisi sitten laskea."

Hän kuitenkin uskoo, että maltillinen lukukausimaksu ei vielä karkottaisi ulkomaisia opiskelijoita.

Olisiko esimerkiksi 15 000 euroa liikaa vuoden opinnoista?

"Sen summan moni voisi varmaan vielä maksaa saadakseen opiskella täällä. Jos verrataan esimerkiksi Lontooseen, asuminen on täällä kuitenkin halvempaa ja elämänlaatu parempaa. Opiskelijat ovat täällä hyvässä asemassa."

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakouluun viisi vuotta sitten maisteriopintojaan suorittamaan tullut kiinalainen pariskunta Jiaqi Guo ja Wenwen Fang valitsi Suomen, sillä opinnot kuulostivat laadukkailta ja mielenkiintoisilta.

Nyt tohtoriopintoja suorittava pariskunta tunnustaa, etteivät he tienneet Suomesta mitään.

"Etsimme tietoa ja vakuutuimme opintojen sisällöstä. Ja opetus on ollut todella hyvää."

Hekin uskovat, että lukukausimaksut voisivat vähentää Suomeen saapuvien ulkomaisten opiskelijoiden määrää. Laocharoenin tapaan hekin tosin uskovat, että se olisi pitkälti kiinni lukukausimaksun määrästä.

Guo ja Fang eivät aio jäädä Suomeen, sillä he eivät osaa kieltä, minkä vuoksi töiden löytäminen täältä olisi vaikeaa.

"Jos töitä löytyisi englanniksi, voisimme hyvinkin jäädä. Nyt tutkimustyö on ollut tärkeämpää kuin kielen opiskelu."

Ammattikorkeakoulu Haaga-Heliassa Helsingissä opiskeleva Muna M. Adan sanoo, että hänen odotuksensa suomalaisen koulutuksen tasosta olivat korkealla.

"Ja opetus on vastannut odotuksia. Pidän siitä, että opetusta todella kehitetään ja esimerkiksi täällä opetusta viedään kohti työelämässä tarvittavia taitoja."

Adan valmistuu pian ja aikoo jäädä Suomeen.

Liiketaloutta opiskeleva Adan on syntynyt Somaliassa ja kasvanut Torontossa Kanadassa. Kanadassa opiskelu olisi ollut joka tapauksessa maksullista. Koska Adan muutti Suomeen miehensä perässä, ei lukukausimaksu olisi hänen kohdallaan ollut ratkaisevin tekijä opiskelupaikan valinnassa.

"Opetuksen maksullisuus voisi tarkoittaa sitä, että osa ulkomaisista opiskelijoista jättäisi tulematta Suomeen. Jos lukukausimaksu olisi järkevä, niin sitten vaikutus tuskin olisi kovin suuri."

Rio Gandara HS
Ammattikorkeakoulu Haaga-Heliassa opiskeleva Muna M. Adan pitää suomalaista koulutusta korkeatasoisena ja aikoo jäädä Suomeen. Maksujen hän arvioi karkottavan osan ulkomaisista opiskelijoista.
Ammattikorkeakoulu Haaga-Heliassa opiskeleva Muna M. Adan pitää suomalaista koulutusta korkeatasoisena ja aikoo jäädä Suomeen. Maksujen hän arvioi karkottavan osan ulkomaisista opiskelijoista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat