Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhansien lentomatkoja uhannut lakko peruuntuu

Kotimaa
 

Tuhansien ihmisten lentomatkoja ensi viikolla uhannut lakkouhka peruuntuu, kun työkiistaan löytyi lauantaina sopu. Myös loppukuun lakot pääosin perutaan.

Sovussa Airprota edustanut Palvelualojen työnantajat Palta ja työntekijöitä edustanut Ilmailualan Unioni IAU hyväksyivät valtakunnansovittelijan Minna Helteen lauantain vastaisena yönä jättämän sovintoesityksen.

Airpron omistaa Suomen lentokentistä vastaava, valtion omistama Finavia eli entinen Ilmailulaitos.

Sopu tarkoittaa sitä, että kymmenientuhansien ihmisten lentomatkoja uhanneet ensi viikon ja toukokuun lopulle suunnitellut lentoalan maapalvelujen lakot peruuntuvat.

Jos sopua ei olisi syntynyt, Finnair olisi perunut merkittävän määrän lentojaan maanantai-illasta alkaen. Lakkopäivät olisivat olleet 19. ja 20. toukokuuta sekä 26. ja 28. toukokuuta.

Sovittelu jatkuu edelleen Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistyksen SLSY:n lakkouhasta. Tämä ei kuitenkaan koske Finnairin lentoja, vaan noin 60:tä lentoemäntää ja kahden lehtoyhtiön, Thomas Cookin ja TUI Fly Nordicin lentoja.

"Yhtiöillä ei taida olla muita kuin joitain siirtolentoja ensi viikolla, joten tämän lakon ei pitäisi vaikuttaa juurikaan matkustajiin. Loppukuun lakonuhka sitten voi jo vaikuttaa", sanoo SLSY:n puheenjohtaja Thelma Åkers.

Hän ei ole vielä saanut kutsua sovitteluun.

IAU:n ja Airpron kiista on jatkunut jo vuodesta 2011.

IAU on vaatinut, että Airpron maapalvelutyössä pitäisi soveltaa IAU:n työehtosopimusta. Airprossa sovelletaan JHL:n ja Pardian välillä solmittua työehtosopimusta.

Lakonuhka koski myös Finnairia ja sen alihankkijoita, vaikka Finnair ei ollutkaan työehtokiistan osapuoli. Toteutuessaan tukilakko olisi pysäyttänyt käytännössä matkatavarapalvelut ja koneiden lähtemiseen liittyvät palvelut useiksi tunneiksi.

IAU halusi, että ilmailualan maapalveluissa IAU:n sopimus olisi yleissitova.

Yleissitovaa sopimusta IAU ei saanut, vaan IAU liittyy osapuoleksi Paltan ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n sekä Palkansaajajärjestö Pardian välillä solmittuun Airpron työehtosopimukseen.

Airpron sopimusta muutetaan joiltakin osin. Kukin liitto voi valita pääluottamusmiehen ja jäsenmäärästä riippuvaisen määrän osaston luottamusmiehiä.

Työntekijöille tullaan maksamaan sopimuskauden loppuun saakka tehtävästä ja osaamisesta riippuen maapalvelulisänä 20 tai 50 euron suuruista kuukausikorvausta, ilmoittaa IAU.

"Ei tämä kovin lähelle meidän sopimusta tullut, mutta kyllä tämän kanssa nyt jonkin aikaa voidaan elää", sanoo IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari.

IAU:n mukaan sopimus velvoitteen työnantajan kartoittamaan, miten kilpailutilanteessa hävinneen yhtiön työntekijöitä voitaisiin työllistää voittaneessa yhtiössä.

Paltan varatoimitusjohtajan Tuomas Aarron mukaan sopimus oli hieno uutinen, koska matkustajien suunnitelmi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat