Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei vielä yhtään numeroa

Kotimaa
 

Hallitusneuvotteluista on tähän mennessä julkistettu maahanmuuttoa, EU-linjaa ja ulkopolitiikkaa käsittelevien työryhmien aikaansaannokset.

Kolmeen asiakirjaan on kirjattu neljä numeroa. Kaksi niistä on vuosilukuja, kolmas on YK:n päätöslauselman numero ja neljäs YK:n määrittelemä kehitysavun tavoite.

Siinä kaikki. Yhtään oikeasti neuvoteltua numeroa papereista ei löydy.

EU-, maahanmuutto- ja Nato-asiat sisältävät kiperiä linjauksia, mutta niistä selviää sanamuotojen pyörittelyllä. Tähän asti on väännetty siitä kirjataanko paperiin, että pitääkö "jäsenvaltioiden omistajuus talouspolitiikasta varmistaa" vai onko tavoitteena "talouspolitiikan omistajuuden palauttaminen jäsenvaltioille".

Ei ihme, että neuvottelut ovat edenneet sujuvasti, jopa etuajassa.

Nyt Smolnassa on nostettu pöydälle talousasiat, ja se tarkoittaa numeroista puhumista. Numerot ovat isoja: satoja miljoonia ja miljardeja euroja. Numerot eivät jätä tilaa myöhemmille tulkinnoille.

Hallitusneuvottelujen onnistumista voi mitata sillä, saavatko puolueet sovittua numeroista kattavasti ja tarkasti.

Valtiovarainministeriön ja monien politiikan konkarien mukaan kipeistä talouspäätöksistä on pystyttävä sopimaan mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Leikkauspäätökset pitää tehdä – numeroina – jo ennen ministeriöiden jakamista puolueiden kesken. Jos ratkaisut jäävät epämääräiseksi, niiden toteuttaminen vaikeutuu ratkaisevasti.

Kaikki kolme puoluetta yrittävät neuvotteluissa varmistaa, että numerot ovat niiden omalta kannalta hyväksyttäviä. Jos lukuja ei saada paperille vaan talouspäätöksiä muotoillaan sanallisesti, kaikki ovat epäonnistuneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat