Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saimaan vuokraveneillä on tänä kesänä kysyntää

Saimaalla on sisävesistä eniten vuokravenetarjontaa. Asiakkaita tulee kotimaan lisäksi Venäjältä.

Kotimaa
 
Juha Metso
Ismo Putkosella on yksi vuokrattava vene, Noran, jota Putkonen parhaillaan laittaa kesäkuntoon.
Ismo Putkosella on yksi vuokrattava vene, Noran, jota Putkonen parhaillaan laittaa kesäkuntoon. Kuva: Juha Metso

Saimaan vuokraveneet näyttävät tänä kesänä tekevän kauppansa hyvin. "Varauskirja täyttyi poikkeuksellisen aikaisin", sanoo Noran-veneen omistavan Norista-yhtiön toimitusjohtaja Ismo Putkonen Lappeenrannasta. Noranin varauskirja kesälle on jo tupaten täynnä.

Myös savonlinnalaisen Saimaan Vuokravenho -yhtiön toimitusjohtaja Harri Niskanen sanoo, että varauksia on tänä kesänä tullut paljon viime vuotta aikaisemmin. Keski-Euroopassa ahkeraa markkinointityötä tekevä Saimaan Vuokravenho on yksi Suomen suurimpia venevuokraajia noin 20 veneellään.

Suomen sisävesistä Saimaalla on eniten sekä vuokraveneiden kysyntää että tarjontaa. "Päijänteellä vuokraveneiden kysyntä on merkittävästi Saimaata pienempi, ja Näsijärvellä on vielä Päijännettäkin hiljaisempaa", tiivistää toimitusjohtaja Kai Sourander jyväskyläläisestä Järvi-Suomen Venevuokrauksesta, jolla on ollut vuokraveneitä kaikilla kolmella järvellä.

Saimaallakaan vuokraveneitä ei kuitenkaan ole pilvin pimein, vaan arviolta joitakin kymmeniä.

Suomen kesä on lyhyt, ja kuumin veneilysesonki sitäkin lyhyempi. "Kaikki haluavat veneillä juhannuksen ja koulujen alun välillä", sanoo savonlinnalaisen Saimaa Boating -yhtiön toimitusjohtaja Olli Österlund.

Venevuokraajien haasteena on saada lyhyenä sesonkina tarpeeksi tuloja kalliiden investointien kuoletukseen ja kaluston ylläpitoon. Yleensä venevuokraus onkin sivutoimista.

Niskasen mielestä sesonkia voisi pidentää toukokuusta jopa lokakuulle. "Etenkään ulkomaalaisille sää ei ole tärkein, vaan luonto ja fiilis", hän sanoo.

Tämä kuitenkin edellyttäisi, että venereittien varrella olevat matkailuyrittäjät pitäisivät ovensa auki nykyistä pidempään keväällä ja syksyllä.

Venevuokra on noin 300–4 500 euroa viikolta. Edullisimpia ovat pienet perämoottorilla varustetut avoveneet, kalleimpia useita makuupaikkoja sekä suihkut ja muut mukavuudet sisältävät suuret veneet. Kuumimman sesongin aikaan hinnat yleensä nousevat.

Veneilijöiltä ei vaadita veneajokorttia, mutta vuokraajat kuitenkin pyytävät vuokraajilta selvityksen veneilytaidoista ja antavat opastusta.

Vuokraajat ovat enimmäkseen suomalaisia, mutta joukossa on myös Keski-Euroopasta ja Venäjältä tulevia asiakkaita.

Ismo Putkosen mukaan Noranilla on veneillyt muun muassa Pietarin satamapäällikkö, ja tulevana kesänä asiakkaita on kotimaan ohella muun muassa Puolasta ja Venäjältä.

Outi Salovaara HS
Lappeenranta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat