Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

ABC-ketju keskittyy asemiensa ehostamiseen

Pitkälahden ABC-aseman purkaminen oli poikkeus

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
ABC-ketjun vain 14-vuotiasta Pitkälahden asemaa purettiin tiistaina.
ABC-ketjun vain 14-vuotiasta Pitkälahden asemaa purettiin tiistaina. Kuva: Pentti Vänskä

Kuopiossa sijaitsevan Pitkälahden ABC-aseman kiinteistön jyrääminen maan tasalle on poikkeustapaus, eikä S-ryhmä suunnittele muiden ABC-asemien purkamista. Pitkälahdessa purkutyö alkoi maanantaina, kun aseman toiminta siirtyi viereisellä tontilla sijaitsevan Kodin Terran yhteyteen.

Peruskorjauksen tarpeessa ollut asema oli vain 14-vuotias. Pitkälahden ABC:n ongelmia olivat myös ruuhkautuva sisäänajoväylä ja parkkipaikkojen vähyys.

Tästä on kyse

 Liikenneasemien kauppa- ja ravintolamyynnin liikevaihto on laskenut viime vuosina.

 Vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä se laski 4,2 prosenttia 118 miljoonaan euroon vuodentakaisesta. Tilasto sisältää luvut ABC:ltä, Teboililta sekä Resteliltä. Esimerkiksi Neste Oilin tieto puuttuu.

Lähde: Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry

"Kyllä mekin puhumme kiinteistöjen elinkaarista kymmenissä vuosissa, ja Pitkälahdessa tapaus oli aika uniikki. Mitään muuta vastaavanlaista meillä ei ketjussa ole", kertoo ABC-ketjun kehitysjohtaja Antti Erikivi SOK:sta.

Toisaalta ketju suunnittelee purkavansa Siuntion Pikkalan vanhan huoltoaseman uuden liikenneasemansa tieltä, jahka kaavoitus vahvistetaan. Vanha, Essona aiemmin toiminut huoltamo on Erikiven mukaan elinkaarensa päässä ja siksi purettava.

Siuntion asema on ainoa liikenneasema, jonka ketju avaa Suomeen tänä vuonna.

Ketjussa ei pohdita, mitä yksittäisille liikenneasemille tehdään sen jälkeen, jos niistä päätetään aikanaan luopua. Esimerkiksi kiinteistöjen mahdollinen myyminen tai niiden muuntaminen muuhun käyttöön ei ole ollut esillä.

"Me emme pohdi oikeastaan laisinkaan, mitä kiinteistöillä myöhemmin tehtäisiin. Fokuksemme on oman toimintamme kehittämisessä ja päivittäisen asiakastyytyväisyyden varmentamisessa", Erikivi sanoo.

HS kertoi tammikuussa, että ABC-liikenneasemien levittäytyminen ympäri maata alkaa hiipua ja viime vuonnakin avattiin vain kaksi uutta asemaa samaan aikaan, kun kahdesta asemasta luovuttiin.

ABC-ketju kasvoi 15 vuoden ajan nopeasti, ja huippuvuonna 2004 avattiin peräti 21 uutta asemaa. Nyt ketjulla on Suomessa 106 liikennemyymälää ja 331 muuta asemaa. Investointitahti hiipui 3–4 vuotta sitten.

Ketju keskittyy nyt olemassa olevien asemiensa kehittämiseen, Erikivi kertoo. Se tarkoittaa muun muassa enemmän paikallisia tuotteita ja yksilöllistä sisustusta.

"Se ei ole itseisarvo meille, että rakennamme koko ajan uusia paikkoja, vaan nyt uudistamme systemaattisesti vanhempia kohteitamme sekä kehitämme jatkuvasti tarjontaamme ja palveluamme olemassa olevissa yksiköissämme."

"Tämä tarkoittaa, että meidän pitää löytää esimerkiksi energiatehokkaampia ratkaisuja. Verkosto vaatii siis korjausinvestointeja mutta ei missään nimessä korvausinvestointeja", Erikivi sanoo.

Erikiven mukaan ketju investoi nyt 5–10 miljoonaa euroa vuodessa olemassa oleviin asemiinsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat