Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etuuksien leikkaaminen on tuskallista

Leikkauslistojen laadinnassa luotetaan todennäköisesti VM:n virkamiesten ehdotuksiin

Kotimaa
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Opiskelijat osoittivat mieltään Smolnan edustalla, kun hallitusneuvottelut alkoivat viime viikon torstaina.
Opiskelijat osoittivat mieltään Smolnan edustalla, kun hallitusneuvottelut alkoivat viime viikon torstaina. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Tulevat hallituspuolueet ovat sopineet, että ne hakevat valtiovarainministeriön (VM) virkamiesten ehdotuksen mukaisia kuuden miljardin säästöjä.

Näistä olisi tarkoitus kertoa tarkemmin keskiviikkona.

Artikkeliin liittyvät

On mahdollista, että leikkausten osuus nousee 2,5–3 miljardiin euroon.

Miten rakenteita voidaan uudistaa Juha Sipilän (kesk) sanoin "rohkeasti ja reippaasti niin, että palvelut pysyisivät hyvinä, vaikka rahaa olisi käytettävissä vähemmän"?

Siinäpä kysymys, johon hallitusneuvottelijoiden on pian vastattava.

Valtion budjetista suurimman lohkon vie sosiaali- ja terveysministeriö.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen eli soten tulevaisuutta pohditaan yhtenä tärkeänä lohkona hallitusneuvotteluissa. Keskusta ajaa maahan kolmiportaista hallintoa, joka lisäisi maakuntien valtaa.

Maakuntamalli on varmasti neuvottelijoiden pöydällä, elleivät he ota valtiovarainministeriön talouskoordinaattorin Jukka Pekkarisen ohjeita vakavasti.

Pekkarisen mukaan (HS 6. 5.), olisi liian iso ja pitkäkestoinen urakka lähteä rakentamaan väliportaanhallintoa. Hän kannattaa sote-mallin rakentamista kuntayhtymämallin pohjalle, kuten keväällä ehdotettiin.

Mistä sitten leikattaisiin?

Puolueet ja jotkut kansanedustajatkin ovat esitelleet ennen vaaleja leikkauslistojaan, mutta niitä tuskin käytetään hallitusneuvotteluiden pohjapapereina. Todennäköisempää on, että tässäkin asiassa luotetaan VM:n virkamiehiin.

Strateginen hallitusohjelma, jota nyt sorvataan, on huomauttavasti ylimalkaisempi kuin aiemmissa hallitusneuvotteluissa tehdyt ohjelmat.

Yksityiskohtiin pureutuvia leikkauslistoja voidaan pohtia työryhmissä, mutta jäävätkö ne taustamateriaaliksi jatkotyötä varten, on epäselvää.

HS:n haastattelemat asiantuntijat nostavat yhdeksi todennäköiseksi leikkauskohteeksi yritystuet, koska niitä on leikattu ennenkin.

Paineet leikata myös sosiaalisia tulonsiirtoja ovat kovat. Esimerkiksi työttömyysturvan ja opintotuen kohtaloa pallotellaan. Näiden etuuksien leikkaaminen ei tule olemaan helppoa.

Juhana Vartiaisen (kok) johtamassa työ- ja työllisyys -työryhmässä pohditaan etenkin kohtaanto-ongelmia, mutta se ei sinänsä ole mikään säästö. Se tarkoittaa sitä, miten työttömät saataisiin sijoitettua sellaisiin töihin, joissa on työvoimapulaa. Se on toki tärkeä asia.

Koska asuminen on isoissa kasvukeskuksissa kallista, valtiovarainministeriö on ehdottanut, että asumistukeen ja toimeentulotukeen oikeutetut pienipalkkaiset olisivat etuoikeutettuja Ara-vuokra-asuntoihin. Näin saataisiin pienipalkkaista työvoimaa muuttamaan pääkaupunkiin.

Verohallinto on valittanut pitkään siitä, että Suomessa on liikaa erilaisia verovähennyksiä.

Näihin voi tulla jonkinlaista karsintaa.

Myös arvonlisäverokantojen yhtenäistämistä on harkittu.

Ministeriöiden yhdistämistäkin harkitaan.

Sipilä itse on aiemmin esittänyt maa- ja metsätalousministeriön sekä ympäristöministeriön yhdistämistä.

Alustavasti on mietitty, että työ- ja elinkeinoministeriöön (TEM) voitaisiin siirtää myös viestintä- ja digitalisaatioasiat liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Liikenneministeriöön puolestaan voitaisiin siirtää asuntoasiat ympäristöministeriöstä.

Ministerisalkut jaetaan vasta sitten, kun tärkeät talouslinjaukset on tehty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat