Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupungit saivat it-tuhlauksen kuriin metrilakumallilla

Kaupungit keskittivät it-hankintoja voittoa tavoittelemattomille omille yhtiöilleen

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Kenneth Blomstedt päivitti keskiviikkona konesalin valvontajärjestelmää Turun Samppalinnassa. Luolastossa on datakeskus, jonne on syntymässä "kuntapilvi", eli kunnat ostavat salista Tieran kautta yhteistä tallennustilaa.
Kenneth Blomstedt päivitti keskiviikkona konesalin valvontajärjestelmää Turun Samppalinnassa. Luolastossa on datakeskus, jonne on syntymässä "kuntapilvi", eli kunnat ostavat salista Tieran kautta yhteistä tallennustilaa. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Sarjassa selvitetään yli 100 000 asukkaan kaupunkien rahankäyttöä ja ostoja yksityisiltä toimijoilta. Osa 2.

Kun ostaa torilta kuusi metrilakua kerralla, yhden lakun hinta halpenee. Sama pätee kaupunkien tietotekniikkahankintoihin.

Pitkään 2000-luvulla jatkunut it-kustannusten kasvu on viime vuosina pysähtynyt.

Perussyyt ovat tiiviit.

"Suuruuden ekonomia ja oman osaamisen kehittyminen", sanoo Oulun tietotekniikka -liikelaitoksen johtaja Pekka Pesonen

"Suuruuden ekonomia ja yhteishankinnat", toteaa Turun it-palvelujohtaja Jari Nevalainen

Suuruuden ekonomialla tarkoitetaan sekä metrilakumallia eli könttähankintojen etua, mutta myös parempaa osaamista siinä, mitä hankitaan ja miten.

Kunnat ostavat it-palveluita runsaalla 800 miljoonalla eurolla eli keskimäärin vajaalla 3 miljoonalla eurolla kuntaa kohden.

Summa on pysynyt suunnilleen samana viime vuodet, mutta joidenkin osalta jopa halventunut. Esimerkiksi Turun ostot ovat tänä vuonna noin 17 miljoonaa euroa, kun ne vielä vuonna 2011 olivat 20,5 miljoonaa.

Aiemmin kokonaishallinta oli heikompaa, sanoo it-hankintoihin perehtynyt professori Jukka Heikkilä Turun yliopistosta.

"Kunnat tekivät omin päin ensin sopimuksen, sitten uuden sopimuksen ja taas uuden sopimuksen. Nyt yhteistyön voima hankinnoissa on opittu, ja it-kehityksen suunnittelu taas on siirretty kunnan omille hepuille", Heikkilä sanoo.

"Omat heput" suunnittelevat yhä useammin kuntien omistamissa it-osakeyhtiöissä, jotka eivät tavoittele voittoa. Niitä ovat muun muassa yli 200 kunnan omistama Kuntien Tiera ja Kuopion kaupungin ja sairaanhoitopiirin omistama Istekki.

Niiden liikevaihto vastaa Kuntaliiton arvion mukaan jo noin 25:tä prosenttia kuntien kaikkien it-ostojen hinnasta.

Yksi syy omien osakeyhtiöiden perustamiselle on ollut juuri säästäminen.

"Kustannusten kasvun hallinta on tärkeää. Toinen on se, että voidaan vaikuttaa oman yhtiön osaamisen kehittymiseen. Tällöin ei olla niin riippuvaisia ulkopuolisista", sanoo Istekin toimitusjohtaja Urpo Karjalainen.

Istekin liikevaihto kasvaa tänä vuonna noin 38 miljoonaan euroon viime vuoden 34 miljoonasta. Yhtiö tekee niukasti plusmerkkistä tulosta.

Istekin tarjoamien palveluiden yksikköhinnat eivät ole nousseet vuoden 2010 jälkeen. Sama on muidenkin yhtiöiden tavoite.

"Jos rahaa alkaa jäädä kovasti viivan alle, tarkistetaan palvelujen hintoja", sanoo Tieran toimitusjohtaja Jyrki Halttunen.

Tietotekniikka halpenee ja valtio vaatii lisäsäästöjä. Laskevatko kulut siis vielä roimastikin? Eivät, sanoo professori Heikkilä.

"Hankinnoissa ollaan jo lähellä optimia. Hinnat tulevat pitkässä juoksussa alas, mutta samalla kapasiteetin lisätarve yhteiskunnassa on hurja."

Hankintalaki eli kilpailutuspakko koskee myös kuntaomisteisia osakeyhtiöitä. Kilpailutus on näissä tapauksissa vain ulkoistettu kaupungeilta niiden omistamille osakeyhtiöille.

Myös yksityisillä yrityksillä on edelleen voimakas asema it-palveluiden kokonaistoimittajina sekä laite- ja ohjelmistomyyjinä.

Norjalaisomisteinen Atea on noussut yhdeksi vahvimmista yrityksistä. Muun muassa Microsoftin järjestelmiä toimittava yhtiö on saavuttanut merkittävän osuuden useiden kaupunkien hankinnoista.

Suurin kilpailutus on käynnissä Tampereella, jossa Fujitsun sopimus kaupungin perustietotekniikasta päättyy tänä vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat