Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyberharjoitus alkaa Jyväskylässä

Viranomaisten harjoitus heijastelee turvallisuuspoliittista tilannetta

Kotimaa
 

Poliisin, Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten kyberturvallisuusharjoitus käynnistyy Jyväskylässä maanantaina. Harjoitus on järjestyksessään kolmas.

Tänä vuonna harjoitukseen osallistuu noin 120 henkilöä ja se kestää viisi päivää.

Artikkeliin liittyvät

Siihen osallistuu viranomaisia Puolustusvoimista, poliisihallinnosta, tullista, rajavartiolaitoksesta sekä viestintäviraston alaisuudessa toimivasta kyberturvallisuuskeskuksesta.

Jyväskylän ammattikorkeakoululla järjestettävässä harjoituksessa on tarkoitus tehostaa erityisesti viranomaisten yhteisten turvallisuusverkkopalvelujen käyttöä kyberpoikkeamatilanteissa.

"Tietoverkoissa tai tietojärjestelmissä tai vaikka molemmissa on havaittu epänormaali ilmiö, joka vaatii toimenpiteitä", harjoituksen toteuttamisesta vastaavan Puolustusvoimien Johtamisjärjestelmäkeskuksen johtaja, eversti Mikko Heiskanen suomentaa kyberpoikkeamatilanteen. Heiskanen ja Johtamisjärjestelmäkeskuksen alla toimivan Puolustusvoimien kyberkeskuksen johtaja, insinöörimajuri Anssi Kärkkäinen vastaavat harjoituksen johtamisesta.

Käytännössä tällainen poikkeuksellinen tilanne voisi olla esimerkiksi sähkönjakelujärjestelmän automaatioon kohdistuva verkkohyökkäys tai merenalaiseen tietoliikennekaapeliin kohdistuva sabotaasi seurauksineen.

Tilanteisiin valmistaudutaan tekemällä harjoitukselle käsikirjoitus. Tyypillisesti käsikirjoitukset ovat salaisia, mutta harjoituksen lähtöasetelmia voi kuvailla lyhyesti.

"Harjoitukseen on luotu kuvitteellinen skenaario, joka heijastelee monipuolisesti tämänhetkistä turvallisuuspoliittista tilannetta", kertoo Anssi Kärkkäinen.

"Skenaario mahdollistaa eri kanavilla toimitettavien syötteiden antamisen harjoitusjoukolle."

Käytännössä tämä tarkoittaa, että harjoituksen osallistujille suunnataan sekä harjoitusympäristöön rakennettuja hyökkäyksen kaltaisia poikkeamia että hämäystä. Ne pitää pystyä erottamaan toisistaan.

"Syötteitä ovat esimerkiksi viestit ja varsinaisessa teknisessä ympäristössä tapahtuva kybertoiminta", Mikko Heiskanen kuvaa sähköpostitse.

"Informaatio-operaatiot tulee kyetä tunnistamaan ja erottamaan todellisesta tilanteesta. Kyberulottuvuudessa harjoitusjoukon tulee kyetä erottamaan tavanomaiset palvelupoikkeamat kyberoperaatioista."

Informaatio-operaatioilla tarkoitetaan tietoisesti valheellista tai muuten tarkoitushakuista viestintää, kuten suoranaista manipulaatiota tai yksinkertaisimmillaan pelkkää propagandaa.

Suomessa on järjestetty myös muita kyberturvallisuusharjoituksia. Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:lla on omansa vapaaehtoisillekin.

"KYHA 15 on laajin ja ainoa harjoitus, joka kokoaa osallistujia kaikilta keskeisiltä hallinnonaloilta. Kyseessä on teknis-toiminnallinen harjoitus, jonka keskiössä ovat yhteistoimintaprosessit, ei niinkään hakkerointi", täsmentää Anssi Kärkkäinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat