Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Verotukien karsiminen on järkevää

Roope Uusitalo muistuttaa, että hallitusneuvotteluissa suunniteltavat sopeutukset ovat moninkertaiset verrattuna EU-komission vaatimuksiin

Kotimaa
 
Roope Uusitalon mielestä on turhan ehdoton linja, että kokonaisveroaste ei saa nousta.
Roope Uusitalon mielestä on turhan ehdoton linja, että kokonaisveroaste ei saa nousta.

Hallitusneuvotteluiden tärkein teema on tällä viikolla talous. Keskiviikkona hallitusneuvottelijat aikovat kertoa, miten tulevat säästöt ja uudistukset aiotaan toteuttaa.

Sunnuntaina neuvotteluja käytiin eri työryhmissä ja puolueiden omissa kokoonpanoissa. Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini palasi neuvotteluihin. Hän oli pari päivää poissa perhesyiden vuoksi.

Valtiovarainministeriön (VM) virkamiesten roolin nähdään vahventuneen entisestään näissä neuvotteluissa, koska hallitusneuvotteluissa olevat puolueet eli keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset ovat sitoutuneet VM:n arvioon julkisen talouden säästötarpeesta.

Myös säästöpäätöksissä hallitusneuvottelijat nojautunevat pitkälle VM:n linjauksiin.

"Totta kai ministeriön tehtävänä on valmistella talouspolitiikkaa. Eivät poliittiset puolueet voi laskelmia tehdä. Poliitikkojen asia on tehdä päätöksiä valmistelun pohjana esiteltyjen laskelmien ja arvioiden perusteella", kommentoi tilannetta Talouspoliittisen arviointineuvoston puheenjohtaja, Jyväskylän yliopiston professori Roope Uusitalo.
Hän kuitenkin tähdentää, että on fiksua, että päätöksenteon pohjana on esillä useita erilaisia vaihtoehtoja eikä vain yhtä.

"Nyt hallitusneuvotteluissa alkaa mielenkiintoisin vaihe, kun sopeutusten suuruusluokka ja aikataulu alkaa selvitä. Useiden miljardien säästökohteiden pohtiminen ei ole yksinkertaista."

EU-komission mukaan Suomi ei täytä EU-maiden yhdessä sopimia taloudenpidon sääntöjä. Julkisen talouden alijäämä on komission ennusteen mukaan ylittämässä kolmen prosentin rajan. Myös julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen on ylittämässä 60 prosentin rajan. Komissio edellyttää Suomelta toimia tilanteen kohentamiseksi.

Uusitalon mielestä EU-komission tuore varoitus hämmentää.

"Nyt suunniteltavat sopeutukset ovat moninkertaiset verrattuna siihen, mitä komissio vaatii."

Verotukseen on tulossa muutoksia, mutta hallitusneuvotteluja käyvät puoluejohtajat ovat korostaneet sitä, että kokonaisveroaste ei saa nousta.

Uusitalon mukaan on aika vähän "kovaa näyttöä" siitä, että olisi joku tiukka, maaginen verotuksen yläraja, jota ei saa ylittää.

"On turhan ehdoton linja, että kokonaisveroaste ei saa nousta. Verotukien karsiminen olisi järkevää julkisen talouden tasapainottamispolitiikkaa", hän sanoo.

Maanantaina hallitusneuvotteluiden yhteydessä aloittaa uusi asumiseen keskittyvä erikoisryhmä, jota johtaa keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen.

"Ongelmat ja haasteet ovat pääkaupunkiseudulla", sanoo ryhmään nimetty entinen kansanedustaja ja Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok).

Hän arvostelee päättyneen vaalikauden asuntopolitiikkaa.

"Tässä on ollut neljä vuotta hukkaan heitettyä aikaa. Hallituspuolueiden ideologiset erot olivat niin suuria, ettei pystytty ratkaisemaan asuntopolitiikan ongelmia."

Mäkisen mukaan on paljon yksityisiä toimijoita, jotka ovat valmiita rakentamaan lisää myös kohtuuhintaisia asuntoja, mutta liika sääntely ei kannusta siihen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat