Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykoosipotilaiden elimistössä on tulehdustila

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Psykoosiin sairastuneilla ihmisillä esiintyy elimistössä myös puolustusjärjestelmän toiminnan muutoksia. Puolustusjärjestelmän muutokset ovat yhteydessä aivojen valkean aineen vähenemiseen ja sen rakenteen heikkenemiseen. Tieto ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Aalto-yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimustulos vahvistaa käsitystä siitä, että puolustusjärjestelmän toiminnalla on vaikutusta psykoosien puhkeamisessa. Aiempien tutkimustulosten perusteella on syntynyt näyttöä siitä, että psykoosin lisäksi myös elimistön tulehdusta kannattaisi hoitaa.

Tutkimuksessa potilaiden aivojen rakennetta tutkittiin aivojen magneettikuvauksella, jossa selvitettiin eri aivoalueiden harmaan ja valkean aineen tilavuutta sekä rakennetta. Hermosolujen solukeskukset sijaitsevat aivojen harmaassa aineessa.

Valkeassa aineessa ovat puolestaan hermosyyt ja niiden muodostamat hermoradat sekä hermotukisolut. Siksi valkea aine on keskeinen hermosolujen viestien välittäjä ja sen muutokset liittyvät moniin aivosairauksiin. Tutkimuksessa todettiin, että puolustusjärjestelmän merkkiainepitoisuus oli yhteydessä valkean aineen tilavuus- ja rakennemuutoksiin niillä aivoalueilla, jotka ovat psykoosioireiden kannalta keskeisiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat