Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Imetyksestä keskustelu herättää tunteita

Kotimaa
 

Imetyksen hyödyt ovat kiistattomat: vauva saa muun muassa suojaa sairauksilta ja äiti toipuu paremmin synnytyksestä ja raskaudesta. Lisäruokien aloitusajankohdasta monella on erilaisia näkemyksiä ja mielipiteitä.

Imetyksestä keskustelu herättää tunteita ja voi olla pahimmillaan jopa fanaattista, sanoo perheneuvonnan koordinaattori, terveydenhoitaja Minna Oulasmaa Väestöliitosta.

Imetyksestä on tullut hänen mukaansa vahvasti äitiyttä arvottava asia, eikä sitä mielletä kunkin äidin tai perheen yksityisasiaksi.

"Vauvan imettäminen on aiheena vapaata riistaa, jota kaikki voivat kommentoida. Kyseessä on kuitenkin herkkä ja henkilökohtainen asia tai valinta, eikä tuore äiti kaipaa tuomitsemista", hän sanoo.

Oulasmaan mielestä äidit voisivat suhtautua ymmärtävästi toistensa erilaisiin tilanteisiin – eikä olla toinen toisensa pahimpia kriitikoita.

Oulasmaan mielestä on hyvä, että imetyssuosituksia annetaan, ja jokainen äiti ansaitsee saada parasta mahdollista ohjausta vauvan imetykseen. Suosituksia kannattaa kuitenkin tulkita järjen rajoissa.

"Kannattaa miettiä, että on tällainen suositus, ja miten meidän perheessämme toimitaan niin, että ollaan hyvällä mielellä."

Hänen mielestään tavoitteet, jotka vain prosentti äideistä saavuttaa, voivat aiheuttaa monille paineita. Valtaosa suomalaisäideistä haluaa imettää. Jotkut kuitenkin kokevat, että maidontulo hiipuu. Joillekin perheille taas sopii paremmin, että isä osallistuu vauvan ruokintaan tuttipullolla.

"Voi tuntua maailmanlopulta, jos ei onnistu imetyksessä, kuten on etukäteen käsikirjoittanut. Mutta jos laitetaan ekaluokkalaiset riviin, kuka pystyy sanomaan, ketä heistä on täysimetetty viikon ja ketä puoli vuotta?"

Suositukset perustuvat kunkin hetken tutkimustietoon. Oulasmaan mukaan on hyvä, että niitä voidaan tarvittaessa muokata. Hänelle itselleen on esimerkiksi annettu kaksiviikkoisena 1960-luvun lopussa appelsiinimehua – mikä olisi nykyaikana kauhistus.

"Äideillä on vahva biologinen hoivavietti. He syyllistyvät helposti ja miettivät, ovatko tehneet jotain väärin. Jos noudattaa voimassa olevia suosituksia, tekee oikein. Mutta jos tavoitteisiin ei pääse, ei ole myöskään tehnyt mitään väärin. Olennaista on, että lapsi saa ravintoa, kasvaa ja kehittyy hyvin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat