Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Räjähde-etsinnät käynnistyivät Kontiolahdella

Puolustusvoimat etsii vaarallisia ammuksia entisellä varuskunta-alueella. Maastosta löytyvistä ammuksista on ilmoitettu poliisille.

Kotimaa
 
Marko Puumalainen karjalainen
Puolustusvoimat etsii räjähteitä Kontiorannan Sairaalansuon ja Tykistönmäen ympäristöstä.
Puolustusvoimat etsii räjähteitä Kontiorannan Sairaalansuon ja Tykistönmäen ympäristöstä. Kuva: Marko Puumalainen karjalainen

Puolustusvoimat etsii jälleen räjähteitä Kontiorannan entisellä varuskunta-alueella Pohjois-Karjalassa Kontiolahden kunnassa.

Etsinnät alkoivat kolme viikkoa sitten 42 hehtaarin alueella, jossa ammuksia on etsitty joka kesä vuodesta 2012 lähtien. Etsinnät jatkuvat vielä 2016.

Kontiorannassa kerätään ja tehdään vaarattomaksi sekä jatkosodan aikaisia ammuksia että jalkaväen ammuksia 1960–1970-luvun varuskunta-ajan jäljiltä.

Yliluutnantti Petri Peltoniemi Puolustusvoimien Pohjois-Karjalan aluetoimistosta sanoo, että tänä keväänä etsijät ovat jo löytäneet 13 räjähtämätöntä ammusta ja paljon muuta metallia.

Puolustusvoimat ei kerro, missä muualla etsintöjä tänä kesänä tehdään, sillä tieto voi houkutella paikalle sekä keräilijöitä että mahdollisesti rikollisia. Yhtä suuria etsintöjä kuin Kontiolahdella ei kuitenkaan tehdä muualla Suomessa.

Suuria etsintöjä tyypillisempää on, että Puolustusvoimat käy poliisin pyynnöstä tekemässä vaarattomaksi yksittäisiä ammuksia joko purkamalla tai räjäyttämällä. Puolustusvoimat saa poliisilta vuosittain noin viisisataa virka-apupyyntöä, joista noin puolet koskee räjähteitä.

Erityisen todennäköistä räjähtämättömien ammusten löytyminen on sotien aikaisilla taistelupaikoilla Lapissa ja Itä-Suomessa sekä Puolustusvoimien entisillä ammunta-alueilla.

Puolustusvoimat varoittaa jyrkästi koskemasta mihinkään epäilyttäviin maastosta tai vesistöistä löytyviin metalliesineisiin.

"Löydöistä on välittömästi ilmoitettava poliisille, joka pyytää Puolustusvoimien pommiryhmän joko räjäyttämään tai purkamaan räjähteen. Ne ovat vaarallisia, eikä niihin saa koskea", sanoo pääesikunnan tiedottaja Henrik Gahmberg.

Vuosikymmeniäkin maan alla tai vedessä olleet tiiviit, räjähtämättömät ammukset eivät ole menettäneet toimintakuntoaan.

Räjähtämättömiä ammuksia on myös meressä Suomenlahdella, minne niitä hävitettiin upottamalla aina 1980-luvulle asti.

Räjähteitä on löytynyt myös esimerkiksi Saimaasta. Huhtikuussa Puolustusvoimat nosti Lappeenrannan Pallonlahdesta 50 kiloa painaneen, sodanaikaisen neuvostoliittolaisen sirpalepommin, ja samalta alueelta nostettiin lokakuussa sodanaikainen 50-kiloinen palopommi.

Suutariksi jääneet ammukset voivat varomattomasti liikuteltaessa räjähtää, ja ne ovat Suomessakin aiheuttaneet kuolemia. Esimerkiksi 2000-luvun alussa ammattisotilas kuoli kerättyjen räjähteiden hävityksen yhteydessä. Vuonna 2013 Kemissä autotalliinsa vanhoja sota-aikaisia ammuksia kerännyt mies kuoli ja hänen tuttavansa loukkaantui, kun kranaatti räjähti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat