Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kelan etäpalveluilla vähän vieraskielisiä käyttäjiä

Kela-asioita hoidetaan mieluusti tulkin avustuksella

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta HS
Farideh Ghahremanilla on valmius antaa kuvallista etäpalvelua kurdiksi. Hänen työpaikkanaan on Helsingin Itäkeskuksen Kela.
Farideh Ghahremanilla on valmius antaa kuvallista etäpalvelua kurdiksi. Hänen työpaikkanaan on Helsingin Itäkeskuksen Kela. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Kela on tarjonnut maaliskuusta lähtien etäpalvelua englanniksi, venäjäksi, saameksi ja kurdiksi. Palvelulla on ollut kuitenkin toistaiseksi vain yksittäisiä käyttäjiä.

Aluksi etäyhteydellä toimivaa, kuvallista palvelua vaivasivat tekniset ongelmat. Huhtikuun alun jälkeen tilanne on kuitenkin ollut parempi.

Fakta

Suurimmat vieraskielisten ryhmät

 Suomen suurimman vieraskielisen väestöryhmän muodostavat venäjänkieliset.

 Toiseksi suurin vieraskielinen ryhmä on vironkieliset ja kolmanneksi suurin somalinkieliset.

 Neljänneksi suurin vieraskielinen ryhmä on englanninkieliset.

"Palvelu on löytänyt käyttäjiä huonosti. Näillä kielillä palveltavat ihmiset ovat kuitenkin iso asiakasryhmä, joka on kasvussa etenkin pääkaupunkiseudulla", erikoissuunnittelija Asko Kiukas Kelasta kertoo.

Vieraskieliset asioivat Kelan toimistoissa yleensä tulkin avustuksella. Kiukas arvelee, että etäpalvelun käyttöä haittaavat edelleen palvelun heikot tekniset ominaisuudet sekä se, että etäpalvelua on saatavina vain rajoitettuina aikoina. Esimerkiksi venäjänkielisen kuvayhteyden Kelaan voi avata vain kerran viikossa.

"Kaikille asiakkaille ei välttämättä sovi se aika, jolloin etäpalvelua on tarjolla. Palvelun teknistä puolta kehitetään edelleen. Siitä pitäisi kehittää esimerkiksi mobiiliversio. Lisäksi etäyhteys palvelisi asiakkaita paremmin, jos se avautuisi suoraan selaimella eikä omalle koneelle tarvitsisi ladata mitään."

Kela tarjoaa kuvallista etäpalvelua myös vammaisille, jotka tarvitsevat kommunikaatioon tulkin apua. Uudet etäpalvelumuodot ovat osa laajempaa projektia, jonka tarkoituksena on kehittää Kelan nettipalveluja.

Etäpalveluun valitut palvelukielet perustuvat Kelan henkilökunnan osaamiseen. Lisähenkilöstöä palvelua varten ei siis ole palkattu.

"Kartoitimme henkilöstömme kieliosaamista kaikista vakuutuspiireistä. Nämä etäpalvelukielet nousivat sitten esiin, mutta esimerkiksi viroksi me emme pysty tarjoamaan etäpalvelua."

Saamen osalta etäpalvelua tarjotaan pohjoissaameksi ja koltansaameksi. Näillä kielillä on saatavilla myös puhelinpalvelua. Inarinsaamea puhuville etäpalvelua ei ole käytössä, vaan he voivat asioida Kelan toimistoissa tulkin avustuksella.

Kela uudisti hiljattain myös vieraiksi kieliksi käännetyt esitteensä. Englanniksi, viroksi, venäjäksi ja saameksi käännetyt esitteet ovat tiivis tietopaketti, joista saa tiedot Kelan tärkeimmistä palveluista. Kelan nettisivuilta löytyvät esitteet koskevat muun muassa kotia ja asumista, terveyttä ja kuntoutusta, työttömyyttä ja eläkettä. Esiteversiot uudistetaan kahden vuoden välein.

Venäjänkielisiin esitteisiin on lisätty asiakkaiden toivomuksesta myös muutamia Kelan etuuksia koskevia keskeisiä termejä. Venäjänkieliset esitteet tulevat kevään aikana jakoon Kelan toimipisteisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat