Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten viisumivirkailijoiden rivit harvenevat Pietarissa – "Pietari ei koskaan lähde meistä"

Suomalaisilla viisumivirkailijoilla on Pietarissa oma maailmansa, joka nyt hiipuu. Venäläiset hakevat vähemmän viisumeita, ja hakemuksia käsitellään Kouvolassa.

Kotimaa
 
Sergei Gratšov
Suomen Pietarin pääkonsulaatissa työskentelevät Lilli Paajanen (vas.) ja Riku Leskinen sekä tilitoimistossa työskennellyt Emma Nurmela katsoivat Café Jamissa Suomen ja Venäjän välistä jääkiekko-ottelua. Pietarissa sijaitseva, suomalaisomisteinen kuppila on viisumivirkailijoiden suosiossa.
Suomen Pietarin pääkonsulaatissa työskentelevät Lilli Paajanen (vas.) ja Riku Leskinen sekä tilitoimistossa työskennellyt Emma Nurmela katsoivat Café Jamissa Suomen ja Venäjän välistä jääkiekko-ottelua. Pietarissa sijaitseva, suomalaisomisteinen kuppila on viisumivirkailijoiden suosiossa. Kuva: Sergei Gratšov

Sadat venäläisten viisumihakemukset ovat jälleen kulkeneet suomalaisten viisumivirkailijoiden silmien edestä Suomen Pietarin pääkonsulaatissa, ja on aika rentoutua työpäivän jälkeen.

"Uraa!" kaikuu huuto suomalaisomisteisessa Café Jamissa, kun Joonas Donskoi viimeistelee Suomen voittoa Venäjästä jääkiekon MM-turnauksessa ennen puolivälieriä.

Fakta

Viisumimäärät pienenevät

 Suomen Pietarin pääkonsulaatti arvioi, että viisumeita haetaan tänä vuonna noin 40 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

 Viime vuonna hakemuksia tuli 910 000.

 Vuonna 2013 tehtiin ennätys, kun Pietarissa vastaanotettiin 1,3 miljoonaa viisumihakemusta.

 Määrät voisivat notkahtaa enemmänkin, mutta ruplan vahvistuminen on hillinnyt hakemusmäärien pienentymistä.

 Suomi houkuttelee matkaajia myöntämällä tunnollisille matkustajille kahden vuoden viisumeita.

 Moni haluaa hakea viisumin ennen syyskuuta, jolloin viisumia varten aletaan kerätä sormenjäljet. Hakemus pitää käydä jättämässä henkilökohtaisesti eikä matkatoimiston kautta, mikä tarkoittaa monille venäläisille jopa satojen kilometrien matkaa.

Yleisönä on lähes pelkästään suomalaisia, ja heistä suuri osa on Suomen Pietarin pääkonsulaatin viisumityöntekijöitä.

Parhaimmillaan viisumivirkailijoita oli konsulaatilla vuonna 2013 töissä yli 120. Nyt heitä on jäljellä enää parikymmentä.

"On haikeaa lähteä Pietarista, mutta on myös mukavaa päästä Suomeen, omaan alkukotiin", sanoo tiistaina viimeisen työpäivänsä tehnyt Riku Leskinen, 30.

Kun Leskinen tuli Pietariin vuonna 2012, viisumiosastolla painettiin töitä aamu- ja iltavuorossa. Elettiin huippuvuotta, jolloin pääkonsulaatti vastaanotti 1,3 miljoonaa viisumihakemusta venäläisiltä.

Heikko rupla vei venäläisten matkahalut, eikä kurssin vahvistuminen ole saanut viisumimääriä suureen kasvuun.

Tylsää, puuduttavaa, yksitoikkoista. Nämä ovat yleisimmät sanat, joilla viisumivirkailijat kuvailevat työtään. He istuvat työpäivänsä sermeillä erotetuissa toimistosoluissa ja tarkastavat venäläisten skannattuja passeja ja viisumihakemuksia tietokoneelta. Päätös viisumin myöntämisestä syntyy kuudessa minuutissa.

Tarkemmat tiedot työstä pidetään ulkopuolisilta visusti salassa. Sen takia pääkonsulaatissa ei saa valokuvata, eivätkä virkailijat saa vaitiolovelvollisuuden vuoksi kertoa työnsä sisällöstä tarkemmin.

"Rakkauden solu. Sydämellä tehtyjä päätöksiä", lukee yhdessä ovessa.

Hurjimmat ajat ovat toistaiseksi takana. Kun Leskisen puoliso Emma Nurmela, 36, tuli ensimmäistä kertaa tekemään viisumeita vuonna 2002, tilanne oli toinen. Jouluna ja uutenavuotena Suomesta matkanneet iskuryhmät tekivät töitä 16 tuntia päivässä. Työaika alkoi aamulla kello 6.30 ja päättyi illalla 22.30.

"Viiden viikon aikana oli yksi vapaapäivä. Silloin kävin Pietarin Ikeassa syömässä lihapullia", Nurmela muistelee.

"Venäjän kielen opiskelijalle se oli hieno mahdollisuus ansaita hyvät tienestit."

Venäläiset jonottivat viisumeitaan tuntikaupalla ulkona, sisään rynnättiin kyynärpäitä käyttäen ja matkatoimistojen edustajat tulivat viikonloppuisin koputtelemaan ikkunoihin saadakseen hakemukset läpi.

Tilanne helpottui, kun Suomi siirsi hakemusten vastaanoton erilliseen viisumikeskukseen vuonna 2011. Sieltä asiakirjat tulevat skannattuina konsulaatin viisumivirkailijoille, jotka tekevät päätöksen myöntämisestä. Lisäksi päätöksentekoa on siirretty Kouvolaan, jonne venäläisten hakemukset lähetetään sähköisesti.

Kari Lehtonen
Kari Lehtonen

Vaikka rupla vahvistuisi niin paljon, että venäläisten hakemuksien määrä kääntyisi taas nousuun, Pietarin viisumivirkailijoiden määrää ei aiota lisätä.

"Kouvola toimii tästä lähin painekattilana", viisumiyksikön päällikkö Kari Lehtonen Pietarin pääkonsulaatista kertoo.

Viisumivirkailijat karistavat työn yksitoikkoisuuden Pietarin pulppuavassa yöelämässä.

"Olen rakastunut Pietariin, enkä haluaisi lähteä täältä", sanoo Nonna Sidoroff, 32.

Suomalaisena on Pietarissa helppo asua, virkailijat toistavat.

Antti Lehti, 29, kulki Sotšin olympialaisten aikana Pietarin kaduilla Leijonien kaulaliina kaulassaan juuri, kun Suomi oli kukistanut isäntämaa Venäjän jääkiekko-ottelussa.

"Mummot näyttivät peukkua", Lehti muistelee.

Myös suomalaiset seksuaalivähemmistöjen edustajat voivat Marko Haajasen, 38, mukaan elää Pietarissa normaalia ja turvallista elämää, vaikka Venäjä onkin kieltänyt homopropagandan lailla.

Työ viisumivirkailijana on vähintään kartuttanut monen suomalaisen kielitaitoa. Suomeen palattua työllistyminen on monelle vaikeaa, mutta toisia on myös onnistanut.

Emma Nurmela lähtee Suomeen tilitoimisto Leinosen Pietarin-toimiston myynti- ja markkinointipäällikön työstä. Antti Mulari puolestaan valittiin viime vuonna Savukosken kunnanjohtajaksi suoraan Petroskoin viisumivirkailijan paikalta.

"Me voimme lähteä Pietarista, mutta Pietari ei koskaan lähde meistä", virkailijat kiteyttävät Café Jamin edessä kadulla. Sen jälkeen yhdestä kerrostalon ikkunasta alkaa lentää kananmunia tielle ja viereisen auton kylkeen.

Huvittuneet viisumintekijät eivät tulkitse kananmunasadetta suomalaisvihaksi.

"Tällaista ei ole tapahtunut koskaan ennen", Sidoroff nauraa.

Korjaus kello 10.55: Nurmela lopettaa työnsä Leinosen tilitoimistossa Pietarissa eikä aloita työssä kuten jutussa ensin kirjoitettiin. Lisäksi korjattu Nurmelan työ kuvatekstiin sekä Leskisen Pietariin muuton vuosi, joka oli 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat