Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistiot paljastavat: Aarnio-sotkuja puitu jo vuosia poliisin kulisseissa

Ennen julkaisemattomat muistiot paljastavat ongelmien alkaneen, kun Jari Aarnio nimitettiin huumepoliisin vetäjäksi. Tänään tiistaina alkaa oikeudenkäynti, jossa Aarniota syytetään muun muassa törkeistä huumerikoksista.

Kotimaa
 
Jenni-Justiina Niemi HS
Jari Aarnion johtama huumepoliisi nappasi vuonna 2001 huumetakavarikossa 22 kiloa amfetamiinia. Noihin aikoihin poliisin ylijohto alkoi selvittää huumepoliisin ja muiden yksiköiden yhteistyöongelmia.
Jari Aarnion johtama huumepoliisi nappasi vuonna 2001 huumetakavarikossa 22 kiloa amfetamiinia. Noihin aikoihin poliisin ylijohto alkoi selvittää huumepoliisin ja muiden yksiköiden yhteistyöongelmia. Kuva: Jenni-Justiina Niemi HS

Ongelmat alkoivat kasaantua heti, kun värikkäänä persoonana tunnettu Jari Aarnio nimitettiin Helsingin huumepoliisin johtoon syyskuussa 1999. Aarnion porukalla oli vaikeuksia tulla toimeen muiden huumerikoksia tutkivien yksiköiden kanssa.

Ongelmat käyvät ilmi poliisin ylijohdossa laadituista, aiemmin julkaisemattomista muistioista.

Tästä on kyse

 Jari Aarnioon kohdistuvia syytteitä törkeistä huumerikoksista aletaan käsitellä tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa.

 Seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyvät syytteet muun muassa törkeistä virkarikoksista käsiteltiin aiemmin.

 Käräjäoikeus antaa päätöksensä Trevoc-jutussa kesäkuun alussa.

 Huumejutun käsittely jatkuu ensi vuoteen.

Vajaan kahden vuoden kuluttua Aarnion nimityksestä kriisi oli kärjistynyt niin, että poliisin ylijohto alkoi selvittää, mistä yhteistyöongelmat johtuvat.

Selvitysmieheksi määrättiin sisäministeriön ylitarkastaja Keijo Suuripää.

Kesäkuussa 2001 laatimassaan muistiossa Suuripää totesi, ettei Aarnion porukasta kukaan enää osallistunut keskusrikospoliisin (krp) järjestämiin niin sanottuihin maalikokouksiin. Kokouksissa päätettiin työnjaosta ja siitä, mihin järjestäytyneeseen rikollisryhmään isketään seuraavaksi.

Suuripäälle Helsingin huumepoliisit sanoivat, ettei projektityöskentely sovi heille.

Krp:n yhteistyö muiden poliisiyksiköiden ja tullin kanssa sujui kitkatta. Helsinki sen sijaan panttasi tietoja myös tullilta.

"Keskeisin ongelma pääkaupunkiseudun huumetutkinnassa näyttää olevan Helsingin poliisilaitoksen suhtautuminen yhteistyöhön muiden yksiköiden kanssa. Yhteistyö ei näytä toimivan lainkaan", Suuripää tiivisti.

Muistion mukaan Aarnio yritti aktiivisesti kampittaa muita ja estää yhteistyötä. Aarnion alaiset joutuivat esimerkiksi olemaan yhteydessä krp:n ja muiden yksiköiden huumetutkijoihin esimieheltään salaa.

Kun krp eräässä isossa huumejutussa, operaatio Bravossa, pyysi Aarniolta tutkijoita mukaan projektiin, hän kieltäytyi. Hän kuitenkin kehuskeli, että Helsingillä on jutussa hyvä tietolähde, mutta ei suostunut antamaan tiedottajan tietoja krp:n käyttöön.

"Mikäli tiedottajan tiedot olisi saatu, kustannuksia olisi säästynyt huimasti. Jälkeenpäin Aarnio on julkisesti esittänyt, että tutkinta Bravossa oli kallista", muistiossa todetaan.

Elokuussa 2001 Suuripää tapasi Aarnion ja hänen esimiehensä, silloisen Helsingin apulaispoliisipäällikön Erkki Hämäläisen.

Tapaamisessa tuli selväksi, ettei Aarnion porukka halua tehdä yhteistyötä krp:n kanssa.

"Aarnion mukaan krp liioittelee ammattimaisten rikosryhmien määrää. Aarnio totesi, että krp on virheellisesti laittanut henkilöitä rikollisryhmiin."

Muistiosta käy myös ilmi, että Helsinki on perustanut oman valeosto- ja peitetoimintajaoksen, joka "harjoittelee kiivaasti".

Ryhmä oli juuri ollut "poliisikoululla kaksi päivää valeostoa harjoittelemassa Karhuun kuuluvien poliisimiesten kanssa".

Yhteenvetona Suuripää totesi, että Helsingin huumepoliisi on "erittäin tehokas ja toimiva yksikkö", mutta yhteistyö krp:n kanssa ei toimi.

Lisää ongelmia kuvailtiin lokakuussa 2001 valmistuneessa muistiossa. Ne liittyivät suomalaisten ja virolaisten poliisien yhteiseen Finesto-ryhmään, jonka oli tarkoitus tehostaa huumerikosten tutkintaa molemmissa maissa. Suomessa toimintaa veti krp, mutta ryhmään oli komennettu myös Aarnion alainen.

Fineston vetäjä, krp:n rikosylikomisario Tero Haapala kertoi Suuripäälle, että Aarnio oli kieltänyt alaistaan antamasta krp:lle tietoja, joita Helsinki sai omia kanaviaan myöten Virosta.

Aarnio perusteli tiedon panttaamista sillä, etteivät "he täysin luota krp:hen".

Tiedonkulun kangertelu johti muistion mukaan vaaratilanteeseen, kun molemmat yksiköt olivat tarkkailemassa samaa kohdetta toisistaan tietämättä.

"Haapalan mukaan tarkkailutilanteessa syntyi konkreettinen vaaratilanne siitä, että tarkkailua suorittaneet poliisimiehet olisivat vahingoittaneet toisiaan."

Finesto-ryhmän toiminta aiheutti myöhemminkin kiistoja, joiden selvittelyssä käytettiin apuna jopa psykologia. Tästä kertoi Aarnio ensimmäisen oikeusprosessinsa yhteydessä.

Aarnio kiisti omaan yksikköönsä kohdistuneen arvostelun. Hän piti Suuripään muistioita "kovin tarkoitushakuisina".

Muistioiden jälkeen oli toiminnan aika. Silloinen poliisiylijohtaja Reijo Naulapää kutsui krp:n päällikön Rauno Rannan ja Helsingin silloisen poliisikomentajan Paavo Koskelan kokoukseen marraskuussa 2001. Siellä Naulapää suositteli, että huumetutkijat sopivat riitansa saunaillassa.

Poliisiylijohtaja katsoi, että asia oli loppuun käsitelty.

Kuusi vuotta myöhemmin, vuonna 2007, asia oli jälleen ylijohdon pöydällä. Perusongelma oli sama, Helsingin ja muiden huumeyksiköiden välinen yhteistyöongelma. Toukokuussa ylijohto asetti selvitysryhmän setvimään asiaa.

Ryhmä kävi keskusteluja viiden poliisilaitoksen sekä neljän krp:n yksikön kanssa. Selvisi, että useilla poliisiyksiköillä oli ongelmia Helsingin kanssa.

Kyse ei enää ollut pelkistä yhteistyö- ja tiedonkulkuongelmista, vaan nyt epäiltiin, ettei Helsingin huumepoliisin toiminta olisi kaikilta osin lainmukaista. Muut yksiköt kertoivat, että Helsingin huumetutkijat olivat yhteisissä kokouksissa vain kuunteluoppilaina, eivätkä he itse jakaneet tietoa.

"Monessa paikassa epäiltiin, että toimintatapa johtui siitä, että muilla poliisin yksiköillä saattoi olla tutkinnassa Helsingin poliisin tiedottaja, jonka suojelemiseksi oli oltava perillä siitä, mitä tutkiva poliisi tietää", eräässä muistiossa todettiin.

Jari Aarnion ura huumepoliisin päälliikkönä

Syyskuu 1999 Jari Aarnio nimitetään Helsingin huumepoliisin päälliköksi.

Kesä 2001 Poliisin ylijohdossa Keijo Suuripää selvittää huumerikoksia tutkivien yksiköiden yhteistyöongelmia.

Marraskuu 2001 Ylijohdon mukaan ongelmat on selvitetty.

Kevät 2007 Poliisin ylijohto alkaa taas selvittää yhteistyöongelmia.

Joulukuu 2007 Valtakunnansyyttäjänvirasto aloittaa esitutkinnan Aarniosta ja kuudesta alaisesta. Epäiltyjen määrä elää tutkinnan aikana.

Marraskuu 2009 Oikeudenkäynti Aarniota ja kolmea hänen alaistaan vastaan alkaa Helsingin käräjäoikeudessa.

Helmikuu 2010 Käräjäoikeus hylkää syytteet Aarniota ja yhtä alaista vastaan. Kaksi alaista tuomitaan tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Tammikuu 2012 Kahden alaisen tuomiot pysyvät hovioikeudessa.

5.9.2013 Aarnio saa tietää olevansa jälleen esitutkinnan kohteena.

12.11.2013 Aarnio pidätetään epäiltynä seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyvistä virkarikos- ja lahjusepäilyistä.

15.11.2013 Käräjäoikeus vangitsee Aarnion.

13.12.2013 Aarnio vangitaan epäiltynä myös törkeistä huumerikoksista.

10.11.2014 Aarnio saa syytteet Trevoc-jutusta.

18.12.2014 Aarnio saa syytteet törkeistä huumerikoksista.

13.1.2015 Trevoc-jutun käsittely Helsingin käräjäoikeudessa alkaa.

19.5.2015 Käräjäoikeuden valmisteluistunto Aarnion huumerikossyytteistä.

Rikosepäilyt johtivat loppuvuodesta 2007 esitutkintoihin, mutta valtaosa epäilyistä kuihtui viimeistään syyteharkinnassa tai käräjillä. Lopulta kahden Aarnion alaisen katsottiin syyllistyneen tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen. Heidät kuitenkin jätettiin rangaistukseen tuomitsematta.

Oikeuden mukaan miehet laiminlöivät velvollisuutensa tutkia Espoossa vuonna 2001 tehty huumerikos. Juttu oli siirretty Helsingin tutkittavaksi krp:ltä, sillä Helsinki oli itse ilmoittanut haluavansa hoitaa kyseiseen epäiltyyn liittyvät jutut.

Helsingin huumepoliisi kuitenkin lopetti jutun tutkinnan. Huumepoliisien mukaan näyttöä ei saatu, vaikka tutkintaa tehtiin "kaikin voimin".

Espoon poliisi määrättiin tutkimaan juttu loppuun. Näyttöä löytyi, ja epäilty tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Huumepoliisien oikeudenkäynnissä jäi epäselväksi, miksi Helsinki ei onnistunut selvittämään huumerikosta, jonka Espoon poliisi sai tutkittua noin seitsemän vuotta tapahtuneen jälkeen. Epäiltiin vahvasti, että epäilty olisi Helsingin huumepoliisin tietolähde.

Helsingin huumetutkijat kiistivät tämän jyrkästi.

Tietolähdetoiminnan epäselvyydet ja valvonnan puute nousivat kuitenkin jatkuvasti esille. Esimerkiksi krp:n tarkastuskertomuksessa vuonna 2006 todettiin, että "tiedottajatoiminnan valvonta on valtakunnallisestikin kokonaan järjestämättä".

Tuolloisten oikeusprosessien päästyä loppusuoralle myös ylijohdossa todettiin, että tietolähteiden rekisteröinnin toimivuus pitää selvittää. Erään muistion mukaan tarkoitus oli muun muassa käydä läpi väitettyjä "suojamaalauksia" eli sitä, että jokin yksikkö ilmoittaa maalikokouksessa haluavansa ottaa kaikki tiettyyn henkilöön liittyvät tutkinnat itselleen. Epäilyjen mukaan tällaisella ilmoituksella on suojattu omia vinkkimiehiä muiden yksiköiden tutkinnalta.

Keijo Suuripään mukaan Helsingin huumepoliisin tietolähteitä koskevat käytännöt olivat vuosituhannen alkupuolella niin hyviä, että niistä otettiin mallia muuallekin. Sitten huumepoliisi ajoi itse järjestelmänsä alas.

Aarnio ilmoitti tänä vuonna Trevoc-oikeudenkäynnissä, että tietolähteiden rekisteröinti lopetettiin huumepoliisiin kohdistuneiden, vuonna 2007 alkaneiden prosessien takia.

Oikeusprosessien jälkeen poliisiylijohtaja Mikko Paatero uskoi, ettei poliisiin voisi enää iskeä samanlainen tornado kuin mistä juuri oli selvitty.

Syyskuussa 2010 Paatero kutsui korkeita poliiseja Poliisihallitukseen pohtimaan, mitä prosessista voisi oppia. Mukana olivat muiden muassa krp:n Rauno Ranta, Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen – sekä koko sotkun keskipiste, Jari Aarnio.

Kokousmuistion mukaan Paatero painotti, että hänen tavoitteenaan on estää uudet samankaltaiset prosessit. Hän oli toiveikas.

Tilanteen toistumisen ei enää pitäisi olla mahdollista, Paatero sanoi. Organisaatiota oli uudistettu ja valvontaa parannettu.

Vain kolme vuotta myöhemmin, vuonna 2013, alkoi Suomen historian vakavin virkarikostutkinta.

Epäilyjen mukaan järjestäytynyt rikollisuus olisi päässyt soluttautumaan suoraan poliisin ytimeen. Soluttautuja olisi ollut Jari Aarnio.

Tutkinnassa on selvitetty, onko Aarnio johtanut samaan aikaan sekä huumeliigaa että huumepoliisia.

Näytelmän päätähti ei ole yllätys kenellekään, mutta rikosepäilyjen vakavuus on.

Tällä viikolla alkaa oikeudenkäynti, jossa Aarnio on syytteessä useista törkeistä huumerikoksista. Hänen epäillään olleen järjestelemässä Suomeen noin tuhatta kiloa hasista.

Nyt alkavassa prosessissa joudutaan selvittelemään myös Aarnion välejä rikollisiin. Poliisin ylijohtoa myöten on ollut tiedossa Aarnion oudon likeiset välit United Brotherhood -jengin johtohahmon Keijo Vilhusen kanssa. Poliisien keskuudessa veljeilyä on ihmetelty, mutta Aarniolta ei ole vaadittu selitystä.

Aarnion ja Vilhusen tapaamiset tuntuvat erityisen oudoilta, sillä Aarnio ei edes oman ilmoituksensa mukaan ole mukana huumepoliisin operaatioissa.

"Huumerikosyksikön päällikkö ei osallistu operatiivisiin toimiin", Aarnio ilmoitti puolustautuessaan edellisessä vyyhdessä nostettuja syytteitä vastaan.

Helsingin huumepoliisin käytännöt tietolähdetoiminnassa ovat yleisemminkin esitutkinnassa, koska sisäministeri Päivi Räsänen (kd) teki asiasta tutkintapyynnön.

Kun uusi Aarnio-tutkinta alkoi vuonna 2013, Helsingin huumepoliisilla ei ollut yhtään rekisteröityä tietolähdettä. Säännösten mukaan muut kuin satunnaiset tiedottajat pitää rekisteröidä.

Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on syytteessä hasistynnyreiden salakuljetuksesta. Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat