Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leikkausten viikko käynnistyi "kipeimmällä listalla"

Hallitusta muodostavien puolueiden listoilta löytyy vain vähän yhteisiä säästökohteita

Kotimaa
 
Juha Sipilä hakee neljän miljardin säästöpakettia
Juha Sipilä hakee neljän miljardin säästöpakettia
Keskustan puheenjohtaja, hallitusneuvotteluita vetävä Juha Sipilä kommentoi hallitusneuvottelujen etenemistä maanantaina valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa.

Hallitusneuvotteluja hallitsi maanantaina neuvottelujen tuskaisin aihe: julkisten menojen leikkaaminen.

Karkeasti neljän miljardin euron suuruisen säästöpaketin ensimmäisen version oli määrä valmistua maanantai-iltana. Se esitellään tänään tulevien hallituspuolueiden kansanedustajille.

"Sillä periaatteella mennään, että hankalimmat asiat ensin pöydälle", sanoi hallitusneuvottelujen vetäjä ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

"Se on kaikkein kipein lista, mistä on aloitettu."

Leikkauslistaa hiotaan koko viikko. Samalla suomalaiseen yhteiskuntaan suunnitellaan uudistuksia, joilla toivotaan saavutettavan lisää säästöjä. Verotus otetaan pöydälle myöhemmin viikolla.

Hallitusneuvottelijat aikovat julkistaa keskiviikkona karkean kehikon siitä, miten he pyrkivät tällä vaalikaudella korjaamaan noin kymmenen miljardin euron suuruiseksi arvioitua epäsuhtaa julkisen talouden tulojen ja menojen välillä. Yksityiskohtaisempi säästötoimien ja uudistusten lista esitellään ensi viikolla, jolloin hallitusneuvottelujen on määrä päättyä.

Valtiovarainministeriön esityksen mukaan vaadittavasta kymmenestä miljardista noin neljä miljardia voidaan saada kasaan rakenteellisilla uudistuksilla, eli esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan rakenteita parantamalla. Suoria säästöjä pitäisi tehdä neljä miljardia valtiolta ja kaksi kunnilta.

Neljän miljardin säästöjen löytäminen valtion menoista on vaikea tehtävä. Hallitusta kasaavat puolueet ovat olleet yhtä mieltä vain harvoista konkreettisista säästötoimista. Tehottomia yritystukia leikataan, kehitysapua leikataan ja valtionhallinnon ICT-kuluja karsitaan.

Hintalappu on helppo laskea vain kehitysavulle, ja se on ehkä 200–300 miljoonaa. Yritystukien leikkaus tuottaa saman verran.

Yhtä mieltä ollaan sosiaalietuuksien indeksien jäädyttämisestä. Se tarkoittaa, että tulonsiirrot eivät kasva inflaation tahtiin. Inflaatio eli hintojen nousuvauhti on tosin alhainen, eli saavutettavat hyödyt voivat olla vähäiset. Eläkkeet ilmeisesti säästetään indeksileikkauksilta.

Keskusta esitti varjobudjetissaan yliopistojen rahoituksen leikkaamista 75 miljoonalla eurolla, mutta myöhemmin kaikki ovat halunneet suojella koulutuksen säästöiltä.

Kaikki puolueet ovat sitä mieltä, että säästöjen ajoittaminen voi osin venyä neljä vuotta kestävän vaalikauden jälkeiseen aikaan, mutta päätökset säästöistä pyritään tekemään nopeasti.

Hallitusneuvottelijat ovat korostaneet, että Suomi ei nouse pelkällä leikkaamisella. Toisaalta rakenneuudistusten tuottamat säästöt ovat epävarmoja ja hitaita. Siksi Sipilä, perussuomalaisten Timo Soini ja kokoomuksen Alexander Stubb korostavat muutoksia, jotka lisäävät talouskasvua.

"Pyrimme löytämään myös uudistuksia, jotka tähtäävät työllisyyteen – työllisyyttä lisääviä toimenpiteitä ja uudistuksia, jotka säästävät lyhyelläkin aikavälillä", Sipilä sanoi.

Käytännössä hallitus haluaa kannustaa tai työntää valtion varoja kuluttavia kansalaisia, kuten työttömiä, opiskelijoita ja hoitovapaalla olevia, nopeammin töihin. Joihinkin taloutta vauhdittaviin hankkeisiin kohdistetaan myös uusia määrärahoja.

"Tulee myös panostuksia", Soini lupasi.

Veroista ei helppoa lisärahaa valtion kirstuun löydy. Kaikki kolme puoluetta ovat sitoutuneet siihen, että veroaste ei nouse.

Verotuksen sisällä kuitenkin odotetaan muutoksia, jotka keventävät työn verotusta. Tuloveron kevennykset painotetaan pieni- ja keskituloisille.

Keskusta linjasi varjobudjetissaan pieni- ja keskituloisten ja toisaalta suurituloisten rajaksi 60 000 euroa vuodessa. Tämän alle ansaitseville annettaisiin ansiotuloveron kevennys ja työtulovähennys.

Verotusta kiristettäisiin yli 60 000 vuodessa ansaitsevilta.

Perussuomalaiset on ehdottanut pieni- ja keskituloisten tuloverotuksen alentamista niin, että 1 000 euron kuukausitulot ovat verovapaat. Puolue on vaatinut myös varallisuusveroa takaisin.

Kokoomus haluaa varmistaa, että kenenkään ansiotuloverotus ei kiristy vaalikauden aikana.

Työn verotuksen keventämistä on vaikea korvata kulutusverojen nostolla. Puolueilla on erilaisia näkemyksiä arvonlisäverokannoista.

Keskusta esitti varjobudjetissaan syksyllä, että työllistäville poikkeusaloille palautettaisiin alempi arvonlisäverokanta. Perussuomalaiset eivät hyväksy ruoan tai lääkkeiden arvonlisäveron korotusta.

Perussuomalaiset olisivat varjobudjetissaan olleet valmiita nostamaan yrityksiltä perittävän yhteisöveroprosentin 22:een nykyisestä 20:stä.

Keskusta tarjosi syksyllä oppositiossa ollessaan yrittäjätulovähennystä, takuueläkkeen korotusta ja tupakkaveron kiristystä. Tupakkaveron kiristys sopii myös kokoomukselle ja ilmeisesti myös perussuomalaisille. Sen merkitys valtiontaloudelle on kuitenkin vaatimaton.

Kokoomus hyväksyy korotukset ympäristö- ja terveysperusteisiin haittaveroihin. Perussuomalaiset vastustavat viherverojen korotuksia henkeen ja vereen. Puolueen veropolitiikan kärki on energiaverotuksen keventäminen peräti 450 miljoonalla eurolla.

Kaisa Rautaheimo HS
Hallitusneuvottelijat Timo Soini, Juha Sipilä ja Alexander Stubb Smolnassa.
Hallitusneuvottelijat Timo Soini, Juha Sipilä ja Alexander Stubb Smolnassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat