Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paahdeympäristöjen lajit uhanalaistuvat

Kotimaa
 

Harjumetsien aurinkoiset rinteet ovat niin sanottuja paahdeympäristöjä. Valoa riittää, lämpötilat vaihtelevat, ja vettä läpäisevä hiekkamaa kuivuu nopeasti.

Auringon paahtamissa ja kuivissa oloissa elää omaleimainen kasvi- ja eläinlajisto, jopa on sopeutunut vaativiin oloihin. Paahdekasvit kestävät syvälle ulottuvan juuristonsa avulla hyvin kuivuutta, mutta ne tukahtuvat helposti muun kasvillisuuden alle.

Monet paahdeympäristöjen lajeista ovat uhanalaisia. Suurin osa on hyönteisiä, kuten harjusinisiipi ja palosirkka. Uhanalaisia paahdekasveja ovat esimerkiksi hietaneilikka ja hämeenkylmänkukka. Harjujen rinteillä viihtyvät myös kissankäpälä, kangasajuruoho ja idänkeulankärki.

Paahteiset harjumetsät ja niistä riippuvaiset lajit ovat hätää kärsimässä. Avointen ja karujen rinteiden määrä on vähentynyt voimakkaasti, kun tuli ja tuuli eivät enää piekse niitä.

Suurin uhka on umpeenkasvu. Tehokas metsäpalojen torjuminen ja metsälaidunnuksen loppuminen ovat johtaneet puuston tihentymiseen ja pohjakasvillisuuden umpeutumiseen. Myös ilman kautta tuleva typpilaskeuma rehevöittää alun perin karuja harjumetsiä. Ne sammaloituvat.

Harjuja on myös hävinnyt kokonaan maa-aineksen oton ja rakentamisen seurauksena.

Monet uhanalaiset paahdelajit sinnittelevät nykyään niin sanotuissa korvaavissa ympäristöissä, kuten sorakuopissa, armeijan ampuma-alueilla sekä tienpenkoilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat