Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soranoton uhanalaistama hietaneilikka sai suojapaikan soramontusta

Uhanalaisia kasveja siirrettiin tieremontin alta turvaan Raaseporissa

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
Johtaja Petri Ahlroth ja suunnittelija Minna Pekkonen Sykestä tutkivat, miten syksyllä siirretyt kasvustot voivat Raaseporin soramontulla. Ympäristöinsinööri Liisa Suhonen Rudukselta tarkkailee taustalla.
Johtaja Petri Ahlroth ja suunnittelija Minna Pekkonen Sykestä tutkivat, miten syksyllä siirretyt kasvustot voivat Raaseporin soramontulla. Ympäristöinsinööri Liisa Suhonen Rudukselta tarkkailee taustalla. Kuva: Kimmo Räisänen

Soramontun hiekkarinteessä on parikymmentä ruohomätästä. Osa on siistissä rivissä, osa sadeveden ja hiekkavalumien retuuttamia.

"Ihan hyvältä näyttää. Ei tämän mikään kukkapenkki kuulukaan olla", sanoo Suomen ympäristökeskuksen (Syke) luontoympäristökeskuksen johtaja Petri Ahlroth.

Ahlroth on Raaseporissa Länsi-Uudellamaalla tutkimassa, miten "istutukset" ovat selvinneet talvesta. "Aika moni kasvusto on täydessä vauhdissa", hän nyökyttelee.

Penkassa on muun muassa erittäin uhanalainen hietaneilikka. Se kasvoi aikaisemmin valtatie 25:n pientareella Raaseporin Tiilimäen alueella. Paikalle suunnitellaan mittavaa tieremonttia, joka koituisi erittäin uhanalaisen ruohokasvin kohtaloksi.

Niinpä kasvi siirrettiin Ruduksen soramonttuun suojapaikkaan, ekosysteemihotelliin.

Uutta kasvustoakin on näkyvissä. Hietaneilikka vihertää elinvoimaisena.

Ekosysteemihotelli on paikka, johon uhanalaisia kasveja voidaan siirtää väliaikaiseen turvaan esimerkiksi tie- tai rakennushankkeen alta.

Ensimmäiset vieraat majoitettiin Raaseporin soramonttuun viime syksynä.

Parikymmentä maapaakkua kaivettiin Salpausselän harjulla sijaitsevan vilkkaan tien pientareelta marraskuussa, ja maat kasveineen siirrettiin paahteiseen hiekkarinteeseen. Samalla muun muassa hietaneilikka ja kangasajuruoho pääsivät tilapäismajoitukseen.

Pilottihanke on osa rakennuskiviä toimittavan Ruduksen ohjelmaa, jossa yhtiö etsii luonnon monimuotoisuuden kannalta kestäviä tapoja muun muassa soranottoalueiden maisemointiin.

"Tämä voisi olla vaihtoehto kituvalle mäntymetsälle, jota maisemoinnissa on tähän asti käytetty", sanoo ympäristöinsinööri Liisa Suhonen Rudukselta.

Uusia soranottoalueita ei Suhosen mukaan enää juuri avata, mutta maisemoitavia hiekkakuoppia tulee koko ajan lisää.

Syken koordinoimassa hankkeessa selvitetään, miten kasvit selviytyvät uudessa paikassa.

Jos siirto onnistuu, maapaakut voidaan palauttaa takaisin alkuperäiseen kasvupaikkaansa, kun työmaa on valmis.

"Jos tiehanke toteutuu, meillä on kokemusta siitä, mitä tapahtuu, kun ekosysteemin palasia siirretään turvaan hankkeen ajaksi", Petri Ahlroth sanoo.

Ahlrothin mukaan soramonttu on erinomainen korvaava elinympäristö harjukasveille, jotka tarvitsevat avoimen ympäristön ja karun kasvupaikan.

Kokeilun avulla tutkitaan myös, siirtyvätkö kasveista riippuvaiset hyönteiset isäntälajinsa mukana. Toiveissa on esimerkiksi silmälläpidettäväksi luokitellun perhosen, ajuruohosulkasen menestyminen uudessa paikassa.

Hietaneilikka näyttää selvinneen ensimmäisestä talvestaan hiekkakuopan rinteessä. Kasvupaikka on suojattu isoilla kivenmurikoilla, jotta suljetulla montulla viihtyvät mopoilijat eivät sotkisi kasvustoja.

Hietaneilikka on erittäin uhanalainen monivuotinen ruohokasvi, joka on rauhoitettu koko Suomessa. Valkokukkainen kohokkikasvi kasvaa mättäinä hiekkakankailla ja harjuilla sekä rapautuneilla kalliorinteillä.

Hietaneilikasta on tullut uhanalainen paahdeympäristöjen taantumisen myötä, ja sitä uhkaa pääasiassa elinympäristöjen umpeenkasvu. Lajin harvinaistuminen johtuu muun muassa metsänistutuksista ja – soranotosta.

Kangasajuruohollekin harjujen ja hietikoiden paahteisuus on elinehto, sillä silmällä pidettäväksi luokiteltu kasvi ei pysty tuottamaan siemeniä varjossa.

Raaseporin kokeilussa keskitytään muutamaan avainlajiin, mutta tutkimusta on Ahlrothin mukaan tarkoitus laajentaa: "Jos elinympäristöjen korvaaminen laajenee, Rudus voisi oikeasti alkaa vuokrata monttuja ekosysteemihotelleiksi."

Hän uskoo, että 10–15 vuoden kuluttua ekosysteemihotellin tyyppisten ratkaisujen etsiminen on iso asia koko Euroopassa.

Heli Saavalainen HS
Raasepori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat