Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysavusta ei saa nopeita säästöjä

Samaan aikaan leikkausten kanssa hallitus haluaa rahaa uusiin kohteisiin

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Timo Soini, Alexander Stubb ja Juha Sipilä poistumassa hallitusneuvottelujen tiedotustilaisuudesta maanantaina.
Timo Soini, Alexander Stubb ja Juha Sipilä poistumassa hallitusneuvottelujen tiedotustilaisuudesta maanantaina. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Uusi hallitus leikkaa Suomen kehitysyhteistyörahoista miljardisäästöjä etsiessään.

Viime viikon linjaus ei ollut yllätys, sillä keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus kertoivat jo ennen vaaleja aikovansa säästää kehy-rahoista.

Artikkeliin liittyvät

Vaikka päätös olisi ollut helppo, helppoa leikkauslistan tekemisestä ei silti tule.

Suomen kehitysyhteistyöpotti on 1,2 miljardia euroa. Mutta vain laskennallisesti.

Varsinaiseen kehitysyhteistyöhön käytettävä summa on nyt 790 miljoonaa. Erotus sen ja 1,2 miljardin välissä on Suomelle pakollisia menoja kuten maksuosuus EU:n kehitysyhteistyöhön ja turvapaikanhakijoista aiheutuvat kulut.

Varsinaiseen kehitysyhteistyöhän käytettävistä 790 miljoonasta puolestaan on 100 miljoonaa euroa humanitaarista apua erilaisten katastrofien uhreille. Siitä tuskin leikataan, sillä hallituskolmikko linjasi juuri viime viikolla korostavansa "sotilaallisen ja siviilikriisinhallinnan sekä kehitysyhteistyön, humanitaarisen avun ja rauhanvälityksen yhteensovittamista".

Säästöt on saatava aikaan 500 miljoonan euron potista.

Keskusta esitti ennen vaaleja 200 miljoonan euron leikkausta kehitysyhteistyömenoihin. Summa voi toki olla enemmänkin.

Summan lisäksi kiinnostavaa on se, millä ajoituksella säästöt on tehtävä.

Kehy-hankkeet ovat usein monikansallisia, monenkeskisiä ja valtioidenvälisiä systematisoituja sitoumuksia, joissa on tiukkoja juridisia velvoitteita. Niistä on hidas irrottautua.

Ulkoministeriössä toivotaankin, että leikkauksia tehdään takapainotteisesti, siis niin, että leikkaukset kasvaisivat vuosi vuodelta.

Kertarysäykset olisivat vaikeita, sillä esimerkiksi ensi vuodelle Suomella on sitoumuksia jo liki 650 miljoonalla, ja sitä seuraavallekin yli 550 miljoonalla.

Sopimuksista pääsee toki irti. Kokemusta siitä on 1990-luvun lamavuosilta, jolloin kehitysyhteistyöstä riuhtaistiin vauhdilla säästöjä.

Nyt vain on niin, että tuleva hallitus haluaa myös jakaa rahaa ihan uusiin kohteisiin.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisessa linjauksessa mainitaan erikseen, että hallitus lisää kehitysmaiden oman yritystoiminnan ja veropohjien vahvistamista.

Samoin hallitukselle on esitetty myös toiveita, että jo kertaalleen kuopattu suomalaisyritysten korkotukiluottojärjestely saisi jonkinlaisen seuraajan. Lisäksi on paljon kannatusta sille, että kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin pääomaa yhä kasvatettaisiin, jotta samalla saataisiin tuettua suomalaisfirmojen pääsyä kehittyvien talouksien markkinoille.

Leikkauslistojen tekoa ei helpota se, että hallituskolmikko on periaatteessa hyvin eri linjoilla siitä, mitä kehitysyhteistyössä pitäisi painottaa.

Perussuomalaisille tärkeää on humanitaarinen apu ja kansalaisjärjestöjen toiminnan tukeminen. Keskusta on perinteisesti painottanut kahdenvälistä yhteistyötä, kun taas kokoomuksen mielestä tehokkainta on toimia monenkeskisesti eli esimerkiksi YK-järjestöjen kautta.

Painotukset voivatkin muuttua, ja niitä muuttaa myös YK:n syyskuun kokouksessa sovittava Post 2015 -agenda.

Tulosvastuuta painottava hallitus pohtinee, kuinka kannattavaa Suomen on laittaa suhteellisen vähiä rahojaan kaikkein hauraimpien valtioiden kanssa tehtyyn yhteistyöhön, sillä niissä muun muassa turvajärjestelyt vievät ison osan rahoista.

Väistämättä esitetään myös se kysymys, kuinka monelle monenkeskiselle järjestölle Suomi voi enää antaa rahaa.

Pariisin ilmastokokouksen alla kiinnostaa myös se, ohjaako myös uusi hallitus päästöoikeuksien huutokaupasta saatavat tulot kehitysyhteistyöhön ja ilmastorahoitukseen.

Muita tulonlähteitä ilmastorahoitukseen ei ole ollutkaan.

Kehitysyhteistyö elää murrosaikaa monella tavalla, ei vain rahavirtojen näkökulmasta. Uusi hallitus alleviivaa monella tavoin sitä, että kehityspolitiikan pitää tukea vienninedistämistä. Samalla vastuuta kehitysrahoituksesta halutaan jakaa valtiolta yrityksille. Yksi ajan merkki voisikin olla se, että kehitysyhteistyöasiat kuuluisivatkin työ- ja elinkeinoministerille.

Korjaus kello 7.04: Jutussa mainittiin aiemmin virheellisesti, että säästöt on saatava aikaan 500 000 euron potista. Oikea luku on 500 miljoonaa. Artikkelissa kirjoitettiin myös, että keskusta ehdotti ennen vaaleja 200 000 euron euron leikkausta kehitysyhteistyömenoihin. Oikea luku on 200 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat