Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaliningradin puhdistamo taas rakenteille

Kotimaa
 

Itämerta likaavan Kaliningradin jätevesiongelmien ratkaisussa on taas hitusen toivoa. Farssin piirteitä saaneen jätevedenpuhdistamon rakentaminen on käynnistymässä puolentoista vuoden tauon jälkeen.

Ikuisuustyömaalla vaihdettiin tiistaina urakoitsijaa. Uusi urakoitsija lupasi, että puhdistamo saadaan valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Jos näin käy, jätevedet voitaisiin johtaa puhdistukseen kesällä 2016.

Venäjän Kaliningradissa ei ole koskaan puhdistettu jätevesiä. Puolen miljoonan asukkaan jätevedet lasketaan nyt täysin puhdistamattomina Itämereen, jossa ne aiheuttavat leväkukintoja.

Käsittelemättömien jätevesien vaikutukset näkyvät ja tuntuvat etenkin Kaliningradin edustalla. Osa jätevesien sisältämistä typestä ja fosforista päätyy kuitenkin ennen pitkää myös Suomenlahden ja Saaristomeren eteläosan kesäisiä sinileväkukintoja voimistamaan.

Kansainväliset rahoittajat ovat uhanneet vetää vastuunsa puhdistamohankkeesta. Tiistaina otettiin aikalisä, kun edellinen urakoitsija siirtyi pois työmaalta.

"Uusi urakoitsija vakuutti, että puhdistamo valmistuu vuoden loppuun mennessä ja että rahaa ja kokemusta vastaavista töistä on", sanoo Pohjoisen ulottuvuuden kumppanuushankkeen (NDEP) johtaja Jaakko Henttonen Euroopan jälleenrakennuspankista EBRD:stä.

EBRD rahoittaa puhdistamohankkeeseen liittyvää juomavesiprojektia yhdessä Pohjoismaisen investointipankin (NIB) kanssa.

"Katsotaan nyt tämäkin kortti ja odotetaan syyskuuhun."

Uusi urakoitsija on aiemmin rakentanut pieniä jätevedenpuhdistamoita Kaliningradin seudulla.

Puhdistamon valmistumiseen Henttonen kuitenkin suhtautuu epäilevästi, sillä rakennustyöt ovat vuosien varrella keskeytyneet milloin mistäkin syystä.

Jos rakennustyöt eivät ole syyskuussa edenneet, NIB aikoo vetää juomavesipuolen parantamiseen sidotun lainansa pois vesilaitokselta.

Henttosen mukaan rahoittajat ovat muutenkin hiljalleen vetäytymässä hankkeesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat