Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjä haluaa murtaa kahden toimittajan lähdesuojan

MTV:n Ylä-Anttila: Lähdesuoja on pyhä asia sananvapaudelle ja demokratialle

Kotimaa
 

Syyttäjä on ottanut käyttöön erittäin harvinaiset sananvapautta koskevat keinot Jari Aarnioon liittyvässä oikeudenkäynnissä. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske haluaa murtaa Suomen Kuvalehden (SK) ja MTV:n toimittajien lähdesuojan.

Lähdesuoja tarkoittaa, että toimittajalla on oikeus olla kertomatta tietolähdettään, mikä on yksi länsimaisen sananvapauden peruspilareista.

Lähdesuojan murtaminen taas tarkoittaa, että oikeus velvoittaa rangaistuksen uhalla toimittajan kertomaan lähteensä.

Tiistaina julki tulleiden haastehakemusten mukaan syyttäjä pyytää Helsingin käräjäoikeutta velvoittamaan SK:n toimittajan ja MTV:n toimittajan kertomaan tietolähteensä ja heiltä saamansa tiedot.

Syyttäjä haluaa pyynnöllään selvittää, mistä toimittajat ovat saaneet keskusrikospoliisin epäiltyjen rekisteriä koskevat tiedot. Tutkinta epäiltyjen rekisteristä ja Aarnion roolista lähteenä alkoi, kun MTV kertoi Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätyneen rekisteriin.

MTV:n toimittajan tapauksessa syyttäjä haluaa lisäksi selvittää, kuka on antanut hänelle aiheen 45 minuuttia -ohjelmaan.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta Suomen historiassa, kun syyttäjä vaatii toimittajien lähdesuojan murtamista käräjillä lähdesuojan voimassa ollessa. Lain mukaan lähdesuoja voidaan murtaa rikosasian oikeudenkäynnissä, kun kyseessä on tieto, joka on annettu vastoin sellaista salassapitovelvollisuutta, jonka rikkomisesta on erikseen säädetty rangaistus.

Kyse on siis epäilystä, että Aarnio olisi kertonut epäiltyjen rekisterin tietoja toimittajille.

Lähdesuojan murtamismahdollisuus salassapitorikosta koskevassa oikeudenkäynnissä on jäänyt Suomessa aiemmin kuolleeksi kirjaimeksi.

Tämä johtuu siitä, että salassapitorikoksesta ei ole onnistuttu saamaan syytteeseen riittävää näyttöä eikä asiassa siten ole päästy oikeudenkäyntiin asti.

MTV:n uutisten ja ajankohtaisohjelmien vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila muistuttaa, että MTV:n ohjelma epäiltyjen rekisteristä ja toinen ohjelma puhelinten seurannasta olivat merkittävää yhteiskunnallista journalismia, jota varten lähdesuoja on laissa säädetty.

"Lähdesuoja on erittäin arvokas ja pyhä asia sananvapaudelle ja demokratialle. Olemmeko nyt Suomessa menossa täysin päinvastaiseen suuntaan kuin Ruotsissa?" Ylä-Anttila kysyy.

Ruotsissa laki kieltää viranomaisia selvittämästä toimittajien tietolähteitä. Ylä-Anttila toivoo, että käräjäoikeus pohtii asiaa ja luopuu lähdesuojan murtamispyynnöistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat