Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnio kiistää olevansa Pasilan mies

Tynnyrijutun pääepäillyn "Pasilan miehen" puhelin löytyi Jari Aarnion autotallista kenkään piilotettuna. Myöhemmin tutkinnassa selvisi, että Pasilan miehen puhelimet seurasivat Aarnion liikkeitä.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl HS
Jari Aarnio seurasi tiistaina valmisteluistuntoa Helsingin käräjäoikeudessa. Hän on ollut vangittuna yli puolitoista vuotta.
Jari Aarnio seurasi tiistaina valmisteluistuntoa Helsingin käräjäoikeudessa. Hän on ollut vangittuna yli puolitoista vuotta. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Keskusrikospoliisi toimitti Helsingin huumepoliisille kesällä 2012 listan kaikista niin kutsutun Pasilan miehen käyttämistä puhelimista. Listasta kuitenkin puuttui yksi puhelin, koska siitä ei ollut enää tuolloin saatavissa televalvontatietoja.

Vuonna 2013 juuri tuo puhelin löytyi kotietsinnässä Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion autotallista kenkään piilotettuna. Tieto käy ilmi tiistaina julki tulleesta esitutkintamateriaalista.

Tästä on kyse

 Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on syytteessä yhteensä 29 rikoksesta.

 Koko jutun päähaaran käsittely alkoi tiistaina valmisteluistunnolla. Päähaarassa käsitellään muun muassa syytteitä törkeistä huumerikoksista ja törkeistä virkarikoksista.

 Syyttäjät vaativat Aarniolle 13 vuoden vankeusrangaistusta.

 Käräjillä on jo aiemmin käsitelty seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyviä petos- ja lahjussyytteitä.

 Aarnion lisäksi jutussa on useita muita syytettyjä. Syytteet on saanut muun muassa neljä Aarnion entistä alaista. Heitä syytetään virkarikoksista.

 Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Pasilan miehen puhelimet liittyvät niin kutsuttuun hasistynnyrijuttuun, jota krp tutki vuodesta 2011 alkaen. Viisi miestä tuomittiin vuotta myöhemmin pitkiin vankeusrangaistuksiin, mutta organisaation ylätaso jäi tuolloin selvittämättä.

Erityisesti poliisia mietitytti yksi epäilty, jonka puhelimet paikantuivat jatkuvasti Pasilaan. Nyt epäillään, että Pasilan mies oli Aarnio.

Aarnio on saanut syytteet yhteensä kahdeksasta törkeästä huumausainerikoksesta, joista viisi liittyy tynnyrijuttuun. Huumesyytteitä koskeva oikeudenkäynti alkoi valmisteluistunnolla tiistaina. Aarniota syytetään yhteensä 29 rikoksesta.

Syytteessä on myös United Brotherhood -jengin johtohahmo Keijo Vilhunen.

Esitutkintamateriaalista käy ilmi, että Vilhunen oli krp:n tarkkailussa maaliskuussa 2012, jolloin hän tapasi yllättäen Aarnion Oulunkylän lähistöllä.

Aarniolla epäillään olleen myös lukuisia muita tapaamisia Vilhusen kanssa.

Siihen viittaavat tekstiviestit, joita Aarnion epäillään lähettäneen prepaid-liittymästä Vilhusen käytössä olleeseen liittymään.

Keväällä 2012 krp:lle selvisi myös, että Aarnio asui Länsi-Pasilassa, jonne Pasilan miehen liittymät paikantuivat useasti. Päiväsaikaan Pasilan miehen liittymät taas paikantuivat usein Itä-Pasilaan, jossa huumepoliisin toimisto tuolloin sijaitsi.

Krp alkoikin pian epäillä, että puhelimet ovat Helsingin poliisin käytössä.

Alkuun huumepoliisista kiistettiin asia ja myöhemmin kerrottiin, että kyse oli yksikön puhelimista, joita eri ihmiset käyttivät eri operaatioissa.

Myöhemmin Aarnioon kohdistuneessa tutkinnassa kuitenkin selvisi, että Pasilan miehen puhelimien liikkeet seurasivat juuri Aarnion liikkeitä.

Aarnion virkaliittymää oli käytetty esimerkiksi Hangossa kesällä 2011 samoina päivinä kuin Pasilan miehen liittymät paikantuivat samaan paikkaan.

Vastaavia esimerkkejä on lueteltu esitutkinnassa useita.

Esitutkinnassa on selvinnyt myös, että Aarniolla on ollut henkilökohtainen kontakti samoihin ihmisiin, joihin Pasilan mies piti yhteyttä.

Vilhusen lisäksi keskeinen henkilö on aiemmin tynnyrijutussa tuomittu mies, johon Aarnion epäillään olleen tiiviisti yhteydessä Jokelan vankilan apulaisjohtajan avustuksella. Aarnion epäillään myös lähettäneen tälle rahaa vankilaan.

Kolmas keskeinen henkilö on tynnyrijutussa syytteessä oleva nainen. Hän on kertonut kuulusteluissa järjestelleensä Aarniolle hasiskontakteja Hollannista vuosina 2002–2011.

Nainen on kertonut pitäneensä Aarnioon tiiviisti yhteyttä. Hän sanoo käyttäneensä vuosien saatossa yhteydenpidossa useita kymmeniä puhelimia ja lähes sataa prepaid-liittymää. Kaksikon viestinnästä on jäänyt takavarikkoon tekstiviestejä Aarnion virkakännykästä.

Naisen mukaan Aarnio pyysi häntä myös etsimään sopivaa salakuljettajaa hasislastille Pohjois-Suomesta Etelä-Suomeen vuonna 2013 vain vähän ennen kuin Aarnio otettiin kiinni lahjusrikoksesta epäiltynä.

Aarnio on kiistänyt kaikki epäilyt jyrkästi. Myös muut syytetyt kiistävät syytteet.

Syyttäjä: Aarnio-käräjillä ei nähdä savuavaa asetta vaan kuumia kännyköitä
Syyttäjä: Aarnio-käräjillä ei nähdä savuavaa asetta vaan kuumia kännyköitä
Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion oikeudenkäynti huumerikoksista alkoi tiistaina. Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvosen mukaan syyttäjät tulevat esittelemään muun muassa matkapuhelimien paikannustietoja. Hän puhui tässä yhteydessä "kuumista kännyköistä". Toimittaja: Minna Passi HS, kuvaus: Terhi Liimu HS, editointi: Esa Juntunen HS.
Aarnio-käräjillä kaikilla "täysin vastakkaiset kannat"
Aarnio-käräjillä kaikilla "täysin vastakkaiset kannat"
Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota koskeva huumejutun käsittely alkoi tiistaina. Syyttäjä kantoi pöytään paljon erilaista näyttöä, mutta varsinaista "savuavaa asetta" ei ole, sanoo valtionsyyttäjä. Aarnion asianajajan mukaan osapuolilla on täysin vastakkaiset näkemykset tapahtumista. Toimittaja: Lasse Kerkelä HS, kuvaus: Terhi Liimu HS, editointi: Esa Juntunen HS.
Jari Aarnio kiistää seksin prostituoidun kanssa
Jari Aarnio kiistää seksin prostituoidun kanssa
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio sai muiden syytteiden ohella myös virkarikossyytteen seksin harrastamisesta prostituoidun kanssa. Nainen on kertonut, että he tapailivat Aarnion työaikana ja Aarnio hoiti samalla virkatehtäviään puhelimitse. Toimittaja Lasse Kerkelä HS. Kuvaus Terhi Liimu HS.
Poliisi teki kotietsinnän Jari Aarnion autotalliin
Poliisi teki kotietsinnän Jari Aarnion autotalliin
Poliisi kuvasi videolle törkeistä huumausainerikoksista epäillyn Jari Aarnion autotalliin tehdyn kotietsinnän marraskuussa 2013. Videolla näkyy, kuinka poliisin tutkija löytää autotallin hyllyjen reunalistojen alta paperilappuja. Esitutkinnan mukaan Aarnion työhuoneesta ja autotallista löytyneissä lapuissa on yhteystietoja Hollantiin. Aarnion epäillään järjestelleen mittavaa hasiksen tuontia Hollannista Suomeen. Kuva: Poliisin esitutkinta-aineisto
Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on syytteessä hasistynnyreiden salakuljetuksesta. Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet.
Asianajaja: Krp on luonut Aarniosta tarinaa
Asianajaja: Krp on luonut Aarniosta tarinaa
Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion oikeudenkäynti huumerikoksista alkoi tiistaina. Asianajaja Riitta Leppiniemen mukaan keskusrikospoliisi on pyrkinyt luomaan Aarniosta tarinaa ja mielikuvaa, joita yritetään näyttää toteen. Toimittaja: Minna Passi HS, kuvaus: Terhi Liimu HS, editointi: Esa Juntunen HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat